Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης

ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η επιβράδυνση στην οικονομία της Ευρωζώνης δε θα είναι «έντονη», εν μέρει λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης «βλέπει» τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στο CNBC.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι αν και η Ευρωζώνη σημείωσε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη απ' ότι αναμενόταν το 2017, αναμένεται να υπάρξει επιβράδυνση κατά την παρούσα χρονική στιγμή, με την ίδια να προσθέτει ότι το ΔΝΤ είναι πιθανόν να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά την έκθεση του ερχόμενου μήνα.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η επιβράδυνση στην οικονομία της Ευρωζώνης δε θα είναι «έντονη» εν μέρει λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία θα συνεχίσει να στηρίξει την ανάπτυξη στην ενιαία νομισματική ένωση.
Η Christine Lagarde ανέφερε εν συνεχεία μία σειρά κινδύνων για την ενιαία νομισματική ένωση, τοποθετόντας πρώτο στη λίστα τον κίνδυνο των εμπορικών εντάσεων.
«Πρώτες στη λίστα των κινδύνων βρίσκονται οι εμπορικές εντάσεις που έχουν ξεκινήσει με την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου», υπογραμμίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη στις σχετικές ενέργειες της διοίκησης Trump.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, μία απόφαση η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του Ιουνίου, με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «απαντά» μέσω επιβολής δασμών σε διάφορα αμερικανικά προϊόντα.
Όπως τονίζει η Lagarde στο CNBC, το πρόβλημα δεν είναι ο άμεσος μακροοικονομικός αντίκτυπος, καθώς αυτός θα είναι γύρω στο 0,1%, όσο ο αντίκτυπος που θα έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
«Η σχετική τάση υπονομεύει τις εμπορικές σχέσεις και προκαλεί ρήγμα στην εμπιστοσύνη», σχολιάζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «εάν υπάρξει κλίμακωση, τότε μιλάμε για μεγαλύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε μεταξύ των εταίρων στο πλαίσιο ενός συστήματος βασισμένος σε κανόνες».
Παράλληλα, η ίδια τονίζει ότι οι υψηλότεροι δασμοί στα αγαθά αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, όπου οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.
«Η ιδιαίτερη ανησυχία μου αφορά επίσης τις φτωχές χώρες που είχαν το πλεονέκτημα της βελτιωμένης ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ακόμα και τις προηγμένες χώρες, στις οποίες υπάρχουν πάντοτε φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο από τους εμπορικούς φραγμούς και τους δασμούς», καταλήγει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης