Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Ιστορική αλλά όχι δραστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup

Financial Times: Ιστορική αλλά όχι δραστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup
Προσυπέγραψαν την επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ κατά μία δεκαετία
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης απέρριψαν μια μακρόπνοη συμφωνία ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα γράφουν οι Financial Times, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί (22/6/2018) στο μαραθώνιο Eurogroup για την Ελλάδα.
Προσυπέγραψαν την επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ κατά μία δεκαετία και ενώ η χώρα  προετοιμάζεται να τερματίσει μια εποχή προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης. 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία μετά από περισσότερες από έξι ώρες συνομιλιών, που κορυφώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (22/6/2018).
Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, με την οποία τερματίζονται τρία προγράμματα διάσωσης της Ελλάδα, που υπέστη την χειρότερη κρίση από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη εποχή.
Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, πρόκειται για ένα ευαίσθητο συμβιβασμό μεταξύ των πιστωτριών χωρών της Ελλάδας και κυρίως μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας. 
Επίσης Eurogroup κατέληξε σε μία τελική δόση προς την Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ, βοηθώντας την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα αποθεματικό για την περίοδο μετά την εκπνοή του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται για μία συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της Ελλάδας ανήκει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις κεντρικές τους τράπεζες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι υπουργοί στο Eurogroup εξέφρασαν την επιθυμία να επεκταθούν οι προθεσμίες λήξης παλαιότερων ελληνικών δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, θέμα που είχε συνδεθεί πολιτικά με το πόσα κεφάλαια θα έπρεπε να δοθούν στη χώρα στην τελευταία δόση της βοήθειας διάσωσης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Η αρχική αισιοδοξία για μια γρήγορη συμφωνία εξαφανίστηκε, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο θα δεχόταν την μακρά παράταση λήξης με αντάλλαγμα τις αυστηρές προϋποθέσεις για άλλες πτυχές του πακέτου ελάφρυνσης του χρέους.
Η σταθερότητα της Γερμανίας αντανακλά εγχώρια πίεση στην κυβέρνηση της Angela Merkel, κυρίως από τον βαυαρικό συντηρητικό εταίρο του συνασπισμού, το CSU, το οποίο επέκρινε την καγκελάριο ότι είναι πολύ πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τα εθνικά κεφάλαια για την επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης