Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το κρίσιμο ραντεβού της ΑΝΕΚ και οι εξελίξεις στην Ακτοπλοΐα

tags :
Το κρίσιμο ραντεβού της ΑΝΕΚ και οι εξελίξεις στην Ακτοπλοΐα
Η ακτοπλοική καλείται να πληρώσει την πρώτη μεγάλη δόση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου εντός Ιουλίου. Γιατί δέχεται μεγαλύτερη πίεση από πετρέλαιο και ανταγωνισμό.
Ταχύτερα, από ό,τι περίμενε η αγορά ενδέχεται να τρέξουν οι εξελίξεις ολικής αναδιάρθρωσης στον κλάδο Ακτοπλοίας καθώς η άνοδος του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ανάγκη εξυπηρέτησης υψηλού δανεισμού, αναμένεται να λειτουργήσουν ως crash test για τις αντοχές των μεγάλων του κλάδου.
Μετά την απόκτηση του απόλυτου ελέγχου της HSW από την Attica Group, έχουν επέλθει σημαντικές διαφοροποιήσεις στα μερίδια, στην χρηματοοικονομική κατάσταση και τη δυνατότητα των ακτοπλοικών να αντέξουν τις δυσχερείς συνθήκες που δημιουργεί η άνοδος του πετρελαίου.
Μεγάλος άμεσα ωφελημένος από το… ξετύλιγμα του κουβαριού της HSW ήταν οι Μινωικές Γραμμές του ομίλου Γκριμάλντι καθώς ο καθαρός δανεισμός τους μειώθηκε στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία αποεπενδύθηκε από μια παθητική συμμετοχή, απελευθερώνοντας σημαντικά στοιχεία του ισολογισμού της.
Με την είσπραξη του τιμήματος, οι Μινωικές έχουν, με απόσταση την καλύτερη χρηματοοικονομική διάρθρωση στον κλάδο, όσον αφορά στη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, ενώ την ίδια στιγμή βαρύνονται από μικρά χρηματοοικονομικά κόστη καθώς έχουν «κλειδωμένα» χαμηλά επιτόκια.
Κέρδισαν επιπλέον ένα πλοίο σε μια εποχική γραμμή ( Κρήτη- Κυκλάδες) που δεν δραστηριοποιείται άλλος παίκτης.
Η Attica από την πλευρά της, ενίσχυσε περαιτέρω την ήδη ηγετική της θέση στις γραμμές του Αιγαίου και ποντάρει στη διαχείριση του μεγάλου στόλου της, προκειμένου να μειώσει την επίπτωση της ανόδου των καυσίμων στη λειτουργική της κερδοφορία.
Ταυτόχρονα, η πιθανή ολοκλήρωση της πώλησης της στο σχήμα Fortress- Goldman Sachs θα δημιουργήσει ευχέρειες μείωσης του δανεισμού ( σ.σ μέσω μετατροπής του ΜΟΔ που έχει καλύψει η Fortress) και αναχρηματοδότησης του υπολοίπου με καλύτερους όρους.  
Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο τρίτος της παρέας των μεγάλων, ΑΝΕΚ.
Η εταιρεία αναδιάρθρωσε το δανεισμό της κατά την περσινή χρονιά, εγγράφοντας, μάλιστα, έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ. Χάρη στην παραπάνω κίνηση εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 9,8 εκατ. ευρώ και γύρισε σε οριακά θετική καθαρή θέση, σε μια χρονιά που τα EBITDA σημείωσαν πτώση κατά 50% ( 12,8 εκατ. ευρώ).
Τον επόμενο μήνα η ΑΝΕΚ έχει να καταβάλει την πρώτη μεγάλη δόση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου.
Αν την πληρώσει, η ισορροπία σε Αιγαίο και Αδριατική θα μείνει προσωρινά αμετάβλητη, παρ ότι η πίεση που δέχεται η εταιρεία συμφερόντων Γ. Σ Βαρδινογιάννη από τις Μινωικές στην Κρήτη και τον όμιλο Γκριμάλντι στην Αδριατική βαίνει αυξανόμενη.
Οι Μινωικές έχουν, ήδη, προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη νηολόγηση πλοίου ( Mykonos Palace) στην γραμμή Πειραιάς- Χανιά, όπου ΑΝΕΚ και Attica δραστηριοποιούνται με τη μορφή κοινοπραξίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Γκριμάλντι εξετάζει το άνοιγμα νέων ανταγωνιστικών γραμμών για τα δρομολόγια με κατάπλου στην Βενετία.
Οι τράπεζες φοβούνται ότι η ΑΝΕΚ έχοντας την ασθενέστερη χρηματοοικονομική διάρθρωση και τον παλαιότερο στόλο θα βρεθεί σε στενωπό, αντιμετωπίζοντας την ισχυρή πίεση από την άνοδο του πετρελαίου καθώς και ένα σταδιακά κλιμακούμενο ανταγωνισμό στις πιο προσοδοφόρες για την ίδια γραμμές σε λειτουργική κερδοφορία.
Αν αυτό οδηγήσει σε δυσκολία αποπληρωμής δόσης του ΜΟΔ, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica Bank θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πράξουν καθώς οι όροι του δανείου τους παρέχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν μέρος των ομολογιών σε μετοχές, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας.
Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση καθώς αφενός το προηγούμενο της Forthnet δείχνει ότι η απόκτηση ελέγχου, αν δεν συνοδευτεί από γρήγορες ενέργειες απεμπλοκής ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αξίας της εταιρείας, αφετέρου οι τράπεζες δεν έχουν κοινή γραμμή για το θέμα.
Η Πειραιώς, πέραν από πιστωτής, είναι και μέτοχος (24,18%) της ΑΝΕΚ, ενώ η Eurobank, στον αντίποδα, διαθέτει σημαντικές ευχέρειες καθώς έχει πάρει από την Proton απομειωμένα μετοχοδάνεια του Γ. Σ. Βαρδινογιάννη. Alpha, Εθνική και Attica Bank είναι απλά πιστωτές.  
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αν προκύψει πρόβλημα, δεν θα πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι τράπεζες, αυτή τη φορά, καλούνται να κινήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, με μοναδικό γνώμονα τη όσον το δυνατόν μεγαλύτερη διάσωση των απαιτήσεών τους, ως πιστωτές.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης