Τελευταία Νέα
Διεθνή

NewStatesman: Πόσο έτοιμη είναι η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις σαν αυτή της Ελλάδας;

NewStatesman: Πόσο έτοιμη είναι η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις σαν αυτή της Ελλάδας;
Εάν οι εσωτερικές πολιτικές 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης δεν ευθυγραμμιστούν μεταξύ τους, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα συναντούν πάντα εμπόδια
Μετά από έξι ώρες συνομιλιών, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Το οικονομικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.
Ενώ η κρίση μπορεί να τελειώσει, οι Έλληνες θα ζουν με τις συνέπειες για δεκαετίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανίζει πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στο 2% έως το 2060 προκειμένου να μην επιστρέψει πίσω στην κρίση.
Και παρά την ανακούφιση από τους υπουργούς Οικονομικώ της Ευρωζώνης, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα τις μελλοντικές κρίσεις.
Το γεγονός ότι αυτές οι συνομιλίες, οι οποίες αναμενόταν να είναι μία τυπική διαδικασία, μετατράπηκαν σε μία υπόθεση έξι ωρών λόγω της εγχώριας αδυναμίας της Angela Merkel, αποτελούν μία απεικόνιση του υποκείμενου προβλήματος: εάν οι εσωτερικές πολιτικές των 19 κρατών της Ευρωζώνης δεν ευθυγραμμιστούν μεταξύ τους, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα συναντούν πάντα εμπόδια.
Αν και η δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης για την Ευρωζώνη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, η δημιουργία μίας Ευρωζώνης στην οποία οι χώρες θα έχουν και άλλες επιλογές κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, εκτός από τη λιτότητα, αποτελεί ένα βήμα που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.
Και εάν δεν υπάρξει ένα κύμα αλλαγών στις πολιτικές της Ολλανδίας και της Γερμανίας, θα παραμείνει έτσι.
Είναι μία από τις μέρες που θυμάται κανείς ότι η λέξη "Brexit" ήταν μία παράφραση της λέξης "Grexit", η οποία αφορούσε την υποτιθέμενη επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πλέον, το Grexit αποτελεί μία μακρινή προοπτική και το Brexit είναι το εθνικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για το προσεχές μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης