Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Νέα σελίδα για την χώρα, ανώτερη των προσδοκιών των αγορών η συμφωνία του Eurogroup

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Νέα σελίδα για την χώρα, ανώτερη των προσδοκιών των αγορών η συμφωνία του Eurogroup
Εγκαταλείπουμε τον ανανθώδη δρόμο των μνημονίων είπε ο πρωθυπουργός -  Στις 19:30 ενημερώνει τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ
(upd3) Για ιστορική συμφωνία που είναι ανώτερη των προσδοκιών των αγορών και ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωση του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
«Κε. Πρόεδρε χθες είχαμε μια ιστορική συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, το οποίο καθίσταται βιώσιμο.
Η συμφωνία προβλέπει μια 10ετη περίοδο χάριτος αλλά και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων της χώρας προς τον ESM, κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033».
Παράλληλα έχουμε ένα στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας και έχουμε και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα».
Αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών.
Είναι μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η 21η Ιουνίου θα μείνει ως μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορία της Ευρώπης.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας, σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας.
Από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τους πετύχουμε, όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους.
Γρήγορα ο λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται τόσο μέσα στο 2018 όσο κυρίως και στα αμέσως επόμενα έτη από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται αλλά κυρίως από την αναπτυξιακή προοπτική από τη θετική υποδοχή των αγορών που θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα
«Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις και εσείς ήσασταν αταλάντευτα προσηλωμένος στη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο στενό πυρήνα της ΕΕ, είχατε δίκιο και αυτό αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και προσωπικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παυλόπουλος: Απόφαση του λαού η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, και αυτό αποδείχτηκε στη συνέχεια.
«Έκανα ό,τι θα έκανε κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έκανα ό,τι επέβαλε το καθήκον μου.
Ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου προσαρμόζεται στις συγκυρίες.
Είναι πολύ διαφορετικός σε στιγμές κρίσης.
Και η απόφαση για παραμονή στην ΕΕ ήταν απόφαση του λαού.
Θέλω εδώ να αναγνωρίσω όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποιός παράθεσε ένα απόσπασμα από τη συμφωνία του Eurogroup στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια οικονομία ισχυρότερη» αλλά και ένα τμήμα της δήλωσης του Jean Claude Juncker, την οποία χαρακτήρισε ως «μια δήλωση εξαιρετικά υπεύθυνη και φορτισμένη από έναν φίλο της Ελλάδας».
«Είπε ότι αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό λαό για τις αντοχές και την προσήλωση στην Ευρώπη».
Εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι πρέπει να γνωρίζουμε τις θυσίες του λαού.
Αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας αλλά αρκετές οφείλονται και στο περιεχόμενο των προγραμμάτων από εκείνους που τα διαμόρφωσαν.
Αν αναγνωρίζουμε τις θυσίες του λαού πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά αυτή την παράμετρο στην εφαρμογή όσων χθες συμφωνήσαμε» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Τσίπρας: Δεν θα τη γλιτώσω, θα την φορέσω τη γραβάτα -  Ομιλία το απόγευμα στις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Αίγλη Ζαππείου

Η συζήτηση πάντως Τσίπρα – Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες άρχισε με αναφορές στη γραβάτα και στο στοίχημα που είχε βάλει ο πρωθυπουργός, όταν και αν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

Χαιρετώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας, του είπε «μου φαίνεται πως δεν θα τη γλιτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα», με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του υπενθυμίζει, ότι είναι πολλοί αυτοί που του έχουν δώσει γραβάτες με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας M. Renzi.
«Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται.
Ψάχνω ανοιχτό πουκάμισο γιατί δεν έχω» απάντησε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός
θα μιλήσει στις 19:30 το απόγευμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Αίγλη Ζαππείου προκειμένου να τις ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup και για το τι σηματοδοτούν για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Μαξίμου: H Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα – Τα κέρδη του Eurogroup

Στην κυβέρνηση επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση από τις εξελίξεις κατόπιν των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν το οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία αυτή εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης.
«Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν πως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας.
«Σημαίνουν, όμως, ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα.
Σημαίνουν ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.
Σημαίνουν ότι ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αναφέρονται αποκλειστικά στα κέρδη που απεκόμισε η Ελλάδα από το Eurogroup.
1. Δέκα χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032
2. Δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια.
Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.
3. Εκταμίευση 15 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ (πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το μαξιλάρι και τα χρήματα που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές).
Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων.
Άρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις.
4. Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις.
Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup.
Η επιστροφή ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών, δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% αλλά θα έχουμε ετησίως επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ.
5. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις; Πρόκειται για νέο Μνημόνιο;
Σαφώς όχι.
Πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022.
Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων.
Σημειωτέον ότι πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%.
Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης, η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει.
Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.
6. Τι επιτυγχάνεται με τη συμφωνία;
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα.
Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεο μας εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές

Τζανακόπουλος: Ιστορική στιγμή

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ιστορική απόφαση του Eurogroup.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι μετά από 8 χρόνια το ελληνικό χρέος είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο.
«Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση για την οικονομία και την κοινωνία.
Με τα 10 χρόνια της περιόδου χάριτος και το μαξιλάρι ρευστότητας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Η συμφωνία είναι πειστική για τις αγορές.
Δεν υπάρχει κανένας  απολύτως κίνδυνος πλέον να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Από τον Αύγουστο και μετά θα βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο.
 Ο ελληνικός λαός σήμερα μπορεί να πάρει μια ανάσα» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τώρα πρέπει να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας» χωρίς, όπως είπε, τον βραχνά του χρέους
«Η απόφαση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πλέον υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλίζονται χρήματα για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Δημόσιο «χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, αναφέροντας πως δικαιώθηκε και ικανοποιήθηκε πλήρως το κριτήριο που είχε θέσει η Ελλάδα έτσι ώστε η συμφωνία να είναι πειστική για τις αγορές.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 22/6 11:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης