Τελευταία Νέα
Διεθνή

Suddeutsche Zeitung: Η ελληνική καταστροφή πρέπει να γίνει μάθημα στους Ευρωπαίους - Η λιτότητα από μόνη της δεν βοηθά

Suddeutsche Zeitung: Η ελληνική καταστροφή πρέπει να γίνει μάθημα στους Ευρωπαίους - Η λιτότητα από μόνη της δεν βοηθά
Τα πρώτα βήματα στην αποδέσμευση της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης θα είναι κουραστικά, γράφει η γερμανική εφημερίδα
Η Ευρώπη έχει πάρει ένα αποφασιστικό μάθημα από την ελληνική καταστροφή: η λιτότητα, δεν βοηθά καμία χώρα να ορθοποδήσει, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και χρήματα, σημειώνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup (21/6/2018).
Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα προσπαθεί να αποδεσμευθεί από την πολιτική λιτότητας, που έχει υπαγορευθεί από τη Γερμανία και έτσι να καταστούν εκ νέου ανεξάρτητες οικονομικά οι 19 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.   
Έχουν καταβληθεί παρά πολλές προσπάθειες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης και σημειώθηκαν αρκετά λάθη, επειδή δεν υπήρχε στον ορίζοντα μία καλύτερη λύση, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι «η Γερμανία και η Γαλλία συστήνουν πλέον ως λύση για την Ελλάδα» μία μεταρρυθμιστική πολιτική ως και όχι τη συνέχιση της λιτότητας.  
Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει μία χώρα σε αναταραχή, όπως η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της και αυτό συνιστά «ομολογία ενοχής» της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Όλες οι προτάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων  ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί μια ιστορία συνεχιζόμενων λαθών όπως η ελληνική, η οποία συνοδεύτηκε από μαζική ανεργία, περικοπές στις συντάξεις, οικονομική παρακμή και συνεχείς νέες εκλογές, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.
Ως εκ τούτου, είναι σωστό η Μerkel και ο Macron να θέλουν να ανοικοδομήσουν την Ευρωζώνη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατική χρονοτριβή  στο μέλλον.
Επιδιώκουν να προωθήσουν έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα βοηθά τις κυβερνήσεις σε δύσκολες στιγμές, προκειμένου να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Εάν μια χώρα αντιμετωπίζει απροσδόκητα προβλήματα, όπως συνέβη στη χρηματοπιστωτική κρίση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια με λελογισμένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών.
Επιπλέον, πρέπει παρέχεται ένα άλλο δίχτυ ασφαλείας για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Πάντως και σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία και σε αυτό ενισχύθηκε από τη Γαλλία.
Το Παρίσι ήταν στο πλευρό της Αθήνας τις κρίσιμες ημέρες του 2015 και απέτρεψε τα χειρότερα, όταν η Γερμανία ζήτησε από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.  
Η Γαλλία άσκησε βέτο στην απαίτηση της Γερμανίας και απετράπη το Grexit.  
Η Merkel ως αντιστάθμισμα επέβαλε δύο επαχθείς όρους για την Ελλάδα εκείνη τη δραματική νύχτα του 2015: τo ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με «προίκα» 50 δισ. ευρώ και τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ευρώ και η χώρα θα τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
«Είναι όλα καλά;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.
Όχι, αυτό το συμπέρασμα θα ήταν λάθος.
Τα πρώτα βήματα στην αποδέσμευση της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης θα είναι κουραστικά, καθώς δεν είναι γνωστό  αν οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα που θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια της.
Αυτό είναι επίσης ασαφές για τους δανειστές, γι 'αυτό παρέχουν στην Αθήνα οικονομικό «μαξιλάρι».
Θα είναι αρκετό να πληρώσει όλες τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις έως το 2022, δηλαδή πέρα από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η Αθήνα, από την πλευρά της θα πρέπει να αποδείξει ότι, αξίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης