Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Σε πολύ καλή κατάσταση η αμερικανική οικονομία – Η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί περαιτέρω

tags :
Powell (Fed): Σε πολύ καλή κατάσταση η αμερικανική οικονομία – Η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί περαιτέρω
Αισιόδοξος για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών ο επικεφαλής της Federal Reserve
Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Σε πάνελ, στην Πορτογαλία, μαζί με τους κκ. Kuroda και Draghi, ο Αμερικανός τραπεζίτης εκτίμησε ότι οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας κρίνονται «πολύ καλές», ενώ, παράλληλα, η μέτρια αύξηση των μισθών αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι «υπερβολικά σφικτή».
Ως εκ τούτο, συμπλήρωσε, η κατάσταση της αγοράς εργασίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, εν μέσω ήδη πολύ χαμηλών επιπέδων ανεργίας.
Τα προαναφερθέντα υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επισήμανε.
Ο κ. Powell, στις 13 Ιουνίου 2018, έκανε λόγο για μία «ισχυρή» οικονομία και αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο της συνεδρίασης της απόφασης από πλευράς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) για αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,75%-2%, δεύτερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης εντός του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Powell διαβεβαίωσε τότε ότι η συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού της Τράπεζας, απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, «εξελίσσεται ομαλά», ενώ, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι η «μάχη» δεν έχει κερδηθεί ακόμη, καθώς η πρόσφατα αύξηση πάνω από τον στόχο του 2% οφείλεται στο «ράλι» των τιμών πετρελαίου.
Ο ανώτατος τραπεζίτης, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση κατά την οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της Fed, σχολίασε ότι μία «ταχεία» ή, σε αντίθετο κλίμα, μία «πολύ αργή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να βλάψει την αμερικανική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο επιτοκίων της Τράπεζας, εκτίμησε ότι η «ουδετερότητα» θα επέλθει ίσως και από τον επόμενο χρόνο, χωρίς να αποσαφηνίσει το ακριβές εύρος.
Ο κ. Powell αναφέρθηκε, επίσης, και στη δημοσιονομική ώθηση της Ουάσιγκτον, αναμένοντας θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, ενώ, σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, δεν εξέφερε σαφή άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης