Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες σε Wall και ευρωαγορές, λόγω εμπορικών ανησυχιών και Ιταλίας - Στο -1,2% ο DAX, βουτιά -1,9% για FTSE MIB

Απώλειες σε Wall και ευρωαγορές, λόγω εμπορικών ανησυχιών και Ιταλίας - Στο -1,2% ο DAX, βουτιά -1,9% για FTSE MIB
Πιέσεις δέχεται ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
(upd) Ισχυρές απώλειες καταγράφουν σήμερα (21/6/2018) οι ευρωαγορές, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωναν κατά την έναρξη της συνεδρίασης, λόγω πιέσεων που δέχεται ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Μεγάλες πιέσεις δέχεται το γερμανικό χρηματιστήριο, λόγω της σημαντικής έκθεσης των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στους υψηλότερους εμπορικούς δασμούς, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις εισαγωγές οχημάτων από την Ευρώπη.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,3% στις 12.543 μονάδες, με τη μετοχή της Daimler να σημειώνει πτώση 3,9%.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τους υψηλότερους δασμούς που θα επιβάλει η Κίνα στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Jounral», η Γερμανία εξετάζει την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία φιλική επίλυση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν και τις μετοχές της BMW και της Volkswagen, οι οποίες υποχωρούν κατά 2,4% και 2,2% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Peugeot στη Γαλλία, η οποία διαπραγματεύεται στο -1,5%.
Την ίδια ώρα, πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ασκούν πιέσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 1,9% στις 21.702 μονάδες.
Η ιταλική αγορά δέχεται πιέσεις καθώς δύο σθεναροί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προερχόμενοι από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, ο Claudio Borghi και ο Alberto Bagnai, επιλέχτηκαν σήμερα για να ηγηθούν δύο καίριων Επιτροπών της ιταλικής Βουλής.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής Επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας και την επιβράδυνση των τροπολογιών της αντιπολίτευσης.
Ο οικονομολόγος Bagnai, συγγραφέας δύο βιβλίων που υποστηρίζουν τη διάλυση της Ευρωζώνης, διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Άνω Βουλής (Γερουσίας) και ο Borghi, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 0,9% στις 5.324 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 0,8% στις 7.569 μονάδες.
Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης καταγράφει σημαντικά κέρδη, με τη μετοχή της Novo Nordisk να ενισχύεται κατά 4,5%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία της νέες δοκιμές φαρμάκων που αφορούν τον διαβήτη.
Παράλληλα, σε θετικό έδαφος βρίσκονται και οι μετοχές στον κλάδο καταναλωτικών ειδών, με την British American Tobacco, την Uniliver, την ABInBev και την Nestle να ηγούνται της σχετικής ανόδου.

Πιέσεις στη Wall Street 

Εν τω μεταξύ, απώλειες καταγράφει και η Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες επιμένουν, ενώ το «βλέμμα» στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.
Περί τις 17:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,6% στις 24.503 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.756 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα στις 7.748 μονάδες.
Ο Nasdaq ανήλθε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό, δεχόμενος ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο.
Πιέσεις στον Dow Jones ασκεί η μετοχή της Nike, η οποία υποχωρεί περισσότερο από 1%, στον απόηχο υποβάθμισής της από την UBS σε «neutral» από «buy».
Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα παραμένουν αυξημένες.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ είναι απρόβλεπτες και επιθετικές στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, προειδοποιώντας πως στο τέλος θα πληγούν τα συμφέροντα των Αμερικάνων εργαζομένων και αγροτών από τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Trump.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η αυριανή (22/6) συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε μία συμφωνία για την σταδιακή αύξηση της παραγωγής.
Οι υπουργοί Ενέργειας των μελών του Οργανισμού αναμένεται να εξετάσουν την πορεία της τρέχουσας συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους, και εν συνεχεία να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη περαιτέρω σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000, στις 218.000, την εβδομάδα έως τις 16 Ιουνίου 2018.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 220.000.

ΑΣΙΑ
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, την ίδια στιγμή που η πτώση στον τεχνολογικό κλάδο αντισταθμίζει τα κέρδη που σημείωσε χθες (20/6) ο δείκτης Nasdaq στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,64% στις 22.700,50 μονάδες, καθώς το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι του γεν, και συγκεκριμένα στο +0,22% και τα 110,60 γεν.
Την έντονη ανησυχία του απέναντι στον αυξανόμενο εμπορικό προστατευτισμό εξέφρασε σήμερα ο αξιωματούχος της Bank of Japan, Yukitoshi Funo, εκτιμώντας ότι η σχετική εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και τον όγκο του εμπορίου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου, ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι «η αύξηση στον προστατευτισμό θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο του εμποροίου», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεισ στο εμπόριο με ορισμένες ανησυχίες».
Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι ο εμπορικός προστατευτισμός θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να επηρεάσει και την οικονομία της Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι «η BoJ χρειάζεται να παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους από τον εμπορικό προστατευτισμό, καθώς και τις επιδράσεις τους».
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,96% κλείνοντας στις 6.232,10 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,10% στις 2.337,83 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,38% στις 2.875,61 μονάδες, ενώ απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -1,22% και τις 29.333,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 10.941,07 μονάδες, με τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, του ηλεκτρισμού και της ιατρικής περίθαλψης να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, οι ΗΠΑ είναι ευέξαπτες σε ότι αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την αμερικανική κυβέρνηση ως «απρόβλεπτη».
«Το Πεκίνο αναγκάστηκε να ανταπορκιθεί με ισχυρό τρόπο», τόνισε ο Gao, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι μονοπωλιακός χαρακτήρας των ΗΠΑ «θα έβλαπτε εν τέλει το ενδιαφέρων των δικών τους εργαζομένων και αγροών, καθώς η Κίνα είναι πλήρως προετοιμασμένη για να απαντήσει σε κάθε νέο κατάλογο δασμών των ΗΠΑ».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, καθώς παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική πτώση, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την έκβαση της αυριανής (22/6) συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,55% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,32% στα 65,50 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ εμφανίζονται διχασμένες απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής, τα σημερινά σχόλια του ιρανού υπουργού Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών.
Ο ιρανός υπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ καλά» με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ, τονίζοντας παράλληγλα ότι το Ιράν θα μπορούσε να δεχθεί μία μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής, με τις δηλώσεις του να έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος χθες.
«Η διάθεση σήμερα ήταν απόλυτα αισιόδοξη», τονίζει η Helima Croft της RBC Capital Markets, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «νομίζω ότι έχουμε περάσει από την καταστραφή σε μία ευτυχισμένη ιστορία».
Ωστόσο, οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής απέναντι στις εξελίξεις της συνάντησης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή των ΗΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, και συγκεκριμένα στα 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης