Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Το Eurogroup ετοιμάζεται να δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα

tags :
Financial Times: Το Eurogroup ετοιμάζεται να δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα
Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους, το οποίο τώρα ισοδυναμεί με το 178% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα-ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων», γράφουν οι Financial Times.
Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.
Μια συμφωνία θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% της οικονομικής της παραγωγής.
Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία.
Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη, ωστόσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα ενταχθεί σε μια ευρύτερη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο συμφωνήθηκε το 2015 ύψους 86 δισ. ευρώ.
Μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο, προέρχεται από δύο προηγούμενα πακέτα διάσωσης που παρείχαν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Επέκταση των προθεσμιών λήξης

Δεδομένου ότι δεν συζητείται μια απλή περικοπή του ποσού που οφείλει η Ελλάδα, η χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών με παράταση των προθεσμιών λήξης είναι το κεντρικό ερώτημα που βρίσκεται στις συζητήσεις του σημερινού Eurogroup.
Είναι επίσης ένα ζήτημα όπου οι θέσεις "συγκλίνουν πολύ γρήγορα", σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Στις σημερινές συζητήσεις διακυβεύεται ο χειρισμός περίπου των 100 δισ. ευρώ των παλαιότερων δανείων διάσωσης της Ελλάδας, με την αναβολή της έναρξης σημαντικών αποπληρωμών από το 2023 μέχρι μια πιο μακρινή ημερομηνία.
Το ΔΝΤ και πολλές κυβερνήσεις τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του χρέους σε περίπου εννέα με δέκα χρόνια, αλλά η Γερμανία ήταν πολύ πιο επιφυλακτική.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ήταν οικονομικός εταίρος στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, τα οποία δόθηκαν το 2010 και το 2012, αλλά ποτέ δεν παρείχε χρήματα για το τρίτο πρόγραμμα.
Ωστόσο, η ευρωζώνη εξακολουθεί να θέλει να κερδίσει την έγκριση από το ταμείο ότι τα χρέη της Ελλάδας βρίσκονται σε βιώσιμη πορεία.
Η προσδοκία είναι ότι το ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες θα προβεί σε εκτίμηση της ελληνικής οικονομίας, γνωστή ως έκθεση του άρθρου IV, στην οποία θα του δοθεί η ευκαιρία να διατυπώσει την άποψή του.
Εν τω μεταξύ, ένα ερώτημα στις συνομιλίες της Πέμπτης θα είναι τι πρέπει να γίνει με τα 10 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ από προηγούμενες διασώσεις.
Τα δάνεια είναι σχετικά ακριβά για την Αθήνα, επειδή έχουν υψηλότερο επιτόκιο από τα χρήματα που οφείλει στη ζώνη του ευρώ.
Ορισμένες κυβερνήσεις πρότειναν να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα διάσωσης για να αποπληρωθούν κάποια ή και τα 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό - μια στάση που συνδέεται με την αποφασιστικότητά της ότι το ΔΝΤ διατηρεί κάποιο "ρόλο στο παιχνίδι" στην Ελλάδα.

Το ταμείο της Ελλάδας

Η στρατηγική εξόδου για την Ελλάδα - όπως και για όλες τις χώρες που εγκαταλείπουν τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης - περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η χώρα έχει πρόσβαση σε αρκετά μετρητά για να υποστηριχθεί ενδεχομένως για περίπου 12-18 μήνες χωρίς να χρειαστεί να συγκεντρώσει κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές.
Το ζήτημα αυτό είναι τεχνικά εκτός των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην πράξη είναι στενά συνδεδεμένο, αναφέρουν οι FT.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν πρόκειται να αποφασιστεί ποια θα είναι η τελική πληρωμή της Ελλάδας από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. Ευρώ.
Το προσωρινό σχέδιο αφορά μια δόση διάσωσης ύψους 11,7 δισ. ευρώ, η οποία θα έδινε στην Ελλάδα συνολικό αποθεματικό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.
Αλλά η Αθήνα ενδιαφέρεται για ένα μεγαλύτερο ποσό.
Η γενική ανάγκη της Ελλάδας για οικονομικό μαξιλάρι δεν είναι το μοναδικό κριτήριο: το μέγεθος της πληρωμής συνδέεται με το εάν η ευρωζώνη θέλει να δώσει στην Αθήνα τα χρήματα για να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Μια άλλη ιδέα στο τραπέζι είναι να αυξηθεί το μέγεθος της πληρωμής ώστε η Αθήνα να μπορέσει να εξαγοράσει κάποια χρέη που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξης

Αφού θεωρήθηκε ως πιθανή "ασημένια σφαίρα" στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, φαίνεται όλο και πιο πιθανό αυτή η ιδέα - να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών του χρέους της Ελλάδας με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη (GAM) - θα παραμείνει εκτός τραπέζης.
Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσε να βρει τον μηχανισμό GAM επαρκές, μόνο εάν εφαρμοζόταν αυτόματα - με άλλα λόγια, αν η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε ελαφρύτερες αποπληρωμές χρεών.
Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, θέλει η Bundestag να έχει ρόλο στην έγκριση αλλαγών στις προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους.
Για το ΔΝΤ, αυτό θα καθιστούσε το μέσο απρόβλεπτο και ως εκ τούτου χωρίς νόημα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης