Τελευταία Νέα
Οικονομία

FitzGerald (Trinity College Dublin): Ο Δημόσιος Υπάλληλος που έγινε «ήρωας» - Η άδικη δίωξη Γεωργίου, αντί της δίωξης των πολιτικών

tags :
FitzGerald (Trinity College Dublin): Ο Δημόσιος Υπάλληλος που έγινε «ήρωας» - Η άδικη δίωξη Γεωργίου, αντί της δίωξης των πολιτικών
Τα παραπλανητικά δεδομένα σήμαιναν ότι μια πολύ κακά προετοιμασμένη Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ, ενώ τα πραγματικά στοιχεία θα μπορούσαν να την αποκλείσουν από την ένταξ
Έλληνες ήρωες του Ομήρου είχαν διαφορετικές προσωπικότητες - ο άστατος Αχιλλέας, ήταν γνωστός για την ανδρεία του στη μάχη, ενώ ο πιο ασθενής Οδυσσέας ξεπέρασε τις δοκιμασίες του μέσα από γρήγορη ευστροφία του.
Ο Ανδρέας Γεωργίου είναι σύγχρονος Έλληνας ήρωας, δημόσιος υπάλληλος που έχει πει την αλήθεια, ακόμη και με κίνδυνο φυλάκισης, διαπιστώνει ο John FitzGerald, καθηγητής Οικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου.
Όταν, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, γνώριζε ότι αυτό το έργο αυτό θα έφερνε πολλά προβλήματα.
Ωστόσο, μάλλον δεν περίμενε να πρέπει να γίνει ήρωας που διώκεται όταν λέει την αλήθεια και κάνει τη δουλειά του.
Στα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, η ελληνική Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευε σοβαρά ανέντιμη στοιχεία για την ελληνική οικονομία.
Τα παραπλανητικά δεδομένα σήμαιναν ότι μια πολύ κακά προετοιμασμένη Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ, ενώ τα πραγματικά στοιχεία θα μπορούσαν να την αποκλείσουν από την ένταξη.

Αυστηρή προσέγγιση

Ωστόσο, όταν ο Γεωργίου ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ, αφήνοντας το ασφαλές καταφύγιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.
Μάλιστα τα στοιχεί απου δημοσιοποίησε υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Το εικαζόμενο έγκλημα του Γεωργίου ήταν όταν αποκάλυψε ότι το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης για το 2009 ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικώς ανακοινωθεί.
Όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν στο 15,4% του ΑΕΠ, η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Έτσι ο άνθρωπος που διόρθωσε τα "μαγειρεμένα βιβλία" έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.
Μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατήρησε ότι η δίωξη Γεωργίου συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι ανακριτές, εισαγγελείς και δικαστές, σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις, έχουν αποφανθεί ότι οι κατηγορίες έχουν καταπέσει.

Η δίωξη του αγγελιοφόρου

Το διοικητικό συμβούλιο εποπτείας της Eurostat σχολίασε το παράδοξο για το γεγονός ότι ο Γεωργίου και οι συνεργάτες του έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για το λόγο του ότι έλεγε την αλήθεια, ενώ καμία νομική δράση δεν έχει υπάρξει κατά για τη δίωξη των υπευθύνων για τα πολύ σοβαρά ανακριβή δεδομένα του ελληνικού ελλείμματος, την περίοδο 2004 - 2007.
Είναι μια περίπτωση που διώκουν τα κακά νέα, αντί να διώκουν τους αληθινούς ένοχους του ελληνικού λαού.
Ακόμη και στην Ιρλανδία, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο για τους δημόσιους υπαλλήλους να φέρνουν κακά νέα στους υπουργούς.
Ορισμένοι πολιτικοί - όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump - φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αλλεργικοί σε δυσμενείς ειδήσεις, προτιμώντας τις καλές, ακόμα κι αν είναι «ψεύτικες ειδήσεις», καταλήγει ο FitzGerald.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης