Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο

tags :
«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο
Με πτώση ολοκλήρωσαν τη σημερινή (21 Ιουνίου 2018) συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street
«Στο κόκκινο» ολοκλήρωσαν τη σημερινή (21 Ιουνίου 2018) συνεδρίαση οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για περαιτέρω εμπορικές εντάσεις, απόρροια των πολιτικών προστατευτισμού από πλευράς Προέδρου Donald Trump.
Ενδεικτικά, νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ είναι απρόβλεπτες και επιθετικές στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, προειδοποιώντας πως στο τέλος θα πληγούν τα συμφέροντα των Αμερικάνων εργαζομένων και αγροτών από τη στρατηγική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average παρουσίασε πτώση της τάξεως του 0,8% σε ημερήσια βάση, στις 24.461,7 μονάδες, ενώ η υποχώρηση (ήτοι 0,88%) ήταν υψηλότερη για τον τεχνολογικό Nasdaq Composite, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 7.803,5 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, υποχώρησε κατά 0,7% σε ημερήσια βάση, στις 2.749,2 μονάδες.



Η απόδοση του σημαντικότερου χρεογράφου του κόσμου, του κρατικού αμερικανικού 10ετούς, υποχώρησε στο 2,90%, ενώ ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (ενιαία τιμή έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων), που παραδοσιακά κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων, «έχασε» τις 95 μονάδες.



Σε ό,τι αφορά στον δείκτη Cboe Volatility Index (VIX), πραγματοποίησε «άλμα» της τάξεως του 15%, ξεπερνώντας τις 14 μονάδες, όταν είχε σταθεροποιηθεί κάτω από τις 13 μονάδες κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ιστορικός μέσος όρος του VIX κυμαίνεται γύρω από τις 19 μονάδες, ενώ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δείκτης ξεπέρασε ακόμη και τις 33 μονάδες!
Ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου», ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Η Goldman Sachs έχει υποστηρίξει, ωστόσο, ότι η πραγματική μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης είναι υψηλότερη.



Το «βλέμμα» των επενδυτών είναι, παράλληλα, στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε μία συμφωνία για την σταδιακή αύξηση της παραγωγής.
Οι υπουργοί Ενέργειας των μελών του Οργανισμού αναμένεται να εξετάσουν την πορεία της τρέχουσας συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους, και εν συνεχεία να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη περαιτέρω σύσφιξης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000, στις 218.000, την εβδομάδα έως τις 16 Ιουνίου 2018.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 220.000.

Οι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones:



Οι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500:



Οι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq:


Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τους «Dreamers»

Στην απόρριψη του νομοσχεδίου των Ρεπουμπλικάνων που στόχευε στη δραστική μείωση των χορηγήσεων βίζας για νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ και την προσωρινή προστασία των «Dreamers» από την απέλαση, προχώρησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το νομοσχέδιο αυτό απορρίφθηκε με ψήφους 193 υπέρ έναντι 231 κατά, καθώς το καταψήφισαν οι Δημοκρατικοί αλλά και μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων επρόκειτο να εξετάσει και να ψηφίσει σήμερα και ένα δεύτερο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που είναι πιθανόν ότι θα έβρισκε μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που διαθέτουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.
Ωστόσο, οι επικεφαλής του κόμματος ανέβαλαν την ψηφοφορία μέχρι αύριο Παρασκευή.
Οι «Dreamers» είναι οι νέοι που είχαν μπει παράνομα στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και τους είχε χορηγηθεί ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ.
Το DACA καθιερώθηκε από τον πρώην Πρόεδρο, κ. Barack Obama, και αφορά στην χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας σε 800.000 παιδιά που είχαν εισέλθει παράνομα («Dreamers») στις Η.Π.Α., σε μία προσπάθεια να ονειρευτούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης