Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: H παγκοσμιοποίηση αύξησε τα περιθώρια κέρδους κατά 40% τα τελευταία 20 χρόνια

BofA: H παγκοσμιοποίηση αύξησε τα περιθώρια κέρδους κατά 40% τα τελευταία 20 χρόνια
Μεγάλο ρόλο στην αύξηση των χρηματιστηριακών αξιών έχει διαδραματίσει και η παγκοσμιοποίηση.
Το 40% της αύξησης του περιθωρίου κέρδους τα τελευταία 20 χρόνια προέρχεται από την παγκοσμιοποίηση αναφέρει σε ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch.
Ο επενδυτής David Rosenberg "υπολόγισε" τη συνεισφορά της άνευ προηγουμένου νομισματικής πολιτικής της Fed στον δείκτη βαρόμετρο S & P 500 στην Wall Street  (η οποία εκτιμάται σε περίπου 1.000 μονάδες, που είναι περίπου το μισό από ό, τι πιστεύει ο Albert Edwards (έχει εκτιμήσει ότι η FED πρόσθεσε 1800 μονάδες) επίσης μεγάλος επενδυτής ότι η Fed πρόσθεσε στη χρηματιστηριακή αγορά)
Όμως μεγάλο ρόλο στην αύξηση των χρηματιστηρίων έχει διαδραματίσει και η παγκοσμιοποίηση.
Όπως αναφέρει η Bank of America ο βασικός κίνδυνος για τις μετοχές μετά την εκλογή του Trump "ήταν η στροφή από την παγκοσμιοποίηση στον προστατευτισμό, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη"
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι εταιρείες, οι τράπεζες και οι μέτοχοι παντού ανά τον κόσμο τρομοκρατούνται από την προοπτική της μείωσης της «παγκοσμιοποίησης» είναι γιατί συνεισφέρει στο 40% της αύξησης των περιθωρίων κέρδους του δείκτη βαρόμετρου S & P500 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Που αποδίδεται αυτό, κυρίως λόγω των χαμηλότερων φόρων από τις off shore και, φυσικά, των χαμηλότερων μισθών.
Γιατί λοιπόν ανησυχεί η BofA;
Αν ο εμπορικός πόλεμος πλήξει την παγκοσμιοποίηση οι τομείς που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο - Τεχνολογία, Ενέργεια, Βιομηχανίες, Υλικά – θα υποστούν τις συνέπειες με μείωση κερδών.
Ένας άλλος κίνδυνος: η αγορά έχει οδηγήσει μεγάλες πολυεθνικές, εταιρίες να επαναξιολογούν την πολιτική δασμών του Trump και ανησυχούν για την χρηματιστηριακή τους αξία.
Μέχρι στιγμής, οι κεφαλαιοποιήσεις δεν έχουν πληγεί .
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Barclays εκτιμά ότι η απειλή για τα έσοδα του δείκτη S & P ήταν μείωση κατά 11% εάν εφαρμοστούν οι δασμοί.
Με βάση την Bank of America η αύξηση του κόστους των εισαγωγών κατά 10% θα ισοδυναμούσε με πλήγμα στον S & P 500 EPS κατά 3-4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κέρδους στον S & P, ωστόσο δεν μπορούν να επηρεαστούν όλες οι βιομηχανίες ή το εμπόριο με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, η Κίνα καταναλώνει 120 δισεκατομμύρια δολάρια ημιαγωγών, για να παραχθούν προϊόντα αξίας 700 δισεκ. δολαρίων.
Χειρότερη έκβαση είναι ο στασιμοπληθωρισμός.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεαστεί.
Μια προσομοίωση του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι αν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη αυξήσουν τις τιμές εισαγωγής κατά 10%, το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 2% με 3%.
Κατά την Bank of America ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μετοχές.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει αυτή την κατεύθυνση.
 





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης