Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού δεν ευνοείται από τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο

tags :
Το «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού δεν ευνοείται από τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο
Ο χρυσός δεν έχει επωφεληθεί από τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο 
Ο χρυσός αποτέλεσε διαχρονικά το «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο» εν καιρώ κρίσης ή έστω αυξημένης αβεβαιότητας, με την τιμή να εκτοξεύεται ακόμη και πάνω από 1.800 δολάρια ανά ουγγιά στο παρελθόν.
Ενδεικτικά, μεταξύ 2010 και 2012, η τιμή ξεπερνούσε σταθερά τα 1.500 δολάρια.
Ωστόσο, την τρέχουσα χρονική περίοδο, το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει ευνοηθεί τα δέοντα από την αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εμπορικές σχέσεις, απόρροια των πολιτικών προστατευτισμού από πλευράς Donald Trump.
Σήμερα 21 Ιουνίου 2018, στις 19:40, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Αυγούστου 2018 διαπραγματεύονται στα 1.270 δολάρια ανά ουγγιά, όταν νωρίτερα σήμερα έφθασε σε χαμηλό έτους, οι 1.268 δολάρια.
Για το σύνολο του 2018, η υποχώρηση φθάνει το 3,5%.
«Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να κατανοήσουμε την ανταπόκριση της τιμής του χρυσού στο σημερινό περιβάλλον αγοράς υψηλού κινδύνου», αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank, σύμφωνα με το «Marketwatch», παραθέτοντας το παρακάτω διάγραμμα-απόδειξη της «bear» αγοράς για το μέταλλο, όπου ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών υποχωρεί χαμηλότερα από τον αντίστοιχο 200 ημερών.



«Είμαστε bear για τον χρυσό.
Η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο δεν υπάρχει», δήλωσε στο MarketWatch ο Chintan Karnani, επικεφαλής αναλυτής της Insignia Consultants, αποδίδοντα ςεν μέρει στην άνοδο του δολαρίου, την υποχώρηση του μετάλλου.
Από την πλευρά του, ο Adrian Ash, διευθυντής έρευνας στη BullionVault, δήλωσε ότι διαπιστώνεται ελάχιστη δυναμική για την τιμή του χρυσού, ενώ επικαλείται και αυτός την ενίσχυση του δολαρίου, το οποίο κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, παραδοσιακά, από το πολύτιμο μέταλλο.
Ο κ. Ash υποστηρίζει ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν, επίσης, στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις όπως το Bitcoin.
«Τον τελευταίο καιρό, η αντίστροφη σχέση μεταξύ χρυσού και δολαρίου ΗΠΑ ήταν ισχυρή», επισημαίνει ο David Madden, αναλυτής της CMC Markets, αναμένοντας, μάλιστα, συνέχεια της πτωτικής πορείας για τον χρυσό.
Να σημειωθεί ότι ορισμένοι αναλυτές έχουν επικαλεστεί, επίσης, τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, ενός μεγάλου αγοραστή χρυσού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης