Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά στο ταμπλό του Χ.Α. κι άλλα τινά...

tags :
Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά στο ταμπλό του Χ.Α. κι άλλα τινά...
Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής -  δεύτερος στόχος είναι η ρευστότητα...
Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά στο ταμπλό του Χ.Α. κι άλλα τινά...

Πλέον, πρέπει να είμαστε πιο συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας.

  • ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης.
  • Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – ΧΡΗΣΗ 2017: Παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός) η τελική γραμμή διαμορφώθηκε στα 2,87 δις ευρώ αυξημένη κατά 152%. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δις ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016.
  • Από τα 2,4 δις ευρώ οι εισηγμένες εταιρίες μοιράζουν τα 1,37 δις ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει την υψηλότερη συμμετοχή αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια της (85%). Από τα 29 δις ευρώ που είναι τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών τα 20,6 δις ευρώ (71%) αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία και από αυτά τα 16,3 δις ευρώ (56%) είναι αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος (DTC) ο οποίος ενεργοποιεί την έκδοση μετοχών υπέρ του δημοσίου σε ενδεχόμενη ζημιογόνο χρήση στο μητρικό σχέδιο.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Η κατάσταση οδεύει προς μια ενισχυμένη «κανονικότητα» στην οικονομία. Με Καθαρά Κέρδη από τις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις 2,5 δις ευρώ μπορεί το μέλλον να διαγράφεται θετικό ακόμα και αν τα μεγέθη του τζίρου μείνουν στάσιμα ή κινηθούν συντηρητικά.
  • Και τούτο διότι πλέον υπάρχουν εφεδρείες κερδών τόσο από την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους όσο και από την φορολογία.
  • Είναι εκφρασμένη από όλες σχεδόν τις πολιτικές πλευρές ότι ο φορολογικός συντελεστής των εταιρικών κερδών έχει κορυφώσει
  • ‘Αρα σε μια ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών οι αποτιμήσεις θα φθηνύνουν εκ των έσω.
  • Αυτή την φορά όμως η μείωση θα αφορά το 60% των εισηγμένων επιχειρήσεων καθώς ο αριθμός των κερδοφόρων εταιριών αυξάνεται με αργούς μεν αλλά σταθερούς ρυθμούς δε, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιμέρους συνεισφορά στην αύξηση της κερδοφορίας.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ(2): Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η χρονιά θα έχει εκ νέου ενισχυμένες τουριστικές ροές, υψηλότερο ΑΕΠ και η ρευστότητα φαίνεται να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα.
  • Η αύξηση της κερδοφορίας έχει άλλο ένα κρυφό άσσο για την οικονομία που λέγεται απασχόληση.
  • Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες που έχουν μπει σε μια διαδικασία αποεπένδυσης και μείωσης του προσωπικού τους με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, οι 106 από τις 170 εισηγμένες επιχειρήσεις που παρείχαν το συγκεκριμένο στοιχείο προχώρησαν σε αύξηση του προσωπικού κατά την περασμένη χρονιά.
ΔΕΗ: Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. θα ανακοινώσει βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη για το Α΄ τρίμηνο του 2018, τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΔΕΗ(1)- ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.: ‘Εχει να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που πήραν πολύ τα πάνω τους το 2018. Υπενθυμίζεται ότι έως το 2012 η ΔΕΗ επιβαρυνόταν με το κόστος αγοράς  44,2 εκατ. τόνων CO2 ενώ από το 2013 και μετά, η επιβάρυνση αφορούσε το σύνολο των εκπομπών της εταιρίας.
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
ΔιάστημαΕλάχιστη τιμήΜέγιστη τιμήΜεταβολή %Συνολικός ΌγκοςΠράξειςΤζίρος
7 ημερών 1,864 2,010 2,61 1.969.379 3.678 3.812.432
30 ημερών 1,864 2,246 -11,57 6.972.949 15.263 14.121.801
3 μηνών 1,864 2,948 -26,18 21.787.752 46.627 51.771.126
6 μηνών 1,864 3,350 -3,68 50.069.739 98.665 127.609.740
12 μηνών 1,750 3,350 -13,05 87.249.877 162.406 206.533.674
Το 2016 η ΔΕΗ είχε κόστος 178 εκατ. ευρώ (29% λιγότερα από το 2015) με μέση τιμή 6,25 ευρώ ανά τόνο σε ένα σύνολο εκπομπών 28,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Στο εξάμηνο του 2017 η μέση τιμή ήταν στα 5,12 ευρώ ο τόνος (περίπου 15 εκατ. τόνοι) ενώ φέτος οι τιμές κινούνται πάνω από τα 13 ευρώ.
  • Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ για το 2017 θα έχει ένα κόστος που θα προσεγγίσει τα 150 εκατ. ευρώ. Το θετικό για την εταιρία είναι ότι οι αγορές των δικαιωμάτων γίνονται σταδιακά και έχει προλάβει να προαγοράσει ένα σημαντικό μέρος πριν την βίαιη άνοδο των τιμών που παρατηρείται από τις αρχές της χρονιάς.
Σχετική εικόνα
  • Βέβαια, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων άνετα μπορεί να αυξηθεί φέτος κατά 50%. Εκτός από τα κέρδη της επιχείρησης η επίπτωση είναι σημαντική και στα ταμειακά διαθέσιμα.
  • Ωστόσο, επειδή η ΔΕΗ οδεύει προς ολοταχώς προς την πώληση/παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων με βάση την νομό που κατατέθηκε στην Βουλή είναι απορίας άξιο πως θα προχωρήσει η συναλλαγή με μια τόσο σημαντική επιβάρυνση. Εκτός αν μπουν στο παιχνίδι πώλησης και υδροηλεκτρικές μονάδες που παράγουν με κόστος 2 ευρώ ανά MW.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.: Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής.

Αν ένας ισολογισμός έχει αυξημένο τζίρο, καλή χρηματοοικονομική δομή, ρευστότητα και δεν μπορεί να βγάλει κέρδη έχει χάσει το 50% της προσπάθειας. Η κερδοφορία είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας.
  • Όταν η τελική γραμμή είναι θετική υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους:
  • Στελέχη, δανειστές, επενδυτές, μικρομέτοχοι, πελάτες και προμηθευτές νιώθουν ένα είδος ικανοποίησης για την επιλογή τους.
  • Μπορεί ο κάθε ένας από τους προηγούμενους να πληρώνεται από διαφορετικές γραμμές του ισολογισμού.
  • Ίσως οι μόνοι που δεν αισθάνονται καλά να είναι ο ανταγωνιστές αλλά και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται ως προς την δική τους βιώσιμη συνέχεια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ. – Ο δεύτερος στόχος είναι η ρευστότητα.

Να συνοδευτεί δηλαδή το γκολ με την πρόκριση ή με ένα θρίαμβο. Τουτέστιν να παραχθεί ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές αγαθών ή υπηρεσιών στο κόστος πωληθέντων, να φθηνύνει το χρηματοοικονομικό κόστος και να πληρώσει μέρισμα.
  • Το μέρισμα έχει μια ηδονική σχέση με τους επενδυτές. Κατά αρχάς αποτελεί μια ανταμοιβή για τους υπομονετικούς, μακροχρόνιους πιστούς οπαδούς της μετοχής.
  • Δεύτερον αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης από την διοίκηση της εταιρίας, ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και του χρόνου σε συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης.
  • Κατά τρίτον είναι το υπέρτατο άλλοθι για το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μιας μετοχής σε περιόδους αρνητικών χρηματιστηριακών τάσεων.
  • Οι μετοχές που δίνουν πάντα μέρισμα είναι αυτές που τις προτιμούν οι επενδυτές και έχουν διαχρονικά την καλύτερη απόδοση.
  • Στο ΧΑ υπάρχουν τέτοιες εταιρίες: CocaCola, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, Μυτιληναίος (ως διάδοχος της ΜΕΤΚΑ), Πλαίσιο, JUMBO, ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν έχουν χάσει χρήση που να μην ανταμείψουν τους μετόχους τους.
  • Ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς του 2012. Σε μια κερδοφορία που πηγαίνει καλά οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να περιμένουν δύο και τρεις χρήσεις αν χρειαστεί για κάποιο μέρισμα.
  • Από εκεί και πέρα όμως η ιστορία δείχνει ότι ο ενθουσιασμός χάνεται και η έκπτωση στην τιμή γίνεται πιο έντονη.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης