Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άνοδο 1,8% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 66,2 δολ. – Στα 74,4 δολ. το Brent

tags :
Με άνοδο 1,8% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 66,2 δολ. – Στα 74,4 δολ. το Brent
«Στο πράσινο» το αργό πετρέλαιο, εν αναμονή συνάντησης του ΟΠΕΚ
Με άνοδο της τάξεως του 1,8% έκλεισε τη σημερινή (20 Ιουνίου 2018) συνεδρίαση -στη Νέα Υόρκη- η τιμή του αργού (σχιστολιθικού) πετρελαίου, εν αναμονή συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ και υποχώρησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Ιουλίου 2018 διαμορφώνεται στα 66,2 δολάρια ανά βαρέλι.
Στις 22:20, τα αντίστοιχα futures για το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύονται -στη Νέα Υόρκη- στα 74,4 δολάρια ανά βαρέλι, έπειτα από ημερήσια υποχώρηση της τάξεως του 0,9%.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα πετρελαίου κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν.
Αναλυτικότερα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Ιουνίου 2018, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για μια μείωση κατά 3,7 εκατ. βαρέλια.
Χθες, το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε μια μείωση των αποθεμάτων κατά 3 εκατ. βαρέλια.



Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για μια μείωσή τους κατά 700.000 βαρέλια.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τις δηλώσεις του CEO της Saudi Aramco, Amin Nasser, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας του να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, εάν χρειαστεί.
Όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», ο CEO της κολοσσιαίας κρατικής ενεργειακής τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να παράγει επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (b/d).
«Θα είμαστε έτοιμοι, ανάλογα με την απόφαση, να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες απαιτήσεις εφοδιασμού».
Ο κ. Nasser αναφέρεται στην απόφαση μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, σχετικά με τη συνέχεια ή μη των περικοπών παραγωγής, στη συνάντηση της τρέχουσας εβδομάδας, στη Βιέννη.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν σε πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι περικοπές των πετρελαιοπαραγωγών -οι οποίες υπερέβησαν τον στόχο των 1,8 εκατομμυρίων b/d - συνέπεσαν με την ισχυρή ζήτησης και τη μειωμένη προσφορά στη Βενεζουέλα.
Επίσης, ο νέος γύρος κυρώσεων από πλευράς Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράν, ώθησε περαιτέρω ανοδικά τις τιμές.

Νωρίτερα σήμερα, 20 Ιουνίου 2018, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι χώρες θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου κατά τη συνάντηση της Παρασκευής (22/6).
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας δήλωσε «αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή», σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι χώρες του Οργανισμού εμφανίζονται διχασμένες αναφορικά με το αν πρέπει να σημειωθεί αύξηση της παραγωγής.
«Εκτιμούμε ότι η δουλεία μας δεν τελειώνει ποτέ, είναι ακόμα μία δουλιεά σε εξέλιξη», σχολίασε προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να διατηρήσουμε την ισορροπία και τη σταθερότητα».
Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τάσσονται υπέρ της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως το Ιράν, οι οποίες εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η άνοδος στην παραγωγή.

Διχασμένες οι χώρες του ΟΠΕΚ λίγο πριν τη συνάντηση της Βιέννης - Στον αέρα η συμφωνία για το πετρέλαιο

Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής (22/6) στη Βιέννη, όπως αναφέρουν σήμερα (20/6) στο Reuters πηγές με γνώση επί του ζητήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Σαουδική Αραβία πασχίζει ώστε να επιτύχει μία ενιαία θέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς, σχετικά με την ανάγκη αύξησης της παραγωγής.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικές με την πορεία της συμφωνίας για τις περικοπές, εν μέσω εκκλήσεων από τις ΗΠΑ και την Κίνα για αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.
Όπως ανέφερε μία εκ των πηγών στο Reuters, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και αν η κίνηση αυτή πρέπει να είναι σταδιακή».
Χθες (19/6) η πλευρά του Ιράν δήλωσε ότι είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ να καταλήξει σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου κατά την τρέχουσα εβδομάδα, μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει τριβές με την Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες ασκούν πιέσεις για την αύξηση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al-Luaibi, εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει συμφωνία κατά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η αγορά πετρελαίου δεν έχει φθάσει σε επίπεδο σταθεροποίησης».
Παράλληλα, «κλειστά χαρτιά» κράτησε η πλευρά της Νιγηρίας, με τον αρμόδιο υπουργό της χώρας, Ibe Kachikwu, να αναφέρει ότι «πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας προτού λάβουμε αυτές τις αποφάσεις», για να προσθέσει εν συνεχεία πως «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει τη σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή, με ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ ωστόσο να εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι σε μία τέτοια κίνηση.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες (19/6) ο ιρανός υπουργός πετρελαίου, Bijan Zanganeh, δήλωσε ότι δε θα παρευρεθεί στη συνάντηση που θα έχει ο ΟΠΕΚ με τις χώρες εκτός Οργανισμού το Σάββατο (23/6), ενώ πρόσθεσε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου ήταν κατά κύριο λόγο υπαιτιότητα τους Ουάσιγκτον, η οποία επέβαλε νέες κυρώσεις τόσο στη χώρα του, όσο και στη Βενεζουέλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης