Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω Ιταλίας - Το Μιλάνο -2,02%, ο DAX -1,44% - Απώλειες -0,8% για Dow Jones

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω Ιταλίας - Το Μιλάνο -2,02%, ο DAX -1,44% - Απώλειες -0,8% για Dow Jones
Δύο ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προερχόμενοι από την εθνικιστική Lega North (Λέγκα του Βορρά), επιλέχτηκαν για να ηγηθούν δύο καίριων Επιτροπών της ιταλικής Βουλής
(upd) Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (21/6/2018) οι ευρωαγορές, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωναν κατά την έναρξη της συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών για την Ιταλία, αλλά και λόγω πιέσεων στον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινήτων, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Όγδοη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τον Dow Jones, με απώλειες 0,8%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,90% χαμηλότερα, στις 380,85 μονάδες.
Η ιταλική αγορά δέχτηκε πιέσεις καθώς δύο ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προερχόμενοι από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, ο Claudio Borghi και ο Alberto Bagnai, επιλέχτηκαν σήμερα για να ηγηθούν δύο καίριων Επιτροπών της ιταλικής Βουλής.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής Επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας και την επιβράδυνση των τροπολογιών της αντιπολίτευσης.
Ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε «βουτιά» 2,02% και έκλεισε στις 21.673,11 μονάδες.


Πιέσεις δέχτηκε και η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» κατά 18 μονάδες βάσης στο 2,75%, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σημειώνει άνοδο στο 2,76%.



Σημαντική άνοδο 32 μ.β. σημείωσε και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, ανερχόμενη στο 0,89%, ενώ το επιτόκιο του 30ετούς ενισχύθηκε κατά 5,5 μ.β. στο 3,55%.
Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε και το γερμανικό χρηματιστήριο, λόγω της σημαντικής έκθεσης των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στους υψηλότερους εμπορικούς δασμούς, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις εισαγωγές οχημάτων από την Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,44% και έκλεισε στις 12.511,91 μονάδες, με τη μετοχή της Daimler να σημειώνει πτώση 4,3%.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τους υψηλότερους δασμούς που θα επιβάλει η Κίνα στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Jounral», η Γερμανία εξετάζει την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία φιλική επίλυση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις επηρέασαν και τις μετοχές της BMW και της Volkswagen, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,9% και 3,1% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Peugeot στη Γαλλία, η οποία έκλεισε στο -2,81%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 5.316,01 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κατά 0,93% χαμηλότερα στις 7.556,44 μονάδες.

Πιέσεις στη Wall Street

Εν τω μεταξύ, απώλειες κατέγραψε και η Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες επιμένουν, ενώ το «βλέμμα» στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.
Πτώση 0,8% για τον Dow Jones στις 24.461 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,6% στις 2.749 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,88% χαμηλότερα στο επίπεδο των 7.712 μονάδων.
Στον αντίποδα ράλι κατέγραψε ο δείκτης «φόβου» VIX με τα κέρδη του να ξεπερνούν το 14% και να φθάνει στις 14,6 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, αυξημένες παραμένουν οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ είναι απρόβλεπτες και επιθετικές στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, προειδοποιώντας πως στο τέλος θα πληγούν τα συμφέροντα των Αμερικάνων εργαζομένων και αγροτών από τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Trump.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η αυριανή (22/6) συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε μία συμφωνία για την σταδιακή αύξηση της παραγωγής.
Οι υπουργοί Ενέργειας των μελών του Οργανισμού αναμένεται να εξετάσουν την πορεία της τρέχουσας συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους, και εν συνεχεία να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών.

Νέοι ιταλικοί κίνδυνοι για την ΕΕ 

Νέοι κίνδυνοι από την Ιταλία διαφαίνονται για την ΕΕ, καθώς δύο σθεναροί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προερχόμενοι από την εθνικιστική Λέγκα του Βορρά, ο Claudio Borghi και ο Alberto Bagnai, επιλέχτηκαν σήμερα για να ηγηθούν δύο καίριων Επιτροπών της ιταλικής Βουλής.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής Επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας και την επιβράδυνση των τροπολογιών της αντιπολίτευσης.
Ο οικονομολόγος Bagnai, συγγραφέας δύο βιβλίων που υποστηρίζουν τη διάλυση της Ευρωζώνης, διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Άνω Βουλής (Γερουσίας) και ο Borghi, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής.
Ο Borghi έχει ζητήσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει το δημόσιο - τα λεγόμενα «mini-Βots» - ενώ μαζί με τον Bagnai έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί στους κανόνες της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς των κρατών.
Οι συγκεκριμένοι διορισμοί είναι πιθανό να ενδυναμώσουν τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικούς τομείς.
Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε μια πιθανή επιλογή για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
«Οι διορισμοί επιβεβαιώνουν τόσο την ισχυρή πολιτική όσο και την τεχνική επιρροή της Λέγκας», δήλωσε η Raffaella Tenconi, ιδρύτρια της ADA Economics.
«Αυτό δεν επηρεάζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για το ευρώ, αν και δείχνει ότι η Ιταλία είναι ανοιχτή σε μια πλήρη συζήτηση για οποιαδήποτε ευαίσθητα θέματα, όπως η ένταξη στο ευρώ, η μετανάστευση και η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών», πρόσθεσε.

Απειλές Salvini για το μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Matteo Salvini, απειλεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην ΕΕ, εκτός και αν οι υπόλοιπες χώρες του μπλοκ ανταποκριθούν στα αιτήματά του για βοήθεια για περιορισμό της μετανάστευσης.
Σε σημερινή συνέντευξή του στο «RAI», ο Salvini δήλωσε ότι η Ιταλία μπορεί να αναθεωρήσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν της δοθεί περισσότερη στήριξη.
Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» ανέφερε ότι ο Salvini έθεσε το ζήτημα της θέσπισης ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Ιταλίας, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Χθες, ο Salvini άσκησε κριτική και στην Ισπανία, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να δεχθεί τα τέσσερα επόμενα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες που έχουν διασωθεί στα ανοικτά της Λιβύης, διότι, όπως είπε, στο παρελθόν δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την υποδοχή προσφύγων.
Σύμφωνα με το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, «η Ισπανία θα έπρεπε να έχει δεχθεί 3.265 αιτούντες άσυλο, όμως μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 235 και άρα μπορεί να πάρει τα επόμενα τέσσερα πλοία» προσφύγων από την Ιταλία, δήλωσε ο Salvini.
Και όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, συγκάλεσε μια μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό την Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018.
«Θέλουμε η Ευρώπη να επενδύει καλύτερα και περισσότερα.
Το κάνουμε με την Τουρκία, δεν βλέπω γιατί δεν το κάνουμε στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Salvini.
«Αν κάποιος στην Ευρώπη πιστεύει ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να είναι καταυλισμός προσφύγων, κάνει λάθος.
Η Ιταλία θέλει να βοηθήσει τους Ιταλούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το ευρώ, επαναλαμβάνει ο Tria

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επανέλαβε πάντως σήμερα ότι το ευρώ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το ευρώ δεν τίθεται σε συζήτηση», ανέφερε ο Tria κατά την άφιξή του στη σημερινή (21/6/2018) συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν έχουν λόγο να φοβούνται για τις ενέργειές του.
«Ελπίζω ότι δεν αποτελώ λόγο ανησυχίας.
Οι άλλοι θα αποφασίσουν εάν συνιστώ ανησυχία.
Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστώ», δήλωσε ο Tria.

Πρώτη ενημέρωση 13:56:03, Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης