Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Απομακρύνεται από τα χαμηλά 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο 2018 - Στις 54,8 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Απομακρύνεται από τα χαμηλά 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο 2018 - Στις 54,8 μονάδες ο PMI
Ο κλάδος υπηρεσιών της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, και συγκεκριμένα στις 55 μονάδες
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (22/6) στοιχεία της Markit, δίνοντας τέλος σε ένα σερί πέντε μηνών, κατά το οποίο σημειωνόταν επιβράδυνση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI, ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες, έναντι 54,1 μονάδων τον Μάιο του 2018, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά κατά το τρέχον έτος.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις 53,7 μονάδες.
Η οικονομία της Ευρωζώνης εισήλθε στο νέο έτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας την ανάπτυξη που σημειώθηκε στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 έδειξαν μία ισχυρή επιβράδυνση, με ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης κατά τους επόμενους μήνες.
«Ο μεταποιητικός κλάδος φαίνεται ιδιαίτερα επιρρεπής στο να σημειώσει περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, με τις επιχειρήσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σε ότι αφορά το εμπόριο και την πολιτική αβεβαιότητα», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ανησυχούν για την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθιστώντας τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές απέναντι στην υπογραφή νέων συμφωνίων και την ανάληψη νέων επενδύσεων.
Τα παραπάνω γεγονόταν είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου στις 55,5 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον Μάιο, γεγονός που αποτελεί χαμηλό 18 μηνών.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε νωρίτερα εντός της εβδομάδας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τόνισε ότι ορισμένες επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο περιορισμός της παραγωγικής τους ικανότητας θα πλήξει την ανάπτυξη για τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, η πλευρά της Markit τονίζει ότι η έλλειψη των πρώτων υλών και των εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες αναφέρονται συχνά από τις επιχειρήσεις ως προβλήματα που εμποδίζουν την επέκταση του κλάδου.
Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας δέχεται στήριξη από τον κλάδο υπηρεσιών, καθώς ο σχετικός δείκτης σκαρφάλωσε στις 55 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 53,8 μονάδων τον Μάιο, γεγονός που αποτελεί υψηλό τεσσάρων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης