Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Στο 7,75%, από 7,5%, αυξάνει το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

tags :
Μεξικό: Στο 7,75%, από 7,5%, αυξάνει το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
Αύξηση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα του Μεξικού
Σε αύξηση του επιτοκίου (overnight) κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε σήμερα (21 Ιουνίου 2018) η κεντρική τράπεζα του Μεξικού, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το αποδυναμωμένο, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πέσο.
Στον απόηχο της απόφασης, το τοπικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 20,23.



Η κεντρική τράπεζα, στην ανακοίνωσή της, αναμένει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο από τους δασμούς που επέβαλε η Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ως αντίποινα στις ΗΠΑ, το Μεξικό επέβαλε δασμούς 20% στις εισαγωγές χοιρινού, ενώ οι δασμοί στις εισαγωγές τυριών θα φτάσουν το 25%.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού χαρακτήρισε τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και μονομερείς και προειδοποίησε ότι θα ανακοινωθούν και άλλα φορολογικά μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch, οι αξιολογήσεις (BBB+) του Μεξικού υποστηρίζονται από τη διαφοροποιημένη οικονομία, το ιστορικό πειθαρχημένων οικονομικών, πλεονεκτήματα που αντισταθμίζονται από τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη, τις διαρθρωτικές αδυναμίες στα δημόσια οικονομικά και τις θεσμικές αδυναμίες, όπως η βία και η διαφθορά.
Η μεξικανική οικονομία παρουσιάστηκε ανθεκτική σε ουκ ολίγα σοκ τα τελευταία χρόνια. Το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 2% το 2017, με τη Fitch να προβλέπει ανάπτυξη -κατά μέσο όρο- 2,4% την περίοδο 2018-2019.
Η βασική υπόθεση του αμερικανικού οίκου προβλέπει ότι το τελικό αποτέλεσμα των επαναδιαπραγματεύσεων της NAFTA (North American Free Trade Agreement), που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017, δεν θα διαταράξει ουσιαστικά το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και μία κατάργηση της συμφωνίας.
Υπό ένα τέτοιο σενάριο, οι μεξικανικές εξαγωγές θα αντιμετώπιζαν σχετικά μέτριους δασμούς, ενώ η αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και, ενδεχομένως, να βλάψει τις μεσοπρόθεσμες επενδύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης του Μεξικού.
Τα αποτελέσματα των επικείμενων προεδρικών εκλογών ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένους κινδύνους πολιτικής.
Στην αβεβαιότητα συνεισφέρουν και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, επισημαίνεται.
Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 6,8% το Δεκέμβριο του 2017, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, ενώ το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 43% του ΑΕΠ, λόγω της αποκατάστασης του πρωτογενούς πλεονάσματος και των χαμηλότερων χρηματοδοτικών αναγκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης