Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετικοί οι διεθνείς οίκοι για τη συμφωνία του Eurogroup (21/6) στο ελληνικό χρέος - Αλλά... μακροπρόθεσμα το πρόβλημα παραμένει

Θετικοί οι διεθνείς οίκοι για τη συμφωνία του Eurogroup (21/6) στο ελληνικό χρέος - Αλλά... μακροπρόθεσμα το πρόβλημα παραμένει
Η Ελλάδα «αγόρασε» χρόνο, προκειμένου να επιστρέψει σε μια βιώσιμη τροχιά, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους
Κατ' αρχήν θετικά κρίνουν τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος οι διεθνείς οίκοι, εντούτοις επισημαίνουν ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας.
Στην ουσία, οι διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι «η Ελλάδα 'αγόρασε' χρόνο, προκειμένου να επιστρέψει σε μια βιώσιμη τροχιά, καθώς μειώνονται οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για μία δεκαετία περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 συμφωνήθηκε παράταση ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια και περίοδο χάριτος 10 ετών για τους τόκους.
Το όφελος από αυτές τις παρεμβάσεις προσδιορίστηκε μόλις στα 12,5 δισεκ. ευρώ όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος οφέλησαν την Ελλάδα 10 δισεκ. ευρώ.
Δόση 15 δισ. ευρώ και συνολικό κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. εκτ ων οποίων τα 3,3 δισεκ. θα χρρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Επίσης θα δεσμεύουν την Ελλάδα, τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% έως το 2060 και σκληρή εποπτεία στην μετά μνημόνιο εποχή μετά τις 20 Αυγούστου 2018, καθώς και η παρουσία του ΔΝΤ το οποίο θα συνεχίσει να έχει λόγο και ρόλο.
Συνολικά, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους υπόλοιπους 22 μήνες.

UniCredit: Η συμφωνία του Eurogroup μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία

Η συμφωνία για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους (για μια 10ετία στα δάνεια του EFSF) ήταν τελικά στο άνω εύρος των εκτιμήσεων, παρατηρεί η Chiara Silvestre, οικονομολόγος της UniCredit, σχολιάζοντας στους Financial Times την αντίδραση των ελληνικών assets σήμερα.
Σύμφωνα με την ίδια, η συμφωνία "μειώνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία και έτσι αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει στην αγορά σε τακτική βάση".

Bank of America Merrill Lynch: Η Ελλάδα «αγόρασε» χρόνο με την απόφαση του Eurogroup - Οι αγορές καθησυχάστηκαν

«Η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 είναι καλή είδηση για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί την αισιόδοξη πλευρά του αναμενόμενου».
Αυτό δήλωσε ο Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός της Bank of America / Merrill Lynch ερωτώμενος από το Bloomberg, εκτιμώντας ότι "η Ελλάδα αγοράζει περισσότερο χρόνο και το χρέος γίνεται βιώσιμο, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα σαφές πλαίσιο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους.
Οι αγορές είναι καθησυχασμένες για τώρα.
Αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να επιτύχει.
Η ανάπτυξη είναι το κλειδί, ανέφερε ο Βαμβακίδης.

Goldman Sachs: Το Eurogroup συμφώνησε το τρίπτυχο για την επιτυχία της Ελλάδας

Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί ότι είναι η συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για την Ελλάδα, η Goldman Sachs, καθώς διαμορφώνεται ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα, οριστικοποιούνται μέτρα ελάφρυνσης και διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι τρεις αυτές πτυχές της συμφωνίας, για ταμειακό απόθεμα, χρέος και πειθαρχία, είναι οι βασικοί καταλύτες για την επιστροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης, την πρόσβαση στις αγορές και την βελτίωση των ελληνικών assets.
Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς να εξαρτάται πλήρως από τις αγορές, καθώς καθώς η χώρα καλύπτεται για 22 μήνες.
Το cash buffer ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό "μαξιλάρι" για μια επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060, είναι απαιτητικοί.
Επίσης, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα αυξάνονταν πάνω από το 15% - 20% εάν οι υποθέσεις για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη ήταν πιο ρεαλιστικές.
Στο πλαίσιο αυτό, γι' αυτό το λόγο υπήρξε δέσμευση του Eurogroup να επανεξετάσει το ελληνικό χρέος στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές.
Πιθανοί κίνδυνοι σε ένα θετικό σενάριο, σχετίζονται σύμφωνα με την Goldman Sachs με τον εκλογικό κύκλο.
Οι μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να διατηρήσουν τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό και τις πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.
Επίσης, η χώρα παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, ιδίως από τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία και στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης