Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία συμβιβασμών στο Eurogroup: Deal στο ελληνικό χρέος με 10ετή επιμήκυνση - Cash buffer 24,1 δισ. πλεονάσματα 2,2% έως το 2060 και ΔΝΤ

Συμφωνία συμβιβασμών στο Eurogroup: Deal στο ελληνικό χρέος με 10ετή επιμήκυνση - Cash buffer 24,1 δισ. πλεονάσματα 2,2% έως το 2060 και ΔΝΤ
Συμφωνία για το ελληνικό χρέος και το κεφαλαιακό μαξιλάρι επετεύχθη στο Eurogroup στις 21 ιουνίου 2018
(upd12) Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος σημειώθηκε στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 όπου η Ελλάδα έθεσε τις βάσεις τυπικά για να βγει από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια αλλά με πολύ σκληρές δεσμεύσεις.
Ως προς το χρέος συμφωνήθηκε παράταση ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια στα δάνεια του EFSF, περίοδο χάριτος επίσης 10 ετών για τους τόκους.
Το όφελος από αυτές τις παρεμβάσεις προσδιορίστηκε μόλις στα 12,5 δισεκ. ευρώ όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος οφέλησαν την Ελλάδα 10 δισεκ. ευρώ.
Δόση 15 δισ. ευρώ και συνολικό κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. εκτ ων οποίων τα 3,3 δισεκ. θα χρρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Επίσης θα δεσμεύουν την Ελλάδα, τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% έως το 2060 και σκληρή εποπτεία στην μετά μνημόνιο εποχή μετά τις 20 Αυγούστου 2018, καθώς και η παρουσία του ΔΝΤ το οποίο θα συνεχίσει να έχει λόγο και ρόλο.
Η συμφωνία δεν αποτελεί μεταμφιεσμένο μνημόνιο είπε ο επίτροπος Moscovici και ο Ε. Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός αλλά αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία.
Αναλυτικότερα η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι 10ετής, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη.
Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ.
Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.
Συνολικά, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους υπόλοιπους 22 μήνες.
Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και ολοκηρώθηκε στις 02:30 ξημερώματα 22 Ιουνίου 2018, επιτεύχθηκε συμφωνία, καθώς ως φαίνεται η Γερμανία έκανε ένα βήμα πίσω αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.
Την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των συζητήσεων εξέφρασαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup οι κοινοτικοί αξιωματούχοι. 
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ζήτημα βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων… μετατέθηκε για το τέλος, καθώς, αρχικά, η Γερμανία δεν δέχοταν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί αναφορικά με το ελληνικό χρέος και ήθελαν να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής από 10 έως και 15 χρόνια.
Η  συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα διακόπηκε λίγο μετά τις 7 μμ (ώρα Ελλάδος), όπου και υπήρξε τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Olaf Scholz και τον Γάλλο ομόλογό του Le Maire.
Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών ξεκίνησε εκ νέου στις 23:15 ώρα Ελλάδας και η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς αρχικά φάνηκε ότι έφθασε σε αδιέξοδο με πιθανότητες να υπάρξει μεταφορά της απόφασης στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2018.
Αλλά όλα τα παραπάνω ξεπεράστηκαν και τελικά υπήρξε συμφωνία.

 
Centeno: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην εποπτεία της Ελλάδας -  Κεφαλαιακό «μαξιλάρι»  24,1 δισ. ευρώ
 
Succes story στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, διαπίστωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Martio Centeno κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την  πολύωρη συνεδρίαση του κοινοτικού οργάνου (21/6/2018).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Centeno «δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε 450 μεταρρυθμίσεις, όσες έχε κάνει η Ελλάδα».
Ωστόσο ο κ. Centeno επέστησε την προσοχή καθώς τόνισε πως «η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή και των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων.
Αυτό σημαίνει «ιδιοκτησία» αλλά και στήριξη της οικονομίας».
Όσον αφορά τη συμφωνία πυο επιτεύχθηκε για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως «θα υπάρξει 10ετής περίοδος χάριτος, 10ετής επιμήκυνση των δανείων του EFSF και 15 δισ. ευρώ δόση.
Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις υπό το πρόγραμμα του ESM, θα υπάρξει έναρξη της νέας περιόδου εποπτείας
Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διαδικασία εποπτείας της Ελλάδας. Μαζί με τη δόση των 15 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα διαθέτει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι άνω των 25 δισ. ευρώ, το οποίο είναι ικανό να βοηθήσει τη χώρα.
Τα 24,1 δισ. ευρώ μπορούν να καλύψουν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους 22 μήνες.
Η Ελλάδα θα λαμβάνει τα κέρδη από τα SMP έως το 2022 αλλά σε δόσεις, βάσει της προόδου που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να προχωρήσει».

Moscovici: Η Ελλαδα ολοκληρώνει έναν δύσκολο δρόμο - Δεν θα είναι μεταμφιεσμένο ένα τέταρτο πρόγραμμα

Iδιαίτερα συγκινημένος για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.  
Όπως ανέφερε ο κ. Moscovici «θεωρώ ότι τα μέτρα για το χρέος θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Θέλουμε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μία βιώσιμη επιτυχία».
Παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως «είναι μία ευτυχισμένη στιγμή.
Συμμετείχα στην πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, μία δραματική στιγμή το 2012.
Τότε υπήρξε ο φόβος του Grexit, υπήρξε εκ νέου το 2015.
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και θα έλεγα και συγκινημένος
Η Ελλάδα κατόρθωσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε. Μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Οι Έλληνες έκαναν τεράστιες θυσίες.
Δεν φέρνει η λιτότητα την κρίση, η κρίση οδηγεί στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα που είναι δύσκολα και απαραίτητα».

Regling (ESM): Στα 12,5 δισ. ευρώ το όφελος για την Ελλάδα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Για μια «ιστορική στιγμή για όσους βρισκόμαστε εδώ από την αρχή από το 2010 έως και σήμερα» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως ανέφερε ο κ. Regling «η διάσωση της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει ποτέ καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά.
Είναι επιβεβλημένη η Ενισχυμένη Εποπτεία, με ένα πρόγραμμα εποπτείας πιο σφιχτό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, καθώς τόσο τα χρήματα που έχουν δοθεί όσο και το χρέος είναι μεγαλύτερα».
Παράλληλα τόνισε πως «είναι μία ιστορική στιγμή για όσους βρισκόμαστε εδώ από την αρχή από το 2010 έως και σήμερα.
Είχαμε δραματικές νύχτες, το 2010, το 2012, όταν τέθηκε υπό απειλή η χρηματοοικονομική ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Το 2015 όταν η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο.
Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για όλες τις προσπάθειές της».

Lagarde: Το ΔΝΤ την άλλη θα εβδομάδα θα ξεκινήσει τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος - Δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup τόνισε ότι το Ταμείο «την άλλη θα εβδομάδα θα ξεκινήσει τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος».
Παράλληλα ανέφερε πως «πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η έξοδος από το πρόγραμμα».
Όσον αφορά τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το χρέος η κ.  Lagarde τόνισε πως «τα μέτρα για το χρέος θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το ελληνικό χρέος, κάτι που είναι θετικό.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της έχουν δεσμευθεί στο ότι θα υπάρξει συχνή εξέταση της κατάστασης στο χρέος και μπορούν να ληφθούν και νέα μέτρα εάν χρειαστεί
Αυτό που λέμε είναι ότι στηρίζουμε απόλυτα την ύπαρξη μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.
Σε μακροπρόθεσμο διάστημα όμως έχουμε κάποιες επιφυλάξεις».

Juncker: Ανοίγει νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα - Οι θυσίες των Ελλήνων δεν ήταν μάταιες

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean - Claude Juncker για τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε απόψε (22/6/2018) στο Eurogroup για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά του κάνει λόγο για μία συμφωνία, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα.   
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.
Θα μάχομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης», σημειώνει ο Juncker και προσθέτει:
«Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του.
Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες».

Draghi ΕΚΤ: Η συμφωνία θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi.
Όπως είπε, η υιοθέτηση του συνόλου των μέτρων για το χρέος, που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup θα βελτιώσει τη διατηρησιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, σημείωσε ο Draghi.
«Το κλειδί είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην  πορεία των μεταρρυθμίσεων και της ορθής δημοσιονομική πολιτικής.
Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει μακροπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα για το χρέος», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Dombrovskis: Ανοιχτός ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis αρμόδιος για το ευρώ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup.
Σε δήλωσή του εκφράζει τα ειλικρινή του συγχαρητήρια στην Ελλάδα.
«Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει για να επιτύχει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος του λαού της», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τσακαλώτος: Θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές

Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές.
Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα.
Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή.
Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας» ανέφερε.
Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι έχουμε πρόσβαση στις αγορές.
Το cash buffer μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον για 22 μήνες».

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης από την Ελλάδα εκφράζει στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup.
Σε αυτήν καθορίζεται τόσο η «ουσία» της εποπτείας μετά το μνημόνιο, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο ρόλος του ΔΝΤ αλλά και οι ανησυχίες για την ΕΛΣΤΑΤ και το ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τις δικαστικές περιπέτειες πρώην στελεχών τους.
Στην ανακοίνωση – η οποία χαρακτηρίστηκε έως και ιστορική- του Eurogroup τονίζονται τα ακόλουθα:
Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων  της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος υπό τον ESM.
Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ESM.
Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα εγκαταλείπει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία βασιζόμενη στις φορολογικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν.
Είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία με τη σειρά της είναι η καλύτερη εγγύηση της Ελλάδας για ένα μέλλον ευημερίας.
Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και να εξασφαλίσουν ότι διασφαλίζονται οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν.
Χαιρετίζουμε επίσης την οριστικοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης από τις ελληνικές αρχές.
Η στρατηγική αυτή, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, υπογραμμίζει την ελληνική οικειοποίηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας μετά το πρόγραμμα του ESM.
Η Ευρωομάδα εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την υπογραφή ενός «σχεδίου συνεργασίας και στήριξης» μεταξύ των ελληνικών αρχών και των υπηρεσιών υποστήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προβλέπει τη συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας για τη στήριξη της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κατά τα προσεχή έτη.

Έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα

Το Eurogroup εξέτασε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει μιας ανανεωμένης ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους που παρείχαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα αποτελέσει τα βασικά συστατικά για τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της ευθυγραμμίζονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνει ότι αυτό θα συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
Το Eurogroup κατέληξε στην αξιολόγηση για τη διατηρησιμότητα του χρέους σε σχέση με τα συμφωνημένα κριτήρια αναφοράς για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης: οι Ακαθάριστες Ανάγκες Χρηματοδότησης (GFN) θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος θα μειώνεται σταθερά.
Η Ευρωομάδα εξέφρασε τη σημασία της αξιολόγησης  σε ρεαλιστικές και επιφυλακτικές υποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που προωθούν την ανάπτυξη και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Η Eurogroup συμφώνησε να εφαρμόσει, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη τεθεί, τα ακόλουθα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα του χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συμφωνημένοι στόχοι του GFN τηρούνται επίσης με προσεκτικές παραδοχές.
Το Eurogroup κατέληξε στην αξιολόγηση για τη διατηρησιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνημένα κριτήρια αναφοράς για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης: η Ακαθάριστες Ανάγκες Χρηματοδότησης (GFN) θα πρέπει να παραμείνει κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος θα μειώνεται σταθερά.

Μεσοπρόθεσμα, αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

-  Η κατάργηση του αυξητικού περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με το τμήμα αγοράς του χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018.

- Η χρήση των κερδών του 2014 των SMP από τον ειδικό λογαριασμό ESM και η αποκατάσταση της μεταφοράς των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017).
Τα διαθέσιμα ισοδύναμα εισοδήματα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα σε ίσα ποσά σε εξαμηνιαία βάση καθέ Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχίζοντας από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω του ειδικού λογαριασμού ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.
Τα δύο προαναφερθέντα μέτρα υπόκεινται στην τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων και της παρακολούθησης, όπως περιγράφεται κατωτέρω.

- Περαιτέρω αναβολή καταβολής επιτοκίου και της απόσβεσης του EFSF κατά 10 έτη και παράταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης διάρκειας (WAM) κατά 10 έτη, με σεβασμό στο εγκεκριμένο ποσό του προγράμματος.

Συμφωνήσαμε ότι βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος του EFSF το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό των συμφωνημένων στόχων GFN, το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ είναι σεβαστό και, εάν χρειαστεί, λαμβάνει τις κατάλληλες δράσεις.
Η Ευρωομάδα θα λάβει υπόψη μια θετική αξιολόγηση στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα, ιδίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής και των πολιτικών οικονομικής μεταρρύθμισης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurogroup υπενθύμισε επίσης μακροπρόθεσμα τη συμφωνία του Μαΐου 2016 σχετικά με ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το χρέος που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου.
Εάν ενεργοποιηθεί από την Ευρωομάδα, θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναπροσαρμογή και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων των δανείων του EFSF στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των προαναφερθέντων σημείων αναφοράς GFN.

Πλαίσιο επιτήρησης του προγράμματος

Η Ευρωομάδα υποστήριξε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν κίνητρα για την εξασφάλιση ισχυρής και διαρκούς εφαρμογής από την Ελλάδα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα.
Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των μέτρων χρέους, συμφωνήσαμε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδέονται με την επιστροφή ποσών ισοδύναμων με το εισόδημα του SMP-ANFA καθώς και με την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου μέχρι τα 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις, όπως ορίζονται στο παράρτημα, για την ολοκλήρωση των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM (συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για την ολοκλήρωση των δράσεων των οποίων η υλοποίηση δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση) συμφωνούν με τις προθεσμίες και δεσμεύονται γενικότερα να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
To Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και για την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές.
Οι τριμηνιαίες εκθέσεις στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την πολιτική μετά το πρόγραμμα και θα χρησιμεύσουν ως βάση για την ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με την επιστροφή των ποσών ισοδύναμων με το εισόδημα ΑΜΕΡ και της ακύρωσης αυξανόμενο περιθώριο επιτοκίου στο EFSF.

ΕΛΣΤΑΤ και ΤΑΙΠΕΔ (δικαστικά προβλήματα πρώην μελών των ΔΣ)

Υπενθυμίσαμε ότι η συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία εναντίον των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (CoEx) του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί θέμα πολύ σοβαρής ανησυχίας και επαναβεβαιώνουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στο έργο των εμπειρογνωμόνων, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι ανησυχίες αφορούν επίσης τη διαδικασία κατά του πρώην προέδρου και ανώτερου προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ, ιδίως όσον αφορά την υποτιθέμενη πλαστογράφηση των φορολογικών στοιχείων.
Το Eurogroup εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι τα δεδομένα που επικυρώθηκαν από την Eurostat και έχουν παραδοθεί από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010, συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος του ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης του 2009, συμμορφώνονται με τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη.
Το Eurogroup αναθέτει στα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτές τις περιπτώσεις και τις υποστηρικτικές δράσεις των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών δράσεων εάν χρειαστεί, για παράδειγμα ενισχύοντας την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και να υποβάλλει έκθεση στην Ευρωομάδα στο πλαίσιο της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.

Εκταμιεύσεις και κεφαλαιακό μαξιλάρι

Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος, που θα είναι ύψους 15 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους και 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε για τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αυτός ο λογαριασμός θα υπόκειται σε κατάλληλες διασφαλίσεις και οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του για την αποτελεσματική διαχείριση του χρέους θα συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές με τα ESM και άλλα ευρωοπαϊκά θεσμικά όργανα.
Συνολικά, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα με ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που αντιπροσωπεύει σημαντικό εμπόδιο έναντι των κινδύνων.

Συμμετοχή του ΔΝΤ

Η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Παρόλο που δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση της ρύθμισης stand-by (SBA) του Ταμείου, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Τέλος, επαναβεβαιώσαμε επίσης τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup στα αγγλικά

The Eurogroup commends the Greek authorities for the completion of all the agreed prior actions of the final review of the ESM programme. We congratulate the Greek authorities and Greek people for the successful conclusion of the ESM programme.
The Eurogroup acknowledges the significant efforts made by the Greek citizens over the last years.
Greece is leaving the financial assistance programme with a stronger economy building on the fiscal and structural reforms implemented.
It is important to continue these reforms, which provide the basis for a sustainable growth path with higher employment and job creation, which in turn is Greece's best guarantee for a prosperous future.
The Eurogroup welcomes the commitment of the Greek authorities to continue and complete all key reforms adopted under the ESM programme and to ensure that the objectives of the important reforms adopted are safeguarded.
We also welcome the finalization of a comprehensive growth strategy by the Greek authorities.
This strategy, which aims at enhancing Greece's long-term growth potential and improving the investment climate, underlines the Greek ownership of the reform process following the ESM programme.
The Eurogroup further welcomes the signature of a 'Cooperation and Support Plan' between the Greek authorities and the European Commission's Structural Reform Support Services, which provides the continued provision of technical assistance to support reform implementation in the coming years.

DSA and primary surplus

The Eurogroup returned to the sustainability of Greek debt on the basis of an updated debt sustainability analysis provided by the European institutions.
The implementation of an ambitious growth strategy and of prudent fiscal policies will be the key ingredients for debt sustainability. In this context the Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and, thereafter to continue to ensure that its fiscal commitments are in line with the EU fiscal framework. Analysis of the European Commission suggests that this will imply a primary surplus of 2.2% of GDP on average in the period from 2023 to 2060.
The Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter while ensuring that debt remains on a sustained downward path.
The Eurogroup stressed the importance of basing its assessment on realistic and cautious assumptions, taking into account compliance with the EU fiscal framework and the impact of growth enhancing reforms and investment initiatives.
The Eurogroup agreed to implement, in addition to the short-term debt measures already in place, the following medium-and long-term debt measures in order to ensure that the agreed GFN objectives are respected also under cautious assumptions.

For the medium term, this includes the following upfront measures:

The abolition of the step-up interest rate margin related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme as of 2018.
The use of 2014 SMP profits from the ESM segregated account and the restoration of the transfer of ANFA and SMP income equivalent amounts to Greece (as of budget year 2017).
The available income equivalent amounts will be transferred to Greece in equal amounts on a semi-annual basis in December and June, starting in 2018 until June 2022, via the ESM segregated account and will be used to reduce gross financing needs or to finance other agreed investments.
The two measures mentioned above are subject to compliance with policy commitments and monitoring, as outlined below.
A further deferral of EFSF interest and amortization by 10 years and an extension of the maximum weighted average maturity (WAM) by 10 years, respecting the programme authorized amount.
We agreed that based on a debt sustainability analysis to be provided by the European institutions, the Eurogroup will review at the end of the EFSF grace period in 2032, whether additional debt measures are needed to ensure the respect of the agreed GFN targets, provided that the EU fiscal framework is respected, and take appropriate actions, if needed.
The Eurogroup will take into account a positive assessment in the post programme surveillance, particularly in the fiscal area and economic reform policies.
In this context, for the long term, the Eurogroup also recalled the May 2016 agreement on a contingency mechanism on debt which could be activated in the case of an unexpectedly more adverse scenario. If activated by the Eurogroup, it could entail measures such as a further re-profiling and capping and deferral of interest payments of the EFSF to the extent needed to meet the GFN benchmarks defined above.

Post programme surveillance framework

The Eurogroup stressed that debt relief measures should include incentives to ensure a strong and continuous implementation by Greece of the reform measures agreed in the programme.
To ensure the market credibility of the package of debt measures, we agreed that policy commitments related to the programme will be linked to the return of SMP-ANFA income equivalent amounts as well as to the abolition of the step-up interest rate margin up to 2022. In this context, the Greek authorities have made specific policy commitments, as set out in the annex, to complete key structural reforms initiated under the ESM programme (including commitments to complete actions whose implementation is not fully in the hands of government) against agreed deadlines and made a general commitment to continue the implementation of all key reforms adopted under the ESM programme.
The Eurogroup welcomes the intention of the European Commission to activate the Enhanced Surveillance procedure in the coming weeks and also the support for this approach by the Greek authorities. The quarterly reports under Enhanced Surveillance will enable closer monitoring of the economic, fiscal and financial situation and the post programme policy commitments and will serve as a basis for the Eurogroup to agree on the return of SMP-ANFA income equivalent amounts and the cancellation of the step-up interest margin on EFSF.

ELSTAT /COEX

We recalled that the ongoing legal proceedings against the members of the Committee of Experts (CoEx) of TAIPED are a matter of very serious concern and we reaffirm our full confidence in the work of the experts, which was also confirmed by the Hellenic Court of Auditors. Preoccupations also concern the proceedings against the former President and senior staff of ELSTAT, notably as regards the alleged falsification of fiscal data. The Eurogroup continues to have full confidence that the data validated by Eurostat and delivered by ELSTAT since 2010, including the 2009 general government balance outturn, is in compliance with the rules that are applied in all Member States.
The Eurogroup mandates the institutions to continue monitoring the developments in those cases and the supporting actions taken by the Greek authorities, including legislative actions if needed, for instance strengthening the independence of ELSTAT, in full respect of the independence of the judiciary, and report back to the Eurogroup in the context of the post programme surveillance.

Disbursement and cash buffer

Subject to the completion of national procedures, the ESM governing bodies are expected to approve the disbursement of the fifth and last tranche of the ESM programme amounting to EUR 15 bn. Out of this total amount, EUR 5.5 bn will be disbursed to the segregated account, to be used for debt servicing and EUR 9.5 bn will be disbursed to a dedicated account set up to build up cash buffers, to be used for debt service in case of needs.
Such an account will be subject to appropriate safeguards and any possible future utilization of its funds for an efficient debt management will be agreed by the Greek authorities with the ESM/European institutions.
Overall, Greece will be leaving the programme with a sizeable cash buffer of EUR 24.1 bn covering the sovereign financial needs for around 22 months following the end of the programme in August 2018, which represents a significant backstop against any risks.

IMF Participation

The IMF management welcomed the successful implementation of the ESM programme and the further specification of the debt measures given today by Member States. Although the Fund's own Stand-By Arrangement (SBA) can no longer be activated, the IMF confirmed its continued involvement in Greece in the post-programme surveillance framework alongside the European Institutions.
Finally, we also reaffirmed our commitment to continue to support Greece in its reform efforts to return to sustainable growth.

Η τριμερής συνάντηση

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε: Για μία ακόμη φορά η Γαλλία προσπαθεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών –ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και πριν από το Eurogroup – να γίνεται ενδιάμεσος και να πρωτοστατεί σε μία συνάντηση παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στην εν λόγω συνάντηση συμμετέχουν, όπως είναι φυσικό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γερμανός ομόλογός του Olaf Scholz.
Στόχος Τσακαλώτου και Le Maire να κάμψουν τις αντιστάσεις του Scholz προκειμένου η Γερμανία να δεχθεί τα μέτρα για το χρέος.
Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Scholz πριν από το ξεκίνημα της συγκεκριμένης συνάντησης φρόντισε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με την καγκελάριο Merkel, προφανώς για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις.

«Μακριά» νύχτα για την Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και πριν περάσει μία ώρα υπήρξε μικρή διακοπή.
Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συζητήσουν όλα τα θέματα της ατζέντας και να αφήσουν τελευταίο το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να υπάρξουν κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις.
Αυτό υποδεικνύει ότι η απόφαση για το χρέος μπορεί να ληφθεί είτε τις πρωινές ώρες είτε και να αναβληθεί για το επόμενο Eurogroup.
Βέβαιη θεωρείται η ανακοίνωση για την εκταμίευση της δόσης και πιθανώς συμφωνία για μία ακόμη super – χρηματοδότηση από τον ESM, ενώ θα ανακοινωθεί και η μορφή της εποπτείας που θα έχει η χώρα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018.
Σε ό,τι αφορά το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 3ετίας δεν προβλέπει χρήματα και νέες δόσεις δανείων αλλά αυστηρή παρακολούθηση από τους θεσμούς και τις αγορές.
Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» η Αθήνα και θα έχουν ως επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, την δημόσια διοίκηση, την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πολλά… θεωρητικά μπράβο στην Ελλάδα

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Eurogroup είναι τα ιδιαίτερα θερμά λόγια που επεφύλασσαν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τα επιτεύγματα της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, κάτι που θα αποτελέσει και τους τίτλους τέλους για την κρίση στην Ευρωζώνη.
Η Κομισιόν, ήδη, με τη χθεσινή (20/6) έκθεση συμμόρφωσης έκανε λόγο για έναν νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα, ενώ ο Επίτροπος Pierre Moscovici εμφανίστηκε –όπως πάντα- ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Πάντως ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν τίθεται προς συζήτηση θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά απλά λήψη μέτρων ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
«Σήμερα θα ζήσουμε μία ιστορική ημέρα.
Τόσες ημέρες προσπάθειας, συγκρούσεων, διαπραγματεύσεων.
Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς μετά από τόσα χρόνια υπό προγράμματα στήριξης θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της», ανέφερε ο Moscovici.
Σαφώς πιο συγκρατημένος ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος μίλησε με θετικό τρόπο για την Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι η χώρα απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί «success story».
Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση, δήλωσε ο Mario Centeno.
Για πολύ καλή δουλειά εκ μέρους της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.
«Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα.
Συμφωνώ ότι η Ελλάδα - οι άνθρωποι και η κυβέρνηση - έχουν κάνει πολύ καλά δουλειά», τόνισε ο Scholz.
«Ευελπιστώ ότι σήμερα θα βρούμε μία λύση, ούτως ώστε η χώρα να μπορεί να εξέλθει από το μνημόνιο και να βγει στις αγορές», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της.
«Και οι υπόλοιπες πλευρές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης