Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: «Η Ελλάδα βγαίνει από την 8ετή κρίση» - Συμφωνία για το τελικό πακέτο

tags :
Διεθνής Τύπος: «Η Ελλάδα βγαίνει από την 8ετή κρίση» - Συμφωνία για το τελικό πακέτο
Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης στις 20 Αυγούστου
«Η Ελλάδα βγαίνει από την 8ετή κρίση».
Με αυτή τη φράση ο Διεθνής Τύπος σχολιάζει τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, της 22ας Ιουνίου 2018.
Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που κατέληξε σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, τα μέλη της ευρωζώνης συνεχάρησαν την Ελλάδα για τη νομοθέτηση εκατοντάδων μέτρων τα τελευταία τρία χρόνια και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) τονίζει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης», ενώ υπογραμμίζει τη δήλωση του P. Moscovici, πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε» και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.
Στη Le Monde, γίνεται λόγος για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro αναφέρεται ότι «η ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δύο μήνες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Η βρετανική Guardian αναφέρει ότι η συμφωνία στο Eurogroup ήταν πριν από λίγο το δεύτερο θέμα, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση» και υπότιτλο «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης».
Η συμφωνία βρίσκεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη συμφωνεί στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για να τερματιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
Το Bloomberg έκανε λόγο για μια «συμφωνία-ορόσημο» καθώς «τελειώνουν τα έπη» των προγραμμάτων στήριξης, ενώ οι Financial Times ανέφεραν ότι η «ιστορική συμφωνία» κατά τον τίτλο της σύνταξής της εφημερίδας καταλάμβανε πριν από λίγο την πέμπτη θέση του πρωτοσέλιδού της.
Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), αναφέρει ότι δίνεται ένα τέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο πακέτο συμφωνήθηκε
Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια.
Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της.
Αυτό συμφωνήθηκε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία.
Το Deutschlandfunk, το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο, τονίζει ότι το Eurogroup συμφώνησε για το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Οι υπουργοί οικονομικών καθόρισαν τις λεπτομέρειες στο Λουξεμβούργο.
Η Ελλάδα λαμβάνει μια τελευταία πληρωμή ύψους 15 δισ. ευρώ. Επιπλέον, παίρνει δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων και τόκων.
Η Handelsblatt μιλά για το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της.
Η ανακούφιση είναι μεγάλη, ενώ το Spiegel τονίζει ότι οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τέλος του προγράμματος βοήθειας.
Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια.
Η Αθήνα παίρνει άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ - και δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο για ν΄ αποπληρώσει τα χρέη της
Η FAZ αναφέρει ότι η Ελλάδα παίρνει και άλλα δισεκατομμύρια στο τέλος του προγράμματος βοήθειας.
Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίρνει και πάλι πολλά χρήματα και πρέπει να εξοφλήσει τα δάνεια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Η Die Zeit τονίζει ότι η Ελλάδα λαμβάνει την τελευταία οικονομική ενίσχυση, ενώ Deutsche Welle αναφέρει ότι η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της.
Όπως είχε προγραμματιστεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης στις 20 Αυγούστου.
Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζει αναλυτικό άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνοντας λόγο για ένα πραγματιστή πολιτικό.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το αφιέρωμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2016 αλλά και στα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα έως σήμερα.

La Repubblica: Τσίπρας, ο πραγματιστής πολιτικός

Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζει αναλυτικό άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup (21/6).
«Το να μιλά κανείς για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης (όπως ευχήθηκε το περιοδικό Foreign Policy) ίσως είναι πρώιμο. Οι δύο επιτυχείς κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα -πρώτα ο συμβιβασμός με την Fyrom και τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους- δίνει στον Έλληνα ηγέτη το προφίλ ενός προστατευόμενου είδους της διεθνούς πολιτικής: Εκείνο -πλέον σπανιότατο- ενός ηγέτη που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός» γράφει η εφημερίδα.
«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας δρέπει τους καρπούς των ρεαλιστικών επιλογών του» αναφέρει η La Repubblica και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι το 20% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας, η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης είναι θετική και η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει να ατενίζει κανείς το μέλλον, χωρίς υπερβολική ανησυχία.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποσπάσει από τους δανειστές (όπως η περίθαλψη για 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αποκλεισμένοι από κάθε φροντίδα) μπόρεσαν να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγάλες θυσίες για την παραμονή στο ευρώ, χωρίς κανείς να θέσει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα. Και κατάφερε να διαχειριστεί τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, μεγαλύτερα από της Ιταλίας (παρά την οικονομική κρίση και τη Χρυσή Αυγή), χωρίς να εκλείψει η αρχαία ελληνική παράδοση της φιλοξενίας.
«Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι ακόμη μία απόδειξη διπλωματικής ενόρασης σε μία Ευρώπη, στην οποία υπερέχουν τα γκάλοπ και τα συμφέροντα εθνικού χαρακτήρα» τονίζει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η Κεντροδεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση πως υπέγραψε τη συμφωνία για να λάβει αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους, έστω και αν η αυτή η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στο παρελθόν, «ήταν έτοιμη να υπογράψει σαφώς λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες».
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, η La Repubblica καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την έξοδο από την ομπρέλα της τρόϊκας, για να εκμεταλλευθείόλη αυτήν την επιτυχία. Αλλά οι εκλογές θα μπορούσαν να συμπέσουν με την πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τη Fyrom.
Kαι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος τάσσεται κατά του λαϊκισμού, μπορεί να διαλέξει να χάσει μία πολύτιμη, προσωπική πολιτική ευκαιρία, για να μη χάσει το τραίνο της σταθεροποίησης των Βαλκανίων».

Die Presse: Η Αθήνα πέτυχε ένα θαύμα - Έφθασε το τέλος της κρίσης μετά από οκτώ έτη

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το αφιέρωμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2016 αλλά και στα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα έως σήμερα.
«Μετά από οκτώ χρόνια και 450 μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης και σιγά σιγά με μία τελευταία βοήθεια θα πετύχει τη μετάβαση στην ομαλότητα» τονίζει η εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα, που συνοδεύεται από γραφήματα για την οικονομική ανάπτυξη, για το έλλειμμα και τα πλεονάσματα της χώρας από το 2010 έως σήμερα, υπογραμμίζεται εισαγωγικά, πως την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν ένα ιστορικό βήμα, την έξοδο της Αθήνας από τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.
«Αυτό μπορεί να φαντάζει ως "θαύμα" για εκείνους, όπως τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι πριν από τρία χρόνια μιλούσαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Όμως η Αθήνα έχει εφαρμόσει στο μεταξύ 450 μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα τους ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, και παρά τον "αντίθετο άνεμο" από τον πολιτικό χώρο του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά εξυγίανσης».
Η εφημερίδα, αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 βρέθηκε στο 4%, που ήταν διπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί, επίσης καλές είναι οι προβλέψεις για εφέτος, όπου το επιδιωκόμενο 3,5% όχι μόνον θα επιτευχθεί αλλά και θα ξεπεραστεί, ενώ η χώρα πέτυχε πέρυσι ένα καθαρό πλεόνασμα 0,8% στον προϋπολογισμό, κάτι που ελάχιστες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πετύχει.
Αλλά και στους τρεις πρώτους μήνες εφέτος καταγράφηκε, με 2,3%, ένα ευχάριστα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, και μάλιστα πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, κατά την οποία αναμένεται και πάλι ένα ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα είναι και πάλι ο πλέον αγαπητός ταξιδιωτικός προορισμός των Ευρωπαίων, παρατηρεί η Die Presse.
Στο δημοσίευμα τονίζεται πως, μετά την υποτονική ανάπτυξη του 1,4% πέρυσι, υπάρχει μία ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της την κρίση και προχωρεί δυναμικά, και αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι για τους πιστωτές, καθώς όσο ισχυρότερα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο ευκολότερα μπορούν να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Αθήνα πρέπει να έχει μέχρι το 2022 ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που απαιτεί επιπλέον θυσίες από τον πληθυσμό, με περικοπή των συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου από το 2010.
Στη σχετική αναφορά για το χρέος, σημειώνεται πως απορρίφθηκε από τους πιστωτές ένα «κούρεμα», ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν χθες ελαφρύνσεις του χρέους που θα διευκολύνουν την Αθήνα στην αποπληρωμή του, που ανέρχεται σε 273,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τρία προγράμματα βοήθειας.
Η εφημερίδα επισημαίνει τέλος, πως τη στιγμή που οι χώρες του ευρώ θέλουν να διευκολύνουν την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει οριστικά από τα προγράμματα, διατηρώντας μόνον συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η Αθήνα, παρά τις όλες επιτυχίες της θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω ελέγχους στα δημοσιονομικά της, καθώς οι ελεγκτές των θεσμών θα επιτηρούν εάν θα τηρούνται και στο μέλλον οι στόχοι των προγραμμάτων.

Le Monde: Ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα – Ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

Για ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφερόμενη στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τη Le Monde, με την απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τρία χρόνια από όταν ήρθε κοντά στην έξοδο της από την Ευρωζώνης και δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης από την οποία ακόμα οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καταφέρει να βγουν ακόμα, δεδομένης της υψηλής ανεργίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι διαπραγματευτές είχαν προειδοποιήσει πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup πως το να κλείσει η ελληνική παρένθεση και να αφεθεί η χώρα ελεύθερη ύστερα από 8 χρόνια χρηματοοικονομικής εποπτείας, δεν θα ήταν εύκολη.
«Πράγματι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιβεβαίωσε πόσο δύσκολη ήταν η άσκηση.
Οι 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν στους όρους για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες» αναφέρει η Le Monde, η οποία υποστηρίζει πως στο χθεσινό Eurogroup, οι 19 ΥΠΟΙΚ τήρησαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «με ένα δίκαιο και ουσιαστικό τρόπο».
«Η περίοδος χάριτος κατά την οποία η χώρα δεν θα καταβάλλει ούτε τόκο ούτε κεφάλαιο για το 40% του χρέους της (96 δις ευρώ που δανείστηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) θα παραταθεί κατά δέκα χρόνια.
Η Αθήνα θα αρχίσει να πληρώνει από το 2032 αντί του 2022.
Μια άλλη παραχώρηση, τεχνική αλλά σημαντική είναι ότι η «ωρίμανση» αυτών των δόσεων χρέους θα παραταθεί κατά δέκα χρόνια.
Η Ελλάδα θα έχει μέχρι το 2069 να επιστρέψει το σύνολο των χρεών που έχουν συνάψει με το ESM.
Τέλος, οι πιστωτές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν η πρόσβαση στις αγορές ήταν υπερβολικά δαπανηρή κατά τους είκοσι δύο μήνες μετά την 21η Αυγούστου.
Σκοπός ήταν να παρασχεθεί στη χώρα μια επαρκή συμφωνία για να καθησυχάσει τις αγορές, να πείσει τους επενδυτές να την εμπιστευθούν ξανά και να της παράσχει χρηματοοικονομικούς όρους με λογικό κόστος.
Είναι μια καλή, αξιόπιστη συμφωνία, ανέφεραν αρκετές πηγές κοντά στους διαπραγματευτές» όπως επισημαίνει η Le Monde, η οποία υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί εάν δεν έκανε και το Βερολίνο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, καθώς έως τώρα η Γερμανία ήταν πολύ διστακτική απέναντι στην Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz αν και βάδισε όλο το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του προκατόχου του Wolfgang Schaeuble, τελικά αποφάσισε να φτάσει σε μια αξιόπιστη συμφωνία για τις αγορές.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις προσπάθειες των Ελλήνων αλλά και της στάσης της κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος ύστερα από την απόφαση του το καλοκαίρι του 2015 να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του για το τέλος της λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, κατέληξε με το να δεχθεί σχεδόν όλες τις μεταρρυθμίσεις που του ζήτησαν οι πιστωτές του.

AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην ελληνική κρίση

Για συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος που σηματοδοτεί το τέλος της ελληνικής κρίσης κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στα μέτρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία μπαίνει τέλος στα 8 χρόνια των οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με το AFP, η Ελλάδα πρόκειται να βγει από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν υπό πίεση έτσι ώστε να προσφέρουν μια τελευταία συμφωνία στην Ελλάδα που θα την καθιστούσε ισχυρή απέναντι στις αγορές.
«Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης» επισημαίνει το AFP, το οποίο υπογραμμίζει τη δήλωση του Pierre Moscovici πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε, ότι τελικά φτάσαμε στο τέλος αυτού του δρόμου που ήταν πολύ μακρύς και δύσκολος» και ότι πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή».
Το AFP υποστηρίζει ότι αν και η αρχική εκτίμηση ήταν πως το Eurogroup θα ήταν εύκολο και θα κατέληξε σύντομα στις αποφάσεις του, η αντίδραση της Γερμανίας είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση να εξελιχθεί για αρκετές ώρες.
Όπως αναφέρεται, απέναντι στα κράτη της ΕΕ που τήρησαν κατά της Ελλάδας σκληρή στάση, ήταν η Γαλλία και η ΕΚΤ που υποστήριξαν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν κρίσιμη και απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Guardian: Σε συμφωνία η Ευρωζώνη για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση

Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε έναν εκπληκτικά σκληρό συμβιβασμό ύστερα από ώρες συνομιλιών ενώ επικαλείται τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Mario Centeno ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Αφού γίνεται αναφορά στη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, ο Guardian επισημαίνει ότι στα οκτώ αυτά χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έχει πάρει δάνεια ύψους 275 δις ευρώ.
Ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρά την θετική αυτή συμφωνία, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα για την Ελλάδα, καθώς η οικονομία της θα παραμείνει υπό αυστηρή επίβλεψη.
«Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Λουξεμβούργο επικεντρώθηκε στο κατά πόσο πρέπει να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών του χρέους με την παράταση των προθεσμιών λήξης πληρωμής τους.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το οριστικό τέλος της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν στο χείλος εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος» υποστηρίζει ο Guardian.

MarketWatch: Η Ελλάδα οδεύει σε ένα... χαρούμενο «Grexit» - Αλλά μην το παρακάνετε...

Μπορούμε να το αποκαλέσουμε ένα χαρούμενο «Grexit».
Οι εταίροι της Ευρωζώνης άνοιξαν το δρόμο στην Ελλάδα να εξέλθει του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, μετά από οκτώ έτη οικονομικής βοήθειας, τονίζει ο αναλυτής του MarketWatch, William Watts.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επιτρέποντας στη χώρα να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματα ασφαλείας.
Αλλά μην το παρακάνετε..., αναφέρει ο αναλυτής.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά σε μια ατυχή χρονική στιγμή.
Η ανάκαμψή της κερδίζει έδαφος ακριβώς την ώρα που η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ φαίνεται να ξεθωριάσει, όπως ανέφερε ο Ebrahim Rahbari, επικεφαλής ανάλυσης της παγκόσμιας μακροοικονομίας της Citigroup.
Και τώρα, αντί για τον φόβο εξάπλωσης των δεινών της Ελλάδας, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οποιαδήποτε παρατεταμένη κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ελλάδα.
Επίσης, η Αθήνα είναι πιθανό να είναι απογοητευμένη από τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Και υπάρχουν αρκετές ανησυχίες σχετικά με το φορτίο του χρέους της Ελλάδας, αλλά και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.

CNBC: Σε «ιστορική στιγμή» η ευρωζώνη - Κλείνει τα οκτώ χρόνια οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα

Η ευρωζώνη έληξε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής βοήθειας και λιτότητας στην Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, της 22ας Ιουνίου 2018, αναφέρει σήμερα το CNBC.
Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που κατέληξε σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, τα μέλη της ευρωζώνης συγχαίρουν την Ελλάδα για τη νομοθέτηση εκατοντάδων μέτρων τα τελευταία τρία χρόνια και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2015, στις 20 Αυγούστου, κλείνοντας μια περίοδο βοήθειας που άρχισε το 2010.
"Αυτό είναι, καταφέραμε να επιτύχουμε μια ήπια προσγείωση αυτής της μακράς και δύσκολης προσαρμογής" δήλωσε ο πρόεδρος της Eurogroup, Mario Centeno.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici περιέγραψε τη στιγμή ως «ιστορική» και «εξαιρετική», ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde ανέφερε ότι είναι μια «συναισθηματική» στιγμή για όσους βρίσκονται από την αρχή στην κρίση του ελληνικού χρέους.

Telegraph: Το Eurogroup ανακοίνωσε το τέλος της ελληνικής κρίσης μετά από οκτώ χρόνια

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης κήρυξαν το τέλος της ελληνικής κρίσης, συμφωνώντας για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα κλείσει οκτώ χρόνια οικονομικών διασώσεων.
Η Ελλάδα θα αφήσει την οικονομική της διάσωση στις 20 Αυγούστου και οι υπουργοί Οικονομικών από τις 19 χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης βρίσκονταν υπό πίεση ώστε να προσφέρουν στην Αθήνα μία συμφωνία που θα την ισχυροποιούσε στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Η ελληνική κρίση τελείωνει εδώ απόψε», δήλωσε ο αρμόδιο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Pierre Moscovici, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Λουξεμβούργο.
«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαδρομής που ήταν τόσο μακρά και δύσκολο, είναι μία ιστορική στιγμή», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρωζώνη μετά από σχεδόν μία δεκαετία, κατά την οποία το ευρώ βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση.
Η συμφωνία αναμενόταν να είναι εύκολη, αλλά η αντίσταση της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία, η οποία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, παρέτεινε τις συνομιλίες για έξι ώρες.
«Είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο ελληνικός λαός βλέπει συμπαγή αποτελέσματα, πρέπει να αισθανθο΄πυν την αλλαγή στις τσέπες τους».
Τα δάνεια διάσωσης ήρθαν ως αντάλλαγμα για τις εκατοντάδες αυστηρές μεταρρυθμίσεις που προσγειώθηκαν σαν βράχος στην ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 25% μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε.
Ωστόσο, μετά τον πόνο, στον οποία συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και οι αυξήσεις στη φορολογία, η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποιήθηκε και αναμένεται να σημειωθεί μετριοπαθής ανάπτυξη φέτος.
Η Ελλάδα όμως θα παραμείνει υπό την εποπτεία των πιστοτών και μετά τη διάσωση και κάτω από αυστηρότερους όρους σε σχέση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Υπό τα αιτήματα της Γερμανίας, η βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, εάν επιτύχουν θα μπορούσαν να εισάγουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης κάθε χρόνο.
«Θα εξασφαλίσουμε ότι η πίεση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις παραμένει ισχυρή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hartwig Loger.

Τι έχει συμφωνηθεί;

Προκειμένου να προετοιμαστεί η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα βασίζεται πλέον σε κεφάλαια των ευρωπαίων πιστωτών και συνεπώς θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ζώνη του ευρώ έχει μεταθέσει τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους.
Η συμφωνία της Παρασκευής περιλαμβάνει μια δεκαετή παράταση των προθεσμιών λήξης που σχετίζονται με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και μια δεκαετή αναβολή πληρωμών τόκων.
Αναφέρεται επίσης ότι, μόλις καταβληθεί το κεφάλαιο από το δεύτερο σχέδιο διάσωσης το 2032, οι ευρωπαίοι πιστωτές θα εξετάσουν και πάλι την κατάσταση του ελληνικού χρέους και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει ακόμη χρήματα που σχετίζονται με το τρίτο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που ίσως ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε αυτή τη διαδικασία, χάρη σε αυτά τα μέτρα, η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα μεσοπρόθεσμα.
Όμως, μακροπρόθεσμα, το Ταμείο έχει τις αμφιβολίες του.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επανέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σίγουρα μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ σίγουροι", δήλωσε ο Lagarde.
"Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έχουμε επιφυλάξεις", ανέφερε, παρόλο που πρόσθεσε ότι έλαβε επίσης υπό σημείωση τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να επανεξετάσουν εκ νέου στο μέλλον τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους - δέσμευση που, σύμφωνα με Lagarde, έχει πάντα τιμηθεί κάθε φορά που παρουσιάζεται.
Η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει επίσης μια τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει ένα ταμειακό απόθεμα για πιθανές ανάγκες έκτακτης ανάγκης στο μέλλον.
Το εν λόγω αποθεματικό θα ανέλθει σε 24,1 δισ. ευρώ, χάρη στα χρήματα που η Ελλάδα είχε ήδη αφήσει στην άκρη και θα καλύψει όλες τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τις αγορές το επόμενο έτος, εκτός αν πιστεύει ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να το κάνουν.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της τρίτης οικονομικής διάσωσης.
Το Ταμείο περίμενε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές πριν δώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, επειδή η διαδικασία διήρκησε τόσο πολύ καιρό, το ΔΝΤ δεν έχει αρκετό χρόνο για να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τον Αύγουστο, όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα διάσωσης.
"Ο χρόνος έχει εξαντληθεί σαφώς", δήλωσε η Lagarde.
Όμως, «το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την υποστήριξη της Ελλάδας προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη και επιτευχθεί ισχυρότερος ρυθμός στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε την Παρασκευή ότι «ήταν ευχαριστημένος» με το αποτέλεσμα και ότι πράγματι ήταν μια «ιστορική» στιγμή για τη χώρα.
"Είμαι χαρούμενος, νομίζω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, νομίζω ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα", δήλωσε ο Τσακαλώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης