Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Σε «ιστορική στιγμή» η ευρωζώνη - Κλείνει τα οκτώ χρόνια οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα

tags :
CNBC: Σε «ιστορική στιγμή» η ευρωζώνη - Κλείνει τα οκτώ χρόνια οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2015, στις 20 Αυγούστου.
Η ευρωζώνη έληξε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής βοήθειας και λιτότητας στην Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, της 22ας Ιουνίου 2018, αναφέρει σήμερα το CNBC.
Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που κατέληξε σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, τα μέλη της ευρωζώνης συγχαίρουν την Ελλάδα για τη νομοθέτηση εκατοντάδων μέτρων τα τελευταία τρία χρόνια και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2015, στις 20 Αυγούστου, κλείνοντας μια περίοδο βοήθειας που άρχισε το 2010.
"Αυτό είναι, καταφέραμε να επιτύχουμε μια ήπια προσγείωση αυτής της μακράς και δύσκολης προσαρμογής" δήλωσε ο πρόεδρος της Eurogroup, Mario Centeno.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici περιέγραψε τη στιγμή ως «ιστορική» και «εξαιρετική», ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde ανέφερε ότι είναι μια «συναισθηματική» στιγμή για όσους βρίσκονται από την αρχή στην κρίση του ελληνικού χρέους.

Τι έχει συμφωνηθεί;

Προκειμένου να προετοιμαστεί η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα βασίζεται πλέον σε κεφάλαια των ευρωπαίων πιστωτών και συνεπώς θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ζώνη του ευρώ έχει μεταθέσει τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους.
Η συμφωνία της Παρασκευής περιλαμβάνει μια δεκαετή παράταση των προθεσμιών λήξης που σχετίζονται με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και μια δεκαετή αναβολή πληρωμών τόκων.
Αναφέρεται επίσης ότι, μόλις καταβληθεί το κεφάλαιο από το δεύτερο σχέδιο διάσωσης το 2032, οι ευρωπαίοι πιστωτές θα εξετάσουν και πάλι την κατάσταση του ελληνικού χρέους και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει ακόμη χρήματα που σχετίζονται με το τρίτο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που ίσως ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε αυτή τη διαδικασία, χάρη σε αυτά τα μέτρα, η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα μεσοπρόθεσμα.
Όμως, μακροπρόθεσμα, το Ταμείο έχει τις αμφιβολίες του.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επανέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σίγουρα μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ σίγουροι", δήλωσε ο Lagarde.
"Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έχουμε επιφυλάξεις", ανέφερε, παρόλο που πρόσθεσε ότι έλαβε επίσης υπό σημείωση τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να επανεξετάσουν εκ νέου στο μέλλον τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους - δέσμευση που, σύμφωνα με Lagarde, έχει πάντα τιμηθεί κάθε φορά που παρουσιάζεται.
Η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει επίσης μια τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει ένα ταμειακό απόθεμα για πιθανές ανάγκες έκτακτης ανάγκης στο μέλλον.
Το εν λόγω αποθεματικό θα ανέλθει σε 24,1 δισ. ευρώ, χάρη στα χρήματα που η Ελλάδα είχε ήδη αφήσει στην άκρη και θα καλύψει όλες τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τις αγορές το επόμενο έτος, εκτός αν πιστεύει ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να το κάνουν.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της τρίτης οικονομικής διάσωσης.
Το Ταμείο περίμενε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές πριν δώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, επειδή η διαδικασία διήρκησε τόσο πολύ καιρό, το ΔΝΤ δεν έχει αρκετό χρόνο για να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τον Αύγουστο, όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα διάσωσης.
"Ο χρόνος έχει εξαντληθεί σαφώς", δήλωσε η Lagarde.
Όμως, «το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την υποστήριξη της Ελλάδας προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη και επιτευχθεί ισχυρότερος ρυθμός στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε την Παρασκευή ότι «ήταν ευχαριστημένος» με το αποτέλεσμα και ότι πράγματι ήταν μια «ιστορική» στιγμή για τη χώρα.
"Είμαι χαρούμενος, νομίζω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, νομίζω ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα", δήλωσε ο Τσακαλώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης