Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Το Eurogroup (21/6) απλά θα μεταθέσει τη λύση του ελληνικού χρέους στο μέλλον - Η ελληνική κρίση πιθανόν να επανέλθει

Capital Economics: Το Eurogroup (21/6) απλά θα μεταθέσει τη λύση του ελληνικού χρέους στο μέλλον - Η ελληνική κρίση πιθανόν να επανέλθει
Η ελληνική διαπραγμάτευση είναι ουσιαστικά μια αναδιατύπωση του παλαιού αφηγήματος
Σοβαρούς κινδύνους επιστροφής της ελληνικής κρίσης βλέπει η Capital Economics, η οποία χαμηλώνει πολύ τον πήχη των προσδοκιών από το σημερινό, 21 Ιουνίου 2018, Eurogroup.
Ειδικότερα, στην τελευταία 2σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek deal essentially a restatement of old fudges" (Η ελληνική διαπραγμάτευση είναι ουσιαστικά μια αναδιατύπωση του παλαιού αφηγήματος) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Capital Economics εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μιας ανανέωσης της ελληνικής κρίσης και ενδεχόμενης αθέτησης στο μέλλον, εκτός εάν συμφωνηθούν ουσιαστικές περικοπές στο χρέος.
Η Eurogroup φαίνεται θα συμφωνήσει σήμερα με την πληρωμή της τελικής δόσης της Ελλάδας και να προσφέρει ένα προσωρινό ταμείο για να τη βοηθήσει τους πρώτους μήνες μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο.
Ωστόσο, τα μέτρα για την "ελάφρυνση του χρέους" απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον με την Ελλάδα να παραμένει ευάλωτη σε μια νέα οικονομική ύφεση ή σε μια επιδείνωση των φόβων της αγοράς για τη ζώνη του ευρώ γενικότερα.
Η σημερινή σύνοδος του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής για την Ελλάδα.
Από τη στιγμή που η ελληνική Βουλή ενέκρινε τα 88 «προαπαιτούμενα», συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των συντάξεων, των αυξήσεων του φόρου εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και είναι έτοιμη να λάβει τη δόση δανείου περίπου 11 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα τελικά φαίνεται ότι θα βγει από την οκταετή περίοδο οικονομικής βοήθειας και τις σχετικές επαχθείς δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές συνθήκες.
Τουλάχιστον στο μέτωπο αυτό, η έξοδος θα πρέπει να είναι αρκετά ομαλή.
Η Ελλάδα έχει εκδώσει με επιτυχία ομόλογα δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες, ένα πενταετές τον Ιούλιο του 2017 και ένα επταετές το Φεβρουάριο, με απόδοση περίπου 4%.
Παρόλο που τα σχέδια για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, πριν από την "έξοδο" του Αυγούστου έχει αναβληθεί, καθώς οι φόβοι για την Ιταλία ώθησαν τις ελληνικές αποδόσεις να αυξηθούν και πάλι, η Αθήνα είχε ήδη συγκεντρώσει ένα σημαντικό ταμείο μετρητών.
 


Και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν προτείνει εδώ και πολύ καιρό ότι θα προσθέσουν στο ταμείο της Ελλάδας επιπλέον 9 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα χρήματα διάσωσης (το ταμειακό απόθεμα των 20 δισ. ευρώ που αναφέρεται στον Τύπο φαίνεται να περιλαμβάνει την τελική δόση του δανείου και τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια).
Συνολικά, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας είναι σοβαρά ασταθείς, δεδομένου ότι ο "βουνό" του δημόσιου χρέους της ανέρχεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ και αυξάνεται.
Και ενώ η δήλωση του Eurogroup θα περιλαμβάνει πολλά από τα τελευταία μέτρα "ελάφρυνσης του χρέους", είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.
Βεβαίως, το σχετικά δαπανηρό χρέος του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μπορεί να αντικατασταθεί με φθηνότερα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Επιπλέον, η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους, η οποία είναι ήδη μακρά στα 32,5 χρόνια, θα μπορούσε να επεκταθεί σε περίπου 40 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα για την εξομάλυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο θα κορυφωθεί το 2028.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα να εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο εγγύς μέλλον, καθώς η ωρίμανσή τους θα είναι περίπου εκείνη την εποχή.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα κάνει το χρέος να μειωθεί.
 


Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα εξαρτάται από την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με σταθερό ρυθμό άνω του 2% μεσοπρόθεσμα, γεγονός που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, λόγω των φτωχών δημογραφικών στοιχείων, των προβληματικών τραπεζών, της οικονομικής δυσκαμψίας και της συνεχιζόμενης λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πράγματι, το Eurogroup θα επιμείνει ώστε η δημοσιονομική πρόοδος της Ελλάδας προς τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης να παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια, ιδίως δεδομένου ότι οι αρχές της ζώνης του ευρώ κατέχουν περίπου το 75% του χρέους της.
Κατά συνέπεια, το ΔΝΤ φαίνεται απίθανο να προσφέρει την έγκριση που το Eurogroup ήλπιζε ότι θα δώσει, ώστε να αποκτήσουν αξιοπιστία τα σχέδιά τους, ενισχύοντας το κλίμα της αγοράς.
Αντ 'αυτού, το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα επαναδιατυπώσει τη γνώμη του ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.
Τέλος, η Capital Economics συμφωνεί με αυτή την άποψη και βλέπει σοβαρούς κινδύνους μιας ανανέωσης της ελληνικής κρίσης και ενδεχόμενης αθέτησης στο μέλλον, εκτός εάν συμφωνηθούν ουσιαστικές περικοπές στο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης