Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Ελλάδα αναμένει ελάφρυνση χρέους μετά από σχεδόν μία δεκαετία λιτότητας

tags :
CNBC: Η Ελλάδα αναμένει ελάφρυνση χρέους μετά από σχεδόν μία δεκαετία λιτότητας
Οι επενδυτές αναζητούν σαφήνεια όσον αφορά το ελληνικό χρέος για να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν ή όχι στη χώρα
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει έναν από τους σημαντικότερους στόχους της, μια συμφωνία που θα κάνει το τεράστιο χρέος της πιο βιώσιμο - μετά από χρόνια λιτότητας.
Αυτό αναφέρει σήμερα το CNBC, με αφορμή τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, οι οποίοι πρέπει να προετοιμάσουν το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να λήξει στις 20 Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξουν συμφωνία για μέτρα που θα επαναφέρουν σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα είναι η πιο χρεωμένη χώρα στη ζώνη του ευρώ, με δημόσιο χρέος περίπου 180% του χρέους προς το ΑΕΠ.
Πριν από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2015, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να πετύχει ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Αλλά η Ευρωζώνη αρνήθηκε να δώσει κούρεμα στο ελληνικό χρέος, αλλά έχει δεσμευτεί ότι θα εξομαλύνει τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους.
Ως αποτέλεσμα της δέσμευσης, το 2016 υπήρξε συμφωνία για τη χορήγηση ορισμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μείωναν το χρέος της Ελλάδας.
Αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση των προθεσμιών λήξης των δανείων από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ υπήρξε επίσης απόφαση ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να πληρώσει κανένα κεφάλαιο ή τόκους που να σχετίζονται με το δεύτερο σχέδιο διάσωσης μέχρι το 2023.
Οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται σήμερα στο Λουξεμβούργο θα επικεντρωθούν σε μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Αυτά πιθανόν να συνδέονται με τις μελλοντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα αναπτυχθεί με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο, τότε θα χορηγηθεί μικρότερη ελάφρυνση του χρέους κατά το ίδιο έτος και αντίστροφα.
Σήμερα, επομένως, είναι μια κρίσιμη μέρα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένει να δείξει στον ελληνικό λαό ότι το τελευταίο οικονομικό πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο.
Ωστόσο, σήμερα είναι επίσης μια σημαντική μέρα για τους παράγοντες της αγοράς που αναζητούν σαφήνεια όσον αφορά το ελληνικό χρέος για να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν ή όχι στη χώρα.
Οι επενδυτές θα χρειαστούν επίσης διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο, ότι παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν μια μακρά νύχτα στο Eurogroup.
Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν πόσα χρήματα πρέπει να παραδώσουν στην Ελλάδα ως τελική δόση και πόσο συχνά θα πρέπει να πάνε στην Αθήνα για να ελέγξουν εάν η χώρα αποκλίνει από τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης