Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς «φέσωσε» τον ΕΦΚΑ το 2017 - Επιστροφή εισφορών δικαιούνται 150.000 ασφαλισμένοι

tags :
Ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς «φέσωσε» τον ΕΦΚΑ το 2017 - Επιστροφή εισφορών δικαιούνται 150.000 ασφαλισμένοι
Ο ΕΦΚΑ είχε προειδοποιήσει τους μη μισθωτούς – οφειλέτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να υποβάλλουν αίτηση συμψηφισμού του ποσού προς επιστροφή που δικαιούνται.
Η μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών για το 2017 έδειξε ότι 305.000 ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ δικαιούνται επιστροφή χρημάτων εντός διμήνου.
Όμως περίπου οι μισοί με αίτησή τους μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ζήτησαν το ποσό να παραμείνει στον ασφαλιστικό λογαριασμό και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών.
Η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος καθώς οι περισσότεροι χρωστούσαν στο δημόσιο και η επιστροφή κινδύνευε με κατάσχεση.
Ο ΕΦΚΑ είχε προειδοποιήσει τους μη μισθωτούς – οφειλέτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να υποβάλλουν αίτηση συμψηφισμού του ποσού προς επιστροφή που δικαιούνται.
Διαφορετικά αν το ποσό κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό μπορεί να κάνει «φτερά» έναντι οφειλών.
Το υπόλοιπο 50% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών επέλεξε να μην υποβάλλει αίτηση, ώστε να λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό εφάπαξ το επιπλέον ποσό που κατέβαλλε το 2017.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εφτά στους δέκα μη μισθωτούς ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ και κατέβαλαν το σύνολο ή τμήμα της εισφοράς που τους καταλογίστηκε πέρυσι.
Δυο στους τέσσερις χρωστούν εισφορές από το 2017, ένας στους τέσσερις δικαιούται επιστροφή ποσού καθώς  έχει προπληρώσει το κράτος καταβάλλοντας υψηλότερη εισφορά, ενώ ένας στους τέσσερις βγαίνει... μία ή άλλη.
Συγκεκριμένα, από τους 1.155.354  μη μισθωτούς, οι 330.000, δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ.
Από αυτούς, οι 25.000 έχουν πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 50 ευρώ και συνεπώς δεν μπορούν να το εισπράξουν, αλλά αυτό θα μείνει στον λογαριασμό τους και θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.
Ειδοποιητήρια με τα χρεωστικά υπόλοιπα του 2017, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν σε 5 δόσεις, θα αποσταλούν σε 550.000 ασφαλισμένους  οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Α) Δεν είχαν πληρώσει καθόλου εισφορές ΕΦΚΑ το 2017 .
Πρόκειται για το 25,6%, δηλαδή για 295.700 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πρέπει να εξοφλήσουν σε 5 μήνες (τελευταία δόση 28 Σεπτεμβρίου) όσα δεν πλήρωσαν πέρσι σε 12, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τις τρέχουσες εισφορές του 2018.
Β) Το 22,1%, δηλαδή 255.300 ασφαλισμένοι έχουν κάνει μερικές καταβολές και θα πρέπει τώρα να ξεχρεώσουν και τα υπόλοιπα που οφείλουν για το 2017, επίσης εντός πέντε δόσεων.
Γ)  Το 23,7% (273.800) έχει μηδενική διαφορά εκκαθάρισης, οπότε διατηρεί μόνο την υποχρέωση καταβολής τρεχουσών εισφορών 2018.
Η εξόφληση των δόσεων για την εκκαθάριση του 2017 είναι ευθέως συνδεδεμένη με την ασφαλιστική ενημερότητα.
Ενήμεροι θεωρούνται οι επιτηδευματίες εφόσον έχουν καταβάλει τις εισφορές έως 2016, τις απαιτητές δόσεις εκκαθάρισης 2017 και την ελάχιστη εισφορά για το 2018.
Ωστόσο  η εκκαθάριση δεν έχει  ακόμα ολοκληρωθεί  για όλες τις κατηγορίες των μη μισθωτών.
Εκκρεμεί ο συμψηφισμός  για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση και τους αμειβόμενους  με ΔΠΥ παρ.9 αρ.39 Ν.4387/2016.
Σύμφωνα με τον  υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο  το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών δίνουν το ελάχιστο ποσό.
Συνεπώς- σχολιάζει - το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν προκύπτει ούτε από ξεζούμισμα των ασφαλισμένων, ούτε από έλλειψη δαπανών.
Ομοίως τα στοιχεία διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι οι νέες εισφορές προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης