Σουηδία: Οριακό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, ακολουθεί το αντιμεταναστευτικό κόμμα

Σουηδία: Οριακό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, ακολουθεί το αντιμεταναστευτικό κόμμα
Σε απόσταση βολής από τους Σοσιαλιστές το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Σουηδίας
Προβάδισμα της τάξεως του τεσσάρων (4) ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδών Δημοκρατών (Europe of Freedom and Direct Democracy), απολαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σουηδίας (υπό τον πρωθυπουργό κ. Stefan Löfven,), με πρόθεση ψήφου 24% - 20%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε (μεταξύ 7 και 18 Ιουνίου 2018) η Ipsos.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κεντροδεξιό Κόμμα των Μετριοπαθών, με 19%, ενώ ακολουθούν οι κεντρώοι, με ποσοστό 10% επί των ερωτηθέντων.
Το κόμμα των Αριστερών συγκεντρώνει 9%, με τα υπόλοιπα κόμματα να παρουσιάζουν ποσοστά μικρότερα του 6%.
H δημοτικότητα των Σουηδών Δημοκρατών έχει ενισχυθεί από το 2010 οπότε κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο, με το κόμμα να οδεύει προς το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2014 κέρδισε το 13% των ψήφων.
Στις προηγούμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει το 31% των ψήφων και οι Μετριοπαθείς το 23,3%.
Η αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο το 2015, οπότε η Σουηδία δέχθηκε 160.000 πρόσφυγες, ενίσχυσε τις ανησυχίες των Σουηδών ότι θα πληγεί το κοινωνικό κράτος της χώρας και ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα, γεγονός που έχει δώσει ώθηση στο κόμμα, το οποίο θέλει να κλείσει τις πόρτες της χώρας και να καταπολεμήσει τις συμμορίες.
Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός μειοψηφίας στον οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Στο κοινοβούλιο στηρίζονται από το Αριστερό Κόμμα.
Όλα μαζί τα κόμματα αυτά συγκεντρώνουν το 37% της πρόθεσης ψήφου.
Οι Μετριοπαθείς, οι κεντρώοι, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα συνεργαστούν και θα κατέβουν ως ενιαία ομάδα στις εκλογές.
Μαζί συγκεντρώνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου.
Ωστόσο, κανένας από τους δύο συνασπισμούς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς τους Σουηδούς Δημοκράτες κάτι που και οι δύο έχουν απορρίψει.

Ανύπαρκτοι χρήστες του Twitter προσπαθούν να «παρέμβουν» στις εκλογές της Σουηδίας

Η αυξημένη ισχύς του Twitter και γενικότερα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα «τρολλς» και τις ψευδείς ειδήσεις μίσους να κατακλύζουν το διαδίκτυο, από επιτήδειους που αντιλήφθηκαν τη «δίψα» ορισμένων πολιτών για ειδήσεις π.χ., εναντίον μεταναστών και προσφύγων.
Ωστόσο, πλέον αποδεικνύεται πως οι εν λόγω επιτήδειοι έχουν εξελίξει τις πρακτικές τους, βάζοντας τους υπολογιστές να… κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά.
Στην περίπτωση της Σουηδίας, όπως διαπιστώνεται από έρευνα της τοπικής Υπηρεσίας Άμυνας (Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI), ένας στους 10 λογαριασμούς του Twitter δεν αποτελείται από κανονικούς χρήστες, αλλά αφορά υπολογιστές («bots») που «τουϊτάρουν» αυτόματα.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Υπηρεσία, εντοπίστηκαν λογαριασμοί που αναρτούσαν σχόλια και ειδήσεις ανά σταθερό και σύντομο χρονικό διάστημα, όλη την ημέρα, π.χ. ανά δύο λεπτά.
Επισημαίνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.
Ήδη έχουν ακουστεί ουκ ολίγες προειδοποιήσεις για «παρέμβαση» των Ρώσων, όπως στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτό προκαλεί υποψίες ότι τα tweets δεν προέρχονται από ανθρώπους, αλλά από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που γράφει αυτόματα.
Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ανώνυμοι, είναι δύσκολο να δούμε ποιος ακριβώς κρύβεται από πίσω», σημειώνουν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Η δραστηριότητα των bots είναι αποκλειστικά περιορισμένη στην επαναδραστηριοποίηση, όπως και στην κοινή χρήση μηνυμάτων (κυρίως των trends σχετικά με τις εκλογές) άλλων χρηστών, επισημαίνεται.
Η έρευνα αποδεικνύει, επίσης, ότι το μεταναστευτικό προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή στο Twitter, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζητήματα γύρω από τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS