Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμβιβασμός τα 10 χρόνια επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος, που δεν είναι βιώσιμο – Έως 12,5 δισ το όφελος σε παρούσες αξίες

tags :
Συμβιβασμός τα 10 χρόνια επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος, που δεν είναι βιώσιμο – Έως 12,5 δισ το όφελος σε παρούσες αξίες
Η Ελλάδα με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί από την Ιταλία η οποία συνεχίζει να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας;
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ελληνικό χρέος και το κεφαλαιακό μαξιλάρι μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου δεν αποτελεί θετική έκπληξη αλλά ένα συμβιβασμό μεταξύ της 10ετούς επιμήκυνσης και ενός λογικού κεφαλαιακού μαξιλαριού cash buffer 24,1 δισεκ. συν τα 6,2 δισ της Ελλάδος συνολικά 30,3 δισ
Η δόση θα είναι 15 δισεκ. εκ των οποίων τα 3,3 δισ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Με την συμφωνία που επιτεύχθηκε η Ελλάδα επιμηκύνει για 10 χρόνια την διαδικασία αποπληρωμής των ομολόγων του EFSF και ταυτόχρονα λαμβάνει παράταση 10 χρόνια περίοδος χάριτος και 15 δισεκ. δόση ως κεφαλαιακό μαξιλάρι εκ των οποίων τα 3,3 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε παρούσες αξίες τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που είχαν χορηγηθεί πριν ενάμιση χρόνο ωφέλησαν την Ελλάδα έως 10 δισεκ.
Με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από την επιμήκυνση από την περίοδο χάριτος, από τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA και SNP σε παρούσες αξίες προκύπτει ένα όφελος έως 12,5 δισεκ. ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης τονίζεται ότι το ΔΝΤ ζητούσε το όφελος της αναδιάρθρωσης να φθάσει τα 80 με 100 δισεκ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις των ευρωπαίων δίνουν μια ανάσα στην Ελλάδα ειδικά η επιμήκυνση για 10 χρόνια καθώς σχεδόν όλοι ανέμεναν έως 5 χρόνια αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζουν το προφίλ ρίσκου του ελληνικού κινδύνου.
Επιμήκυνση σημαίνει ότι μετατίθενται οι χρόνοι αποπληρωμής αλλά το χρέος συνεχίζει να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη έως 340 δισεκ.
Ως προς το σκέλος της μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ περίπου 10,5 δισεκ. και θα μειωθούν έως τα 7 δισεκ. ευρώ περίπου ουσιαστικά διαμορφώνουν την ποσόστωση της Ελλάδος σε τέτοια κλίμακα ώστε να μην θεωρείται η Ελλάδα υπερδανεισμένη χώρα.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά επί της ουσίας ο ελληνικός κίνδυνος παραμένει.
Δύο θα είναι οι κρίσιμοι καταλύτες.
1)Εάν η Ελλάδα με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καταφέρει να διαφοροποιηθεί από την Ιταλία η οποία συνεχίζει να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας με αποδόσεις στην 10ετία στο 2,70% και την Ελλάδα στην 10ετία στο 4,30%.
Με βάση αυτά τα μέτρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να μειωθούν πέριξ του 4% ή οριακά κάτω από 4%.

2)Εάν η Ελλάδα κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού όχι προφανώς για την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ αλλά για τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας.
Οι αγορές προφανώς και δεν θέλουν η Ελλάδα να κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης