Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Λουκάς Παπαιωάννου: Ελληνική Λαϊκή Παροιμία : «Ήμουνα νιός και γέρασα»

tags :
Λουκάς Παπαιωάννου: Ελληνική Λαϊκή Παροιμία : «Ήμουνα νιός και γέρασα»
Η Ελληνική οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη
Αναμένοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού  κονκλαβίου για την Ελλάδα και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι με την πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους, οι συμμετέχοντες στην Ελληνική αγορά τηρούν στάση αναμονής και κρατούν μικρό καλάθι για την λύση που θα δοθεί.
Αυτό που έχει προσδιορισθεί ήδη, είναι ότι θα συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η πολυετής λιτότητα και η αυστηρή εποπτεία, με άλλη ορολογία κατά την προσφιλή τακτική των ευρωπαϊκών θεσμών..
Το «Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» της κυβέρνησης φαίνεται ότι άφησε παγερά αδιάφορους τους «Θεσμούς», αλλά και τους συμμετέχοντες στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους συναλλαγών το τελευταίο χρονικό διάστημα .
Η παρουσίαση Ελληνικών εταιριών στο road show των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους τζίρους των τελευταίων ημερών, αλλά και πληροφορίες από συμμετέχοντες δεν ενθουσίασε το Αμερικανικό κοινό και κυρίαρχη αντιμετώπιση ήταν, στάση αναμονής λόγω μάκρο εξελίξεων & απορίας – ανησυχίας, για την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, μεγάλων Ελληνικών εταιριών, με διεθνή παρουσία και ξένους μετόχους (ΦΦΓΡΠ).
Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται, με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία και η νευρικότητα που προκαλεί ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και όχι μόνο, αλλά και η συγκυβέρνηση λαϊκιστών στην Ιταλία, με βασικό πρώτο θέμα το μεταναστευτικό, αλλά κύριο πιάτο την Ιταλική οικονομία, δεν λέει να κοπάσει.
Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια, τελικά δεν φαίνεται  τόσο καθαρή όσο την φανταζόταν η Ελληνική κυβέρνηση, αφού η εποπτεία και λιτότητα  παραμένουν αυστηρές και για μακρό χρονικό διάστημα. 
Όσο αναφορά το θέμα Ελληνικό χρέος η μπάλα για άλλη μία φορά θα σταλεί στην εξέδρα και το πόσο μικρό θα είναι το γερμανικό καλάθι θα το μάθουμε μετά την λήξη της συνεδρίασης, αν και από δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων  υποψιαζόμαστε ότι μάλλον θα είναι πολύ μικρότερο των  εκτιμήσεων της Ελληνικής κυβέρνησης.…
Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή, παραμένοντας το 10 –έτος ομόλογο πέριξ του 4,30%.
Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων εξ Ανατολών, καλά κρατεί ελέω εκλογών και δεν αναμένουμε με το πέρας τους να σταματήσουν, ενώ  οι επιπτώσεις στη Τουρκική Οικονομία,  αρχίζουν να γίνονται μη ελέγξιμες & επώδυνες για τους γείτονες.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες, ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τα πεπραγμένα  του Α’ εξαμήνου του 2018.
Οι Γενικές συνελεύσεις πολλών εταιριών ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες, παροτρύνουμε δε τους επενδυτές που διατηρούν θέσεις,  να συμμετέχουν σε αυτές ή να διαβάσουν τις αναρτημένες απολογιστικές εκθέσεις, για να αποκομίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του που έχουν επενδύσει τα χρήματα τους.
Ο τραπεζικός κλάδος & ο δείκτης τραπεζών αν και προσπάθησε να αντιδράσει, έχει λύσει καθοδικά και επιβεβαίωσει τρέις φορές (με την σημερινή)  το επίπεδο των 915-920 μονάδων.  Όσο παραμένει κάτω από την αναφερθείσα αντίσταση, δίνει στόχους μεταξύ 845 & 780 μονάδων.
Τεχνικά για  αναίρεση του καθοδικού σεναρίου πρέπει να δοθούν πειστικά κλεισίματα με όγκο άνω των 935 μον.
O Γενικός Δείκτης  χάνοντας τις 780 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 755  & 730 μονάδων. 
Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των  200 ημερών (790,33) μας δημιουργεί ανησυχία και απώλεια των 760 μον. ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 730 & 700 μον. Αντιδράσεις μέχρι τις 790 μον. πρέπει να εκλαμβάνονται ως τεχνικές αντιδράσεις.
Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπασης των 1995 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25  μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  των 1950 μον., με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1920 & 1840 μονάδες. Η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (2056,29)επιβαρύνει την τεχνική εικόνα του δείκτη και μόνο επιβεβαιωμένο κλεισιμο πάνω από αυτόν μπορεί να δώσει πειστική συνέχεια.
Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση θα δώσει το κείμενο της απόφασης για το reprofiling του Ελληνικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα μόνο μια ριζική αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους από το σημερινό Εurogroup μπορεί να αναθερμάνει την Ελληνική χρηματαγορά, και να δώσει την δυναμική που χρειάζεται, ταυτόχρονα με μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με λιγότερο κράτος & φόρους & περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις & εξωστρέφεια.
Συμπερασματικά, η Ελληνική οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό Διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς μπαλώθηκαν  και δεν λύθηκαν.
Ελπίζουμε  να μην έχει σήμερα εφαρμογή στη περίπτωση μας η παραφρασμένη Λαϊκή Παροιμία « Ήμουνα νιός και γέρασα (περιμένοντας  αξιόπιστη  λύση για το Ελληνικό χρέος)»…
Εκ του αποτελέσματος πάντως όπως είχε πει και ο Ρώσος συγγραφέας & διανοητής Π. Ταράνοφ «Όσο πιο πολύ κρατά μια δουλειά τόσο χειρότερα γίνεται»..
Αν και αύριο όλοι θα πανηγυρίζουν για την λύση το Ελληνικού χρέους καλό είναι να περιμένουμε αυτή τη φορά το Θαύμα της λύσης να πείσει τις αγορές πάνω από τρεις μέρες..
 
Λουκάς Παπαιωάννου
Οικονομολόγος
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης