Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,64% και τις 22.700,50 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,64% και τις 22.700,50 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,22% στις 29.333,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (21/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, την ίδια στιγμή που η πτώση στον τεχνολογικό κλάδο αντισταθμίζει τα κέρδη που σημείωσε χθες (20/6) ο δείκτης Nasdaq στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,64% στις 22.700,50 μονάδες, καθώς το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι του γεν, και συγκεκριμένα στο +0,22% και τα 110,60 γεν.
Την έντονη ανησυχία του απέναντι στον αυξανόμενο εμπορικό προστατευτισμό εξέφρασε σήμερα ο αξιωματούχος της Bank of Japan, Yukitoshi Funo, εκτιμώντας ότι η σχετική εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και τον όγκο του εμπορίου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου, ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι «η αύξηση στον προστατευτισμό θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο του εμποροίου», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεισ στο εμπόριο με ορισμένες ανησυχίες».
Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι ο εμπορικός προστατευτισμός θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να επηρεάσει και την οικονομία της Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι «η BoJ χρειάζεται να παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους από τον εμπορικό προστατευτισμό, καθώς και τις επιδράσεις τους».
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,96% κλείνοντας στις 6.232,10 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,10% στις 2.337,83 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,38% στις 2.875,61 μονάδες, ενώ απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -1,22% και τις 29.333,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 10.941,07 μονάδες, με τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, του ηλεκτρισμού και της ιατρικής περίθαλψης να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, οι ΗΠΑ είναι ευέξαπτες σε ότι αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την αμερικανική κυβέρνηση ως «απρόβλεπτη».
«Το Πεκίνο αναγκάστηκε να ανταπορκιθεί με ισχυρό τρόπο», τόνισε ο Gao, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι μονοπωλιακός χαρακτήρας των ΗΠΑ «θα έβλαπτε εν τέλει το ενδιαφέρων των δικών τους εργαζομένων και αγροών, καθώς η Κίνα είναι πλήρως προετοιμασμένη για να απαντήσει σε κάθε νέο κατάλογο δασμών των ΗΠΑ».
Πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, καθώς παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική πτώση, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την έκβαση της αυριανής (22/6) συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,55% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,32% στα 65,50 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ εμφανίζονται διχασμένες απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής, τα σημερινά σχόλια του ιρανού υπουργού Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών.
Ο ιρανός υπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ καλά» με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ, τονίζοντας παράλληγλα ότι το Ιράν θα μπορούσε να δεχθεί μία μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής, με τις δηλώσεις του να έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος χθες.
«Η διάθεση σήμερα ήταν απόλυτα αισιόδοξη», τονίζει η Helima Croft της RBC Capital Markets, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «νομίζω ότι έχουμε περάσει από την καταστραφή σε μία ευτυχισμένη ιστορία».
Ωστόσο, οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής απέναντι στις εξελίξεις της συνάντησης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή των ΗΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, και συγκεκριμένα στα 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης