Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δεν επηρεάζεται το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής από την υποχώρηση του πέσο

tags :
Moody's: Δεν επηρεάζεται το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής από την υποχώρηση του πέσο
«Αβλαβές» από την υποχώρηση του τοπικού πέσο το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής, σύμφωνα με τη Moody's
Η σημαντική υποχώρηση του τοπικού πέσο και η έντονη μεταβλητότητα στις εγχώριες αγορές δεν έχει επηρεάσει, επί του παρόντος, το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
«Παραμένει ασαφές αν η πρόσφατη συμφωνία της Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι επαρκής για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ωστόσο, αν και το πέσο έχει υποχωρήσει και τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσυρθεί καταθέσεις, όπως στις προηγούμενες κρίσεις», σχολιάζεται.
Επιπλέον, σημειώνεται, οι τράπεζες έχουν περιορισμένη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, ενώ τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν άφθονα τόσο σε δολάρια ΗΠΑ όσο και σε πέσο, περιορίζοντας τους κινδύνους.
Βέβαια, το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί δραματικά για τις τράπεζες της Αργεντινής, γεγονός που θα μειώσει τα περιθώρια βραχυπρόθεσμα.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών και του πιστωτικού κόστους.
Τα υψηλότερα επιτόκια στη χορήγηση δανείων, όμως, θα ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους, μεσοπρόθεσμα.
Σε έκθεσή της νωρίτερα μέσα στον μήνα, η συμφωνία ΔΝΤ - Αργεντινής ύψους 50 δισ. δολαρίων μειώνει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης τουλάχιστον της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει και θα επιταχύνει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ, η Αργεντινή θα χορηγήσει στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας (BCRA) μεγαλύτερη αυτονομία και η BCRA θα παύσει αμέσως να αγοράζει κρατικά ομόλογα, γεγονός που θα βοηθήσει στη διαδικασία αποπληθωρισμού.
Το ΔΝΤ απαιτεί από την Αργεντινή να μειώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της ταχύτερα από ότι είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση μόλις πριν από ένα μήνα (βλ. Παρ. 1).
Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι προβλέπουν την επίτευξη ισορροπημένου πρωτογενούς αποτελέσματος έως το 2020, έναντι 3,8% του ΑΕΠ το 2017.
Η κυβέρνηση υπερέβη τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς της στόχους από τις αρχές του 2017 και η Moody's εκτιμά ότι είναι σε καλή θέση για να επιτύχει τους στόχος του 2018, αλλά το 2019 είναι έτος εκλογών και θα αποτελέσει πρόκληση για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.



Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης θα προκύψει από τη μείωση των δαπανών.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής σκοπεύει να μειώσει τις συνολικές πρωτογενείς δαπάνες κατά 3,7% του ΑΕΠ μεταξύ 2017 και 2020.
Το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες και μειωμένες επιδοτήσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές.
Η Αργεντινή έχει ήδη μειώσει τις επιδοτήσεις πάνω από το 3% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια, αυξάνοντας τις τιμές στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας και τα κόστη της δημόσιας συγκοινωνίας.
Η Moody's εκτιμά ότι η Αργεντινή εξακολουθεί να χρειάζεται περίπου 3 δισ. δολάρια για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το υπόλοιπο του 2018 και τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων σε ξένο νόμισμα το 2019 που φτάνουν τα 23 δισ. δολάρια.
Αν και η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει το πώς θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ, τα 50 δισ. δολάρια αρκούν για να αποφύγει να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανατροπής πριν από τις εκλογές του 2019.
Η συμφωνία με το ΔΝΤ απαιτεί επίσης αλλαγές στη διαδικασία αποπληθωρισμού που πρέπει να εγκριθεί από το εθνικό κοινοβούλιο.
Η προτεινόμενη νομοθεσία θα δώσει στην Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, την εξουσία να θέτει του στόχους για τον πληθωρισμό, οι οποίοι καθορίζονται επί του παρόντος από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η BCRA έχει ανακοινώσει νέους στόχους για τον πληθωρισμό που θεωρεί πιο ρεαλιστικοί.
Η υποτίμηση του αργεντίνικου peso άνω του 30% έναντι του δολαρίου από το τέλος του 2017 θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη των στόχων της BCRA.



Διαβάστε: Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέρινε τη συμφωνία stand - by ύψους 50 δισ. δολαρίων με την Αργεντινή

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης