Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποια η ορθή λύση για τον Ελλάκτωρα; - Οι τράπεζες προτείνουν η δημοκρατία των μετόχων της Γενικής Συνέλευσης να αποφασίσει

Ποια η ορθή λύση για τον Ελλάκτωρα; - Οι τράπεζες προτείνουν η δημοκρατία των μετόχων της Γενικής Συνέλευσης να αποφασίσει
Η απάντηση είναι ότι σε αυτή την φάση η Γενική Συνέλευση ως το απόλυτο νομιμοποιητικό όργανο μιας εταιρίας θα πρέπει να αποφασίσει και να εγκρίνει ποια από τις δύο προτάσεις πρέπει να υλοποιηθεί.
Λίγες ημέρες απομένουν πριν τις 29 Ιουνίου 2018 κρίσιμη γενική συνέλευση και το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι η ορθή λύση για την εταιρία Ελλάκτωρ η οποία βρίσκεται σε μια σκληρή διαμάχη μεταξύ των μετόχων;
Η απάντηση είναι ότι σε αυτή την φάση η Γενική Συνέλευση ως το απόλυτο νομιμοποιητικό όργανο μιας εταιρίας θα πρέπει να αποφασίσει και να εγκρίνει ποια από τις δύο προτάσεις πρέπει να υλοποιηθεί.
Θέλουν οι μέτοχοι την πρόταση της πλευράς Καλλιτσάντση που καταθέτουν συγκεκριμένο σχέδιο ή θέλουν οι μέτοχοι την πρόταση Μπόμπολα – Κούτρα που έχουν ήδη δημοσιεύει το δικό τους πλάνο;
Η ορθή λύση είναι η δημοκρατία των μετόχων να αποφασίσει.
Όποια πλευρά συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα ποσοστά στήριξης από τους μετόχους αυτή να κληθεί να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Εάν κερδίσει η πλευρά Καλλιτσάντση τότε θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως ώστε να υλοποιήσει το business plan και η πλευρά Μπόμπολα να αποδεχθεί την νίκη Καλλιτσάντση.
Εάν κερδίσει η πλευρά Μπόμπολα και Κούτρα τότε η οικογένεια Καλλιτσάντση θα πρέπει να αποδεχθεί την ήττα της και να σεβαστεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews υποστηρίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει σεβαστεί από τον νικητή και από τον ηττημένο.
Είναι πρώτη φορά που γενική συνέλευση μετόχων καλείται να πάρει τέτοιες αποφάσεις, προφανώς πρωτοφανής αλλά και δημοκρατική η διαδικασία που ακολουθείται.
Ποιες είναι οι μετοχικές ισορροπίες;
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 15% και ο Κούτρας που στηρίζει την πλευρά Μπόμπολα ελέγχει το 5,57%.
Ο ένας πόλος στην εταιρία  Ελλάκτωρ είναι οι μέτοχοι Μπόμπολας και Κούτρας που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 28% έως 30%.
Η οικογένεια Καλλιτσάντση με 11,83% είναι ο άλλος πόλος στην εταιρία Ελλάκτωρ με το fund Amber με 5,48% και Horizon τουλάχιστον να διάκεινται θετικά στην πρόταση τους.
Με βάση ενδείξεις το ποσοστό του πόλου Καλλιτσάντση θα μπορούσε να πλησιάσει το ποσοστό της πλευράς Μπόμπολα.
Η πιθανότητα μεγάλης έκπληξης από την μια ή άλλη πλευρά είναι υπαρκτή.

Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία;

1)Επειδή η γενική συνέλευση των μετόχων θα ψηφίσει και όποιος πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό κερδίζει θα πρέπει το αποτέλεσμα να γίνει απολύτως σεβαστό.
Οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης θα γίνουν σεβαστές.
Τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό είναι ο προσωρινός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα δεν θα αμφισβητηθεί.

2)Με όρους μετοχικών ισορροπιών ο νικητής όποιος και εάν είναι αυτός θα πρέπει να δρομολογήσει διαδικασία να κάνει προσφορά εξαγοράς των μετοχικών μεριδίων των ηττημένων βασικών μετόχων.

3)Οι τράπεζες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο αφενός γιατί έχουν μεγάλη δανειακή έκθεση 1,33 δισεκ. ευρώ αφετέρου γιατί είναι σε κάποιο βαθμό 4% έως 5,5% και μέτοχοι και πρέπει να ψηφίσουν.
Ωστόσο όπως φαίνεται μάλλον οι τράπεζες θα αποφασίσουν να μην ψηφίσουν - τουλάχιστον μια αυτό αναφέρει - και αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

4)Οι τράπεζες βλέπουν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί λύση στο μετοχικό αδιέξοδο.
Ωστόσο η βασική τους ανησυχία είναι μήπως δεν γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης.
Τραπεζίτης αναφέρει ότι όποιος δεν σεβαστεί το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις τράπεζες.

5)Οι τράπεζες δηλώνουν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και ότι αμέσως θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με την πλευρά που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των παρόντων μετόχων, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Οι τράπεζες θα ζητήσουν το 1,33 δισεκ. δάνεια και εγγυητικές να μειωθούν στα 800 εκατ ευρώ σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

6)Προφανώς και οι στρατηγικές των δύο μετοχικών πόλων είναι διαφορετικές π.χ. την ΕΛΤΕΧ Άνεμος η πλευρά Μπόμπολα θέλει να την πουλήσει, ενώ η πλευρά Καλλιτσάντση δεν θέλει να πουλήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης