Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελλάδα και ΟΠΕΚ ώθησαν υψηλότερα τις ευρωαγορές, στο +1,67% το Λονδίνο - Συγκρατημένη άνοδος στη Wall, στο +0,8% ο Dow

Ελλάδα και ΟΠΕΚ ώθησαν υψηλότερα τις ευρωαγορές, στο +1,67% το Λονδίνο - Συγκρατημένη άνοδος στη Wall, στο +0,8% ο Dow
Η προσοχή της αγοράς στράφηκε στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου αποφασίστηκε αύξηση της παραγωγής 
(upd) Συγκρατημένη άνοδο καταγράφουν σήμερα (22/6/2018) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τον Dow Jones να προσπαθεί να αποφύγει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων 40 ετών.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,8% στις 24.652 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.763 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει οριακή άνοδο στις 7.715 μονάδες.
Ώθηση στον Dow Jones, που χθες έκλεισε με πτώση για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, προσφέρουν οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil, που ενισχύονται κατά 2,6% και 2,3% αντίστοιχα, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 1,4%, διαπραγματευόμενο στα 9,36 δολ.
Η προσοχή της αγοράς στράφηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, προκειμένου να λάβουν μία τελική απόφαση σχετικά με την πολιτική παραγωγής που θα ακολουθήσουν κατά τους επόμενους μήνες.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την πραγματική αύξηση ωστόσο να είναι μικρότερη.
Ειδικότερα, η αρχική αύξηση της παραγωγής θα ανέρχεται στα 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, δεδομένου ότι, παρά το γεγονός πως οι χώρες θα μοιραστούν το μερίδιο της αύξησης, δεν μπορούν όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά την παρούσα χρονική στιγμή.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν «ράλι» μετά τη σχετική είδηση, με το Brent να ενισχύεται κατά 2,4% στα 74,8 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άλμα 4,6% στα 68,6 δολ. ανά βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές ανησυχίες παραμένουν στο επίκεντρο, στον απόηχο και των νέων απειλών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο Trump απείλησε μέσω «Twitter» ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Όπως υποστηρίζει ο αμερικανός πρόεδρος, εάν η ΕΕ δεν αποσύρει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, τότε και οι ΗΠΑ θα πράξουν ανάλογα, επιβάλλοντας και οι ίδιες αντίστοιχους δασμούς.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε εφαρμογή και τα αντίποινα της ΕΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί της ΕΕ εφαρμόζονται σε έναν ευρύ κατάλογο αγαθών που παράγονται στις ΗΠΑ, από τα αγροδιατροφικά προϊόντα (ρύζι, καλαμπόκι, καπνός), ως τον χάλυβα, τα οχήματα (μοτοσικλέτες, πλεούμενα) και τα υφάσματα, με το συνολικό ύψος των προϊόντων που πλήττονται να ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.
«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς δεν μας άφησε καμία άλλη επιλογή.
Οι κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο δεν μπορεί να παραβιάζονται χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά μας.
Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τους δικούς τους τελωνειακούς δασμούς τότε και τα ευρωπαϊκά μέτρα θα ακυρωθούν επίσης», δήλωσε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Cecilia Malmstrom.

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές - Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (22/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη για το ελληνικό χρέος αλλά και της απόφασης του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται πιέσεις, ελέω των νέων απειλών Trump για δασμούς στις εισαγωγές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,09% υψηλότερα, στις 385,01 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 12.579,72 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,34% και έκλεισε στις 5.387,38 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο «εκτοξεύτηκε» κατά 1,67% στις 7.682,27 μονάδες.


Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 9.792,10 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,99% στις 21.888,47 μονάδες, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τη χθεσινή «βουτιά» 2%.
Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Επίσης, θετικές ήταν οι επιδόσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με άνοδο σχεδόν 1%, κυρίως χάρη στα κέρδη των ιταλικών τραπεζών.
Η μετοχή της BPER Banca σημείωσε άνοδο 7,4%, της UBI Banca κατέγραψε κέρδη 2,4%, ενώ της Banco BPM ενισχύθηκε κατά 3,4%.
Ώθηση στην ιταλική αγορά προσέφεραν δηλώσεις κορυφαίου βουλευτή της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, που τόνισε η νέα κυβέρνηση δεν θα εξετάσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνει και η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,71%, ενώ η απόδοση του 2ετούς σημείωσε πτώση στο 0,92%.


Από την άλλη, υπό πίεση παρέμειναν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, πιέζοντας μάλιστα προς στιγμήν τον γερμανικό δείκτη DAX σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων, στον απόηχο και των νέων απειλών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.

Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 0,3%, της BMW κατέγραψε πτώση 1,1%, της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 0,2%, ενώ της ιταλικής Fiat Chrysler διολίσθησε κατά 2,4%.

Ασία

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν κατά την ολοκλήρωση της εβδομάδας οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση του δείκτη Dow Jones για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, την ίδια στιγμή που οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα παραμένουν στο προσκήνιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 22.516,83 μονάδες.
Οι μετοχές στον τομέα των οχημάτων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις, με την Toyota να υποχωρεί κατά 2,7% και τη Honda να καταγράφει πτώση 2%.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος στην Ιαπωνία επεκτάθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Ιούνιο του 2018, με τον δείκτη PMI ενισχύθηκε στις 53,1 μονάδες, έναντι των 52,8 μονάδων του Μαΐου, παραμένοντας πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 22ο συνεχόμενο μήνα.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,11% στις 6.225,20 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 2.357,22 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 2.889,95 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1% και στις 9.409,95 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 29,338,70 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση της 0,38% στις 10.899,28 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης