Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, εν μέσω αυξημένων εμπορικών ανησυχιών - Στο +0,14% ο DAX

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, εν μέσω αυξημένων εμπορικών ανησυχιών - Στο +0,14% ο DAX
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παραμένουν αυξημένες
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (20/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις πιέσεις της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παραμένουν αυξημένες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,28% υψηλότερα, στις 384,29 μονάδες.


Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 12.695,16 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.627,40 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διεύρυνε τα χαμηλά ενός μήνα που «άγγιξε» χθες και έκλεισε κατά 0,34% χαμηλότερα, στις 5.372,31 μονάδες.




Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 9.788,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 22.120,58 μονάδες.
Στήριξη στον FTSE 100 προσέφερε ο κλάδος εξόρυξης, που ανέκαμψε από τις χθεσινές βαριές απώλειες, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και υγείας, στον απόηχο εταιρικών ειδήσεων.
Η μετοχή της Banco BPM σημείωσε άνοδο 2,7% , καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Banco BPM δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα είναι έτοιμη να πουλήσει τη μονάδα είσπραξης οφειλών, αν οι δυνητικοί αγοραστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τα περισσότερα από τα επισφαλή δάνειά της.
Με κέρδη έκλεισαν και άλλες ιταλικές τράπεζες, όπως η Unicredit και η Intesa Sanpaolo, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5%.
Θετικές ήταν και οι επιδόσεις του ευρωπαϊκού κλάδου λιανεμπορίου, με την Colruyt να ενισχύεται κατά 3,7%, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν εμφάνισαν αξιοσημείωτα σημάδια αποκλιμάκωσης, με τον σύμβουλο εμπορίου στον Λευκό Οίκο, Peter Navarro, να προειδοποιεί το Πεκίνο ότι έχει υποτιμήσει τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλλει περαιτέρω δασμούς.
Τη Δευτέρα (18/6) ο Trump απείλησε να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολ., μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα αυξήσει τους δασμούς του σε αμερικανικά προϊόντα 50 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, στην επιβολή δασμών 25% σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα προχωρά από την Παρασκευή (22/6) η ΕΕ, σε «απάντηση» στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσημα νόμο που θέτει σε εφαρμογή δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 2,8 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, αγροτικών προϊόντων όπως το γλυκό καλαμπόκι και τα φιστίκια, του μπέρμπον, των τζιν παντελονιών και των μοτοποδηλάτων.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν, εν τω μεταξύ, και οι ομιλίες του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, σε συνέδριο στην Πορτογαλία.
Ο Powell εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι η μέτρια αύξηση των μισθών αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι «υπερβολικά σφικτή», στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο Draghi εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιτύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι οι παράγοντες που εμποδίζουν την αύξηση των μισθών σιγά – σιγά υποχωρούν, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει και στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την Παρασκευή (22/6), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης