Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης σε Il Sole 24 Ore: Η προληπτική γραμμή στήριξης ισοδυναμεί με 4ο μνημόνιο

Χαρίτσης σε Il Sole 24 Ore: Η προληπτική γραμμή στήριξης ισοδυναμεί με 4ο μνημόνιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ότι μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ισοδυναμούσε «με ένα είδος τέταρτου μνημονίου»
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σηκώνει μόνη της το βάρος του χρέους μετά τις 20 Αυγούστου, έχοντας λάβει μια ελάφρυνση χρέους από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά, και ιδίως στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα «να προχωρήσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της».
Όπως αναφέρει η Sole 24 Ore, o κ. Χαρίτσης τονίζει ότι ένα «μαξιλάρι» (δημοσιονομικό απόθεμα) ύψους 18 με 20 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες ενδεχόμενων αναταράξεων στις αγορές, η αντίδραση των οποίων εξακριβώθηκε ήδη επιτυχώς τρεις φορές, τους περασμένους μήνες.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ισοδυναμούσε «με ένα είδος τέταρτου μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο».
«Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών δεν μπορούμε να χάσουμε την αξιοπιστία που κερδίσαμε.
Όποιος θέλει να δει τι θα κάνουμε, ας δει το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε, το οποίο αφορά την εποχή που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα στήριξης», λέει ο υπουργός.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, πιο αναλυτικά, προσθέτει ότι είναι αισιόδοξος «λόγω της ποιοτικής παραμέτρου της οικονομικής ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία λαμβάνει ουσιαστική ώθηση από τις εξαγωγές, της παραγωγής των προϊόντων μεταποίησης και των επενδύσεων».
«Πρέπει να ενθαρρυνθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ευνοώντας, ιδίως, τις σχέσεις του επιχειρηματικού κόσμου με εκείνον της έρευνας, για να στηριχθεί η επιστροφή των επιστημόνων που τα περασμένα χρόνια είχαν φύγει στο εξωτερικό», τονίζει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρεται και στη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
«Θα φαίνεται ξεκάθαρα πώς χρησιμοποιούνται οι διάφορες εκτάσεις, στα πλαίσια ενός συνολικού εκσυγχρονισμού της διοίκησης και των νόμων», εξηγεί στην εφημερίδα του Μιλάνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης