Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθείες βολές Trump στην Κίνα - «Η επιθετικότητα της Κίνας απειλεί τις ΗΠΑ»

tags :
Ευθείες βολές Trump στην Κίνα - «Η επιθετικότητα της Κίνας απειλεί τις ΗΠΑ»
Ο Λευκός Οίκος δεν διστάζει να κάνει αναφορές για τους Κινέζους υπηκόους στις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορεί να γίνουν "μη παραδοσιακοί συλλέκτες πληροφοριών που εξυπηρετούν στρατιωτικές και στρατηγικές φιλοδοξίες του Πεκίνου"
Σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο Λευκός Οίκος, με έκθεση που υπογράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατηγορώντας ευθέως τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη για «επιθετικότητα».
Ειδικότερα, σε έκθεση 35 σελίδων με τίτλο  "How China's Economic Aggression Threatens the Technologies and Intellectual Property of the United States and the World" (Πώς η οικονομική επίθεση της Κίνας απειλεί τις τεχνολογίες και την πνευματική ιδιοκτησία των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου), ήρθε να προστεθεί στα σχόλια του Trump για επιβολή νέων δασμών σε αγαθά από την Κίνα.
Η Κίνα "γνώρισε ταχεία οικονομική ανάπτυξη, ώστε να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκσυγχρονίζοντας τη βιομηχανική της βάση και ανεβάζοντας την αξία της παγκόσμιας αλυσίδας.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω επιθετικών πράξεων, πολιτικών και πρακτικών που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των παγκόσμιων κανόνων και κανόνων (συλλογικά, «οικονομική επιθετικότητα»)", ανέφερε η έκθεση του Λευκού Οίκου.
Στην έκθεση περιγράφονται οι πρακτικές με τις οποίες η Κίνα «επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στα κοσμήματα της αμερικανικής τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας».
Οι κινεζικές πράξεις "οικονομικής επιθετικότητας", σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνουν την κλοπή τεχνολογιών και πνευματικής ιδιοκτησίας, την αποφυγή των νόμων περί ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, την παραχάραξη και την πειρατεία.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος το Πεκίνο να «επιδιώξει να χειραγωγήσει ή να ασκήσει πιέσεις» σε οποιονδήποτε από τους περισσότερους 300.000 κινέζους υπηκόους που παρευρίσκονται ετησίως στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. ή εργάζονται σε σημαντικά αμερικανικά ιδρύματα.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι Κινέζοι υπήκοοι θα μπορούσαν να γίνουν "μη παραδοσιακοί συλλέκτες πληροφοριών που εξυπηρετούν στρατιωτικές και στρατηγικές φιλοδοξίες του Πεκίνου".
Η έκθεση απαριθμεί επίσης ένα "ευρύ φάσμα καταναγκαστικών και ενοχλητικών ρυθμιστικών πακέτων για τον εξαναγκασμό της μεταφοράς ξένων τεχνολογιών και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινέζους ανταγωνιστές, συχνά με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην τεράστια κινεζική αγορά".
Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν περιορισμούς ιδιοκτησίας, αυστηρές διοικητικές εγκρίσεις και απαιτήσεις αδειοδότησης, καθώς και άλλους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας.
"Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας, την αποδεδειγμένη έκταση των πολιτικών της που στρεβλώνουν την αγορά και τη δηλωμένη πρόθεση της να κυριαρχήσει στις βιομηχανίες του μέλλοντος, οι πράξεις, οι πολιτικές και οι πρακτικές οικονομικής επιθετικότητας της Κίνας στοχεύουν σήμερα στις τεχνολογίες και την πνευματική ιδιοκτησία του κόσμου.
Επίσης, απειλεί όχι μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά και το παγκόσμιο σύστημα καινοτομίας στο σύνολό του, κατέληξε η έκθεση.
Πάντως, η εμπορική διαφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση του Trump τη Δευτέρα (18/6) ότι έχει ζητήσει από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών να προσδιορίσει κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρόσθετους δασμούς, με επιτόκιο 10%.

Νέες απειλές για δασμούς 200 δισ. δολ.

Τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump απείλησε να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 200 δις δολαρίων.
Άμεση ήταν η απάντηση από την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τον Trump ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση της είναι έντονη και σθεναρή.
Σε ανακοίνωση του ο Trump έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί.
Όπως είπε, ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.
 «Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα.
Οι δασμοί θα επιβληθούν για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα» υποστήριξε ο Trump.
Όπως ήταν αναμενόμενο η απάντηση από το Πεκίνο ήρθε άμεσα.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατέστησε σαφές πως η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί
«Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την κοινή λογική και δημοσιοποιήσουν έναν κατάλογο (νέων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα έχει την υποχρέωση να υιοθετήσει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μέτρων σε αντίποινα» ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης