Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Οι δασμοί προκαλούν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία - Η συζήτηση για την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη

Lagarde: Οι δασμοί προκαλούν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία - Η συζήτηση για την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη
Για υποχώρηση του momentum της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
Για υποχώρηση του momentum της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, μιλώντας από το Λουξεμβούργο -όπου διεξάγεται το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα- για την παρουσίαση του Άρθρου 4 για την Ευρωζώνη, ενώ προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί δασμοί προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.
«Μην μου κάνετε ερωτήσεις για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να τις απαντήσω.
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ευελπιστώ ότι σήμερα το βράδυ θα το συζητήσουμε. Αλλά όχι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Lagarde τόνισε ότι υπεύθυνος για την εξέτασή τους είναι ο SSM, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.
«Αυτό μπορεί να το πράξει είτε ο SSM είτε οι ελληνικές αρχές», δήλωσε.
Όπως τόνισε η Lagarde, αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη έχουν και η ένταση που υπάρχει με το Ιράν, αλλά και η έλλειψη προόδου αναφορικά με το Brexit. 
«Αυτού που μας ανησυχεί δεν είναι το επίπεδο των δασμών, αλλά ότι υπάρχει η τάση να χρησιμοποιούνται και να δημιουργούν διαμάχες μεταξύ των χωρών.
Αυτό πλήττει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο συμφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.
«Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία χρήσης όλων των εργαλείων που έχει στην κατοχή της», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε η Lagarde, θα πρέπει να υπάρξει «τακτοποίηση» των δημοσιονομικών δεδομένων για τις χώρες της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι όπου υπάρχει πρόβλημα με το χρέος θα πρέπει να υπάρξει μείωσή του και όπου υπάρχουν υπερβολικά πλεονάσματα, αυτά να περιοριστούν
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές αφορούν την αγορά εργασίας είτε άλλες τιμές, ενώ υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις ιδιαίτερα για χώρες που έχουν περιθώριο όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Η Lagarde αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι η αντοχή τους έχει βελτιωθεί.
Όπως τόνισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί, «υπάρχουν, όμως, κάποιες τράπεζες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως λόγω χαμηλού επιπέδου κερδοφορίας».
«Σαφώς αρνητική είναι η επίδραση και των NPLs», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η ίδια τόνισε ότι είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης και θεωρούμε πολύ θετικές τις προτάσεις που έχουν καταθέσει από κοινού Γαλλία και Γερμανία.
Η Lagarde ανέφερε ότι εντός του Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα εκθέσεις (Άρθρο 4) για αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες θα καταγράφονται οι απόψεις και οι προτάσεις του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης