Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα τερτίπια των μισών ανακοινώσεων της Σαράντης και η ατάραχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τα τερτίπια των μισών ανακοινώσεων της Σαράντης και η ατάραχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η ορθή επανάληψη μετά το λάθος στην προσθαφαίρεση και η απότομη αύξηση των παροχών εμπορίου
Ανακοινώνει αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις.
Ανακοινώνει αποτελέσματα χωρίς καν να δίνει πλήρεις πληροφορίες.
Ο λόγος για την Σαράντης η οποία εδώ και πάνω από δεκαπέντε ημέρες έχει ανακοινώσει επιδόσεις τριμήνου 2018 και συγκεκριμένα τις πωλήσεις, τα EBITDA και τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) χωρίς να αναφέρει τα κέρδη προ φόρων ούτε την καθαρή κερδοφορία τριμήνου αλλά η Εποπτική Αρχή δεν … ταράζεται.
Η εταιρία επισημαίνει ότι σε επίπεδο ομίλου το «ξεκίνημα είναι δυνατό για το 2018 και στο τέλος της ανακοίνωσης επισημαίνει ότι θα δημοσιεύσει αποτελέσματα … εξαμήνου εντός των προθεσμιών που προβλέπει η νομοθεσία. Σε απλά ελληνικά δεν  θα υπάρχουν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία τουλάχιστον έως το τέλος του καλοκαιριού και οι επενδυτές θα πρέπει να αρκεστούν σε αυτά που λέει η εταιρία.
Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα η εταιρία χρειάστηκε να εκδώσει ορθή επανάληψη ανακοίνωσης. Μελετώντας την αρχική ανακοίνωση και την ορθή επανάληψη προκύπτει διαφοροποίηση.
Συγκεκριμένα η εταιρία εξηγεί ότι από το 2018 οι πωλήσεις της θα είναι μειωμένες καθώς «ο Όμιλος εφαρμόζει πλήρως το νέο λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ 15 «Έσοδα από Συμβόλαια με Πελάτες» το οποίο έχει επίδραση στις πωλήσεις του. Συγκεκριμένα, δαπάνες σχετικές με τις παροχές εμπορίου που πραγματοποιούνται από τον Όμιλο στα πλαίσια συμφωνιών με πελάτες του, από 01/01/2018 δεν θα περιλαμβάνονται στα έξοδα διάθεσης, αλλά θα εμφανίζονται αφαιρετικά των πωλήσεων».
Ταυτόχρονα παρουσιάζει πίνακες στις οποίες δείχνει τη μεταβολή στις πωλήσεις τα τελευταία δώδεκα μετά την επίδραση του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 15. Στην πρώτη ανακοίνωση για το 2018 τα έσοδα από συμβόλαια υπολογίζονται σε 49,35 εκ ευρώ αλλά ο λογαριασμός είναι λάθος κατά 3 εκ ευρώ και στη δεύτερη που διορθώνεται τα έσοδα από συμβόλαια που αφαιρούνται είναι 51,85 εκ ευρώ.
Ο τζίρος προ συμβολαίων που πλέον αφαιρούνται είναι για το 2016 329,02 εκ ευρώ για το 2017, 343,16 εκ ευρώ και για το 2018 (εκτίμηση) στα 380, 5 εκ ευρώ.
Παρατηρώντας τα έξοδα παροχών προκύπτει το 2016 είναι το 12,67% του συνολικού κύκλου εργασιών, το 2017 διαμορφώνονται στο ίδιο ακριβώς ποσοστό ενώ για το 2018 διαμορφώνονται σε 13,62%.
Και το ερώτημα είναι τι συμβαίνει ξαφνικά και αυξάνονται οι παροχές σε πελάτες κατά μια ποσοστιαία μονάδα ενώ επί χρόνια το ποσοστό ήταν σχεδόν αμετάβλητο ή οριακά μεταβαλλόμενο γύρω από το 12,7% επί των συνολικών πωλήσεων.
Σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρον ότι ο όμιλος στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να αναφερθεί σε άλλους κρίσιμους δείκτες όπως τα κέρδη προ φόρων και μετά από φόρων που εξαρτάται από τις πληρωμές τόκων αλλά και τις αποσβέσεις. Οι αποσβέσεις τριμήνου σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Σαράντης είναι 1,46 εκ ευρώ ενώ στο περυσινό διάστημα ήταν 1,17 εκ ευρω.
Κατά τα λοιπά αναζητούνται ακόμα οι οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών του ομίλου για τη χρήση του 2017 παρ ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποχρεώσει τις εισηγμένες να τις αναρτούν και να δημοσιοποιούν την διεύθυνση ανάρτησης ώστε να είναι προσβάσιμες από τους επενδυτές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης