Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μέτοχοι στα «μαχαίρια» - Αμέτρητες ιστορίες με διαμάχες μεταξύ βασικών μετόχων έχει να επιδείξει το ΧΑ

tags :
Μέτοχοι στα «μαχαίρια» - Αμέτρητες ιστορίες με διαμάχες μεταξύ βασικών μετόχων έχει να επιδείξει το ΧΑ
Ακόμα και σε υγιέστατες εταιρείες υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο διοίκησης και αφήνονται υπονοούμενα για αποφάσεις με βάση προσωπικά συμφέροντα
Πολλές εισηγμένες δεν έκρυψαν «κάτω από το χαλί» τις διαφωνίες που είχαν οι βασικοί μέτοχοι μεταξύ τους, οι οποίοι δεν δίστασαν να βάλουν καυγά ακόμα και μέσα στη γενική συνέλευση.
Αδέλφια βρίσκονται σε διαμάχη ακόμα και σε υγιέστατες εταιρείες, εξέλιξη που δεν μπορεί να παρά να κρύβει κινδύνους για το μέλλον της εταιρείας.
Βασικοί μέτοχοι – συνέταιροι – όπως στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, έχουν δημοσιεύσει πλέον τις διαφωνίες τους και αναμένεται η γενική συνέλευση να δείξει το μέλλον, ενώ υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις όπου οι διαφωνίες έληξαν με «ειρηνικό» τρόπο ήτοι με αποχώρηση βασικού μετόχου.
Φυσικά υπάρχουν και οι έντονες διαφωνίες μεταξύ της οικογένειας που ελέγχει το πλειοψηφικό ποσοστό ή ακόμα και ομίλου με μέτοχο μειοψηφίας, όπως στην περίπτωση της Nexans.
Στην Καρέλιας, μία υγιέστατη εταιρεία χωρίς δανεισμό και με τεράστια ρευστότητα, οι σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων έχουν οδηγηθεί στα άκρα, ενώ έχουν τεθεί ερωτήματα από τη μία πλευρά για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών.
Η γενική συνέλευση που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου αναβλήθηκε μετά από αίτημα των Ασημίνα Σπυροπούλου και Ιωάννα Καρέλια.
Στην Προοδευτική έχουν γραφτεί πολλά για τις μυθικές κόντρες μεταξύ των δύο αδελφών, Κώστα και Σπύρου Κούτλα.
Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου έχουν κάνει πολλούς βασικούς μετόχους να τα σπάσουν, όπως στην περίπτωση των οικογενειών Ιωάννου-Παρασκευαΐδη βασικών μετόχων της J&P Overseas με έδρα την Κύπρο, που όμως αυτή η κόντρα επηρεάζει και την J&P Άβαξ.
Ποιος δεν θυμάται τις μυθικές κόντρες στο ΑΛΤΕΡ και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του Γιώργου Κουρή, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή;
Αντίστοιχες κόντρες υπήρξαν και στο Mega μεταξύ των βασικών μετόχων.
Στην Δούρος, η οικογένεια των βασικών μετόχων είχε αρκετές διαφωνίες με μέτοχο μειοψηφίας ο οποίος βέβαια είχε αξιόλογο ποσοστό.
Στην Nexans ο μέτοχος μειοψηφίας πρόσφατα πρότεινε να επιστραφούν κεφάλαια στους επενδυτές αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Στην Ολυμπιακή Τεχνική ο κ. Αλ. Φουρλής είχε ποσοστό με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κάποτε σε μία γενική συνέλευση είχε «ανέβει στα ύψη ο υδράργυρος».
Ο κ.Φουρλής είχε κατηγορήσει το κ.Στέγγο για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.
Στη συνέχεια ρευστοποίησε τη συμμετοχή του.
Διαφωνίες υπήρξαν στο παρελθόν και στη Sato, πρόσφατα στη Space έγινε αποχώρηση ενός βασικού μετόχου και η μετοχή κατέγραψε στη συνέχεια τεράστια άνοδο, ενώ εσχάτως στον κλάδο της Υγείας υπάρχουν σημαντικές διαμάχες.
Το σίγουρο είναι πως οι κόντρες αυτές συχνά έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τους μετόχους συνολικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης