Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν αρνητικά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Οι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν αρνητικά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Οι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν αρνητικά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τον Απρίλιο του 2018 που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου αποκάλυψε ότι η Ρωσία πώλησε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 47,4 δισ. δολαρίων από το σύνολο των 96,1 δισ. δολαρίων που κατείχε.
Τον Μάρτιο του 2018, η Ρωσία είχε επίσης πουλήσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.
Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία πούλησε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 9,3 δισ. δολαρίων, η Ιαπωνία 12 δισ. δολάρια, η Κίνα περίπου 7 δισ. δολάρια, η Ιρλανδία ξεπέρασε τα 17 δισ. δολάρια.



Οι εμπορικοί πόλεμοι που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον μέσω των δασμών έχουν προκαλέσει φόβους ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα δεχθούν πιέσεις καθώς όλο και περισσότερες χώρες που επηρεάζονται από τους δασμούς του προέδρου Trump θα πουλούν αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κατόχων όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες κατέχουν αμερικανικά ομόλογα αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Η Ρωσία έχει προχωρήσει στην πώληση αμερικανικών ομολόγων μετά από πολυάριθμους γύρους κυρώσεων που της επέβαλε η Ουάσινγκτον.
Αυτά είναι κακά νέα για την Ουάσινγκτον.
Η ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι κρίσιμη για να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη αύξηση των ομοσπονδιακών δανειοληπτικών αναγκών. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρέπει να χρηματοδοτήσει τον τεράστιο λογαριασμό δαπανών μαζί με φορολογικές περικοπές που πέρασαν από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2017.
Προγραμματίζει να διεξάγει δημοπρασίες πώλησης ομολόγων αξίας περίπου 1,4 τρισ. δολαρίων το 2018, αλλά σιγά σιγά λείπουν οι αγοραστές.
Οι εταιρείες επαναγοράζουν τις δικές τους μετοχές για να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίηση τους.
Οι τιμές των μετοχών είναι υπερτιμημένες.
Η νομισματική πολιτική της Fed δεν ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω του αυξανόμενου εθνικού χρέους.
Η αγορά ομολόγων δεν φαίνεται πλέον ελκυστική.
Φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στον ορίζοντα και ότι αρκετές χώρες θα αρχίσουν να πουλούν αμερικανικά ομόλογα σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.
Και η υπεροχή του αμερικανικού δολαρίου δεν είναι τόσο σταθερή όσο πολλοί πιστεύουν ότι είναι.
Η διαδικασία «απο-δολαριοποίησης» κερδίζει σταδιακά τη δυναμική.
Η Μόσχα και το Πεκίνο συμφωνούν να απομακρυνθούν από το αμερικανικό νόμισμα.
Στις 8 Ιουνίου οι ηγέτες τους υπέγραψαν συμφωνία για αύξηση του μεριδίου των εμπορικών τους συναλλαγών τιμολογημένες στα εθνικά τους νομίσματα.
Η σταδιακή απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των BRICS.
Η Κίνα και η Ιαπωνία ξεκίνησαν την άμεση διαπραγμάτευση των νομισμάτων τους ήδη από το 2012 για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο πτώσης του δολαρίου μακροπρόθεσμα.
Η Ρωσία έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το δολάριο.
Όσο χειρότερα είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες, τόσο πιο πιθανό είναι και άλλα έθνη να επανεξετάσουν την εξάρτηση τους από το δολάριο. Η αμερικανική αγορά ομολόγων περνάει δύσκολες στιγμές, το δολάριο αντιμετωπίζει αβέβαιο μέλλον και ο χρυσός γίνεται η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί.
Με τις κυρώσεις που χρησιμοποιούνται συνεχώς ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, οι εμπορικοί πόλεμοι που διεξάγονται, και το τεράστιο χρέος που αναπτύσσεται, οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ ωθούν αρκετές χώρες σταδιακά να απομακρυνθούν από το νόμισμα και τα ομόλογά της.
Δεν είναι καλό για τις ΗΠΑ.
Η πολιτική της αντιπαράθεσης την καθιστά αδύναμη, όχι ισχυρότερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης