Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σχεδόν αδύνατη η επιστροφή της FFG στο Χ.Α - Ο έλεγχος της ΕΥ δεν καλύπτει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σχεδόν αδύνατη η επιστροφή της FFG στο Χ.Α - Ο έλεγχος της ΕΥ δεν καλύπτει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η επιστροφή της FFGroup στο Χρηματιστήριο Αθηνών θεωρείται δύσκολη υπόθεση διότι η διοίκηση της εταιρείας δεν αποδέχθηκε τους όρους που έθεσε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Πολλά και σημαντικά τα εμπόδια για την επιστροφή των μετοχών της FFGroup στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αυτό ισχυρίζεται αξιόπιστη πηγή της Χρηματιστηριακής Αρχής που  θεωρεί ότι η διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή η οικογένεια Κουτσολιουτσου επέλεξε τον πιο δύσκολο δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι εισαγγελικές Αρχές είναι οι ρυθμιστές της υπόθεσης, οι οποίες μπορούν να κινηθούν με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης που απαιτεί αρκετό χρόνο δουλειάς από τους εισαγγελείς για να  φθάσουν σε ένα αποτέλεσμα.
Η επιστροφή της FFGroup στο Χρηματιστήριο Αθηνών θεωρείται δύσκολη υπόθεση διότι η διοίκηση της εταιρείας δεν αποδέχθηκε τους όρους που έθεσε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αποτέλεσμα ο επιμέρους έλεγχος που ανέλαβε, ο ελεγκτικός οίκος ΕΥ να μη καλύπτει τις απαιτήσεις της εποπτεύουσας Αρχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ως αρχικό στόχο να γραφτεί ο ισολογισμός της εταιρείας για το 2017 απ’ την αρχή, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό στους επενδυτές οι τυχόν διαφορές που θα προέκυπταν από τον έλεγχο.  
Η διοίκηση Κουτσολιούτσου όμως που καθορίζει τις τελικές αποφάσεις διότι οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην έρευνα που να στοιχειοθετούν συγκεκριμένες κατηγορίες.
Το μέλλον της FFG  πιθανόν να διαμορφωθεί εκ νέου στη νέα γενική συνέλευση των μετόχων τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.
Βαρύνουσας σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα του έλεγχου της EY για τους μετόχους με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθεί.
Πίσω από κλειστές πόρτες συζητούνται λύσεις έτσι ώστε η εταιρεία  να παραμείνει όρθια παρά τα χτυπήματα που δέχθηκε και προτείνεται να διαχωριστεί το ελληνικό και το ευρωπαϊκό από το κομμάτι της Κίνας για να προκύψει ένα νέο εταιρικό σχήμα που θα είναι ικανό να επιβιώσει.
Πάντως ο κυρίαρχος του «παιχνιδιού» όπως και της γενικής συνέλευσης είναι ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος αφού κατέχει το 35,06% του μετοχικού κεφαλαίου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει στο εξωτερικό από τη στιγμή που ξέσπασε ο θόρυβος για τα στοιχεία της FFG.
H Fosun International Holdings LTD με ποσοστό 15,07% και η Fidelity International με 9,5% αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τη στάση τους μετά τον έλεγχο της ΕΥ.  
Στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο απομάκρυνσης της διοίκησης Κουτσολιούτσου το οποίο όμως αποτελεί προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης με το βασικό μέτοχο τη Fosun καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία  κατηγορία προς τη διοίκηση Κουτσολιούτσου.
Το υπόλοιπο 40% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια μικροεπενδυτών που υπολογίζονται περίπου σε 8.000 άτομα.  
Κρίσιμος  παράγοντας στις εξελίξεις είναι και οι ομολογιούχοι οι οποίοι με τη στάση τους θα διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις.  
Τέλος να σημειωθεί ότι διοίκηση της FFG έκανε αποδεκτή την  παραίτηση του κ. Ποταμίτη από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής  Ελέγχου και τη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Χρηματιστηρίου  Αθηνών και μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του προέδρου της ΕΒΖ.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης