Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το Eurogroup συμφώνησε το τρίπτυχο για την επιτυχία της Ελλάδας

tags :
Goldman Sachs: Το Eurogroup συμφώνησε το τρίπτυχο για την επιτυχία της Ελλάδας
Η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς να εξαρτάται πλήρως από τις αγορές, αναφέρει η Goldman Sachs
Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί ότι είναι η συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για την Ελλάδα, η Goldman Sachs, καθώς διαμορφώνεται ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα, οριστικοποιούνται μέτρα ελάφρυνσης και διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι τρεις αυτές πτυχές της συμφωνίας, για ταμειακό απόθεμα, χρέος και πειθαρχία, είναι οι βασικοί καταλύτες για την επιστροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης, την πρόσβαση στις αγορές και την βελτίωση των ελληνικών assets.
Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς να εξαρτάται πλήρως από τις αγορές, καθώς καθώς η χώρα καλύπτεται για 22 μήνες.
Το cash buffer ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό "μαξιλάρι" για μια επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060, είναι απαιτητικοί.
Επίσης, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα αυξάνονταν πάνω από το 15% - 20% εάν οι υποθέσεις για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη ήταν πιο ρεαλιστικές.
Στο πλαίσιο αυτό, γι' αυτό το λόγο υπήρξε δέσμευση του Eurogroup να επανεξετάσει το ελληνικό χρέος στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές.
Πιθανοί κίνδυνοι σε ένα θετικό σενάριο, σχετίζονται σύμφωνα με την Goldman Sachs με τον εκλογικό κύκλο.
Οι μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να διατηρήσουν τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό και τις πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.
Επίσης, η χώρα παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, ιδίως από τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία και στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης