Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βουτιά έως 18% για Σελόντα και Νηρέα στον απόηχο της πώλησης με σχεδόν μηδενικό τίμημα

Βουτιά έως 18% για Σελόντα και Νηρέα στον απόηχο της πώλησης με σχεδόν μηδενικό τίμημα
Νίκη της αδιαφάνειας και για άλλη μία φορά φάνηκε η απουσία των εποπτικών αρχών στο έργο της ενημέρωσης των επενδυτών
Το Bankingnews ήταν ίσως το μοναδικό ειδησεογραφικό site που με τίτλο «Περί πώλησης Νηρέα και Σελόντα από τράπεζες: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι» είχε στηλιτεύσει τα όσα ακούγονταν περί ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Και αυτό γιατί τα θεμελιώδη έδειχναν πως κανείς δεν θα έβαζε λεφτά σε εταιρείες με τεράστιο δανεισμό, χαμηλές ταμειακές ροές και πενιχρή κερδοφορία.
Χθες (20/6) ανακοινώθηκε η πώληση της Σελόντα από τις τράπεζες προς 1 ευρώ ήτοι το ταμπλό την αποτιμά πολύ υψηλά.
Ανακοινώθηκε και η πώληση του Νηρέα προς 10 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ.
Άρα η πορεία των δύο μετοχών σήμερα είναι απολύτως λογική.
Η Σελόντα είναι στο -18% με όγκο 155 χιλ. τεμάχια, τιμή 0,1260 ευρώ και αποτίμηση 30,9 εκατ. ευρώ και η Νηρεύς είναι στο -17,5% με όγκο 627 χιλ. τεμάχια, τιμή 0,2120 ευρώ και αποτίμηση 62 εκατ. ευρώ.
Αυτό που επίσης είναι λογικό, είναι η νίκη της αδιαφάνειας και της έλλειψης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.
Γιατί αν και υπήρξαν δεκάδες δημοσιεύματα για το δήθεν φοβερό ενδιαφέρον, ουδέποτε υπήρξε ενόχληση από τις εποπτικές αρχές προς τις εταιρείες και κατ΄ επέκταση τους μετόχους για να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό.
Και αν αυτή η πρόταση ήταν η καλύτερη, οι άλλες τι ακριβώς πρόσφεραν στις τράπεζες;
Μήπως ζητούσαν να χαριστούν όλα τα χρέη και να δοθούν νέες γραμμές χρηματοδότησης ή μήπως οι τράπεζες να πληρώσουν κι από πάνω;
Πάντως με βάση τα τιμήματα και αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη από τον αγοραστή που να οδηγεί σε λογικό με την αποτίμηση τίμημα στη δημόσια πρόταση, οι τρέχουσες αποτιμήσεις παραμένουν παρά την πτώση απαιτητικές.
 

Το άρθρο του Bankingews που δημοσιεύτηκε 23/2/18

Περί πώλησης Νηρέα και Σελόντα από τράπεζες: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι

Για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς τονίζοντας πως σέρνεται το θέμα εδώ και μήνες
Σχεδόν ένα χρόνο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι συμμετέχοντες στην αγορά, «βομβαρδίζονται» από δημοσιεύματα περί πώλησης των Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες και περί ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι 15 ενδιαφερόμενοι έγιναν 35, μετά μειώθηκαν, ο διαγωνισμός ξεκινούσε αλλά πήγαινε πίσω, για να φτάσουμε τελικά πάλι μέσω δημοσιευμάτων για τελική λίστα ενδιαφερομένων και μετά μπήκε θέμα βελτίωσης προσφορών και πιθανή νέα καθυστέρηση.
Όλο αυτό το διάστημα θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί τις μετοχές πως το επενδυτικό κοινό δεν παρασύρθηκε, ενώ μεταξύ των επαγγελματιών υπάρχει ένας προβληματισμός απέναντι σε όλα αυτά και μία δυσφορία για έλλειψη επίσημης πληροφόρησης.
Αυτό που τονίζουν είναι ότι ενώ σε άλλες πωλήσεις υπήρχε επίσημη ενημέρωση και υπήρχαν και κάποιες ανακοινώσεις για τιμήματα, στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει τίποτα.
Και φυσικά όποιος παρακολουθεί τις λογιστικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που θα πρέπει να διερευνηθούν.
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου για παράδειγμα του Νηρέα ήταν καλά αλλά της Σελόντα απογοητευτικά.
Η Νηρεύς έχει καθαρό δανεισμό 156,9 εκατ. ευρώ ή 141,4 μετά την επίδραση της αποτίμησης σε εύλογη αξία των νέων δανείων.
Η καθαρή θέση ανερχόταν σε 140,5 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη η Σελόντα είχε αρνητικό EBITDA  αλλά βελτιωμένο έναντι του εξαμήνου και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 155,8 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση στο εξάμηνο ήταν αρνητική κατά 7,4 εκατ. ευρώ, επομένως η μόχλευση της Σελόντα είναι σημαντικά μεγαλύτερη της Νηρεύς.
Αυτή η διαφορά αποτυπώνεται και στην αποτίμηση με τη Σελόντα να είναι στα 55,7 εκατ. ευρώ και η αντίστοιχη του Νηρέα να είναι στα 94 εκατ. ευρώ.
Πόσο τελικά θα μπορούσαν να πουληθούν οι συμμετοχές των τραπεζών;
Ελάχιστοι γνωρίζουν την απάντηση, αλλά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το ταμπλό προεξοφλεί μία θετική εξέλιξη.
Όλο αυτό το διάστημα όμως δεν έχουν δει κάποια στοιχεία στο ταμπλό που να δείχνουν «ενθουσιασμό» επενδυτών για τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών παρά τα πολλά δημοσιεύματα, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι θετικά.
Η μετοχή της Νηρεύς είναι κοντά στα 0,32 ευρώ το τελευταίο διάστημα και πριν ένα χρόνο ήταν στα 0,20 ευρώ, ενώ της Σελόντα από τα 0,14 ευρώ έχει ανέλθει στα 0,22 ευρώ.
Υπάρχουν στο ίδιο διάστημα πολλές μετοχές από το ταμπλό του ΧΑ με σημαντικά καλύτερες αποδόσεις.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης