Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,3% για το χρυσό, στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 - Στα 1.274,50 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Απώλειες 0,3% για το χρυσό, στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 - Στα 1.274,50 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,3% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό για το 2018
Με απώλειες έκλεισε και σήμερα (20/6/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό για το 2018, καθώς οι επίμονες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στρέφουν τους επενδυτές περισσότερο προς την ασφάλεια του δολαρίου, μειώνοντας την… όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν εμφάνισαν αξιοσημείωτα σημάδια αποκλιμάκωσης.
Τη Δευτέρα (18/6) ο Trump απείλησε να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολ., μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα αυξήσει τους δασμούς του σε αμερικανικά προϊόντα 50 δισ. δολ.
Ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε, εν τω μεταξύ, νέα σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας, κατηγορώντας ευθέως τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη για «επιθετικότητα».
Ειδικότερα, σε έκθεση 35 σελίδων που υπογράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω επιθετικών πράξεων, πολιτικών και πρακτικών που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των παγκόσμιων κανόνων.
Εν τω μεταξύ, στην επιβολή δασμών 25% σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα προχωρά από την Παρασκευή (22/6) η ΕΕ, σε «απάντηση» στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσημα νόμο που θέτει σε εφαρμογή δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 2,8 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, αγροτικών προϊόντων όπως το γλυκό καλαμπόκι και τα φιστίκια, του μπέρμπον, των τζιν παντελονιών και των μοτοσικλετών.
Εν τω μεταξύ, δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό, αφού ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Powell εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι η μέτρια αύξηση των μισθών αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι «υπερβολικά σφικτή», στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης στις εισαγωγές αγαθών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 8 δισ. δολ., στα 124,1 δισ. δολ. ή στο 2,5% του ΑΕΠ, κατά το α’ τρίμηνο του 2018.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 4,10 δολ. ή 0,3%, στα 1.274,50 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.
Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του γιεν, στα 110,2 γιεν, ενώ ο δείκτης δολαρίου - που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων - ενισχυόταν ελαφρώς, στις 95 μονάδες, ενώ από την αρχή του Ιουνίου καταγράφει κέρδη 1,1%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης