Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τι μας ανησυχεί περισσότερον στο ελληνικό χρηματιστήριο - Οι συστημικοί κίνδυνοι

tags :
Τι μας ανησυχεί περισσότερον στο ελληνικό χρηματιστήριο - Οι συστημικοί κίνδυνοι
Μία στις τρεις εισηγμένες είναι το ολιγότερον προβληματική...
ΑΓΟΡΑ: Εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερον είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται εταιρείες με μεγέθη που δεν θα τους επιτρεπόταν να διαπραγματευτούν σε καμμία, έστω κατά προσέγγιση, σοβαρή αγορά του κόσμου. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς, ότι μία στις τρεις εισηγμένες είναι το ολιγότερον προβληματική και ότι χαριστικά διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α. Όλοι μας ξέρουμε ότι μερικές δεκάδες εταιρειών έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια που φθάνουν μέχρι και τα 200 ίσως και παραπάνω εκατ. ευρώ.
Μία ολόκληρη 50άδα εισηγμένων εταιρειών έχει μεταταχθεί σε κατηγορία είτε ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ είτε αναστολής διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών άντε να επιζήσουν τελικά (5) πέντε το πολύ (10) εταιρείες. 
Αλλά και από αυτές που διαπραγματεύονται κανονικά, δεν είναι λίγες εκείνες που τους επιτρέπεται χαριστικά η δυνατότητα αυτή γιατί οι αρμόδιοι -προφανώς πιεζόμενοι άνωθεν – “λαχιστοποίησαν” τις προυποθέσεις παραμονής στη κύρια αγορά του Χ.Α.
Το να τις κατανομάσει κανείς μπορεί να κατηγορηθεί και για… προκατάληψη, αλλά όλοι οι αναγνώστες μας τις γνωρίζουν από τις συνεχείς αναφορές μας.

Συστημικός κίνδυνος: Είναι ο αναπότρεπτος κίνδυνος ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τις αξίες ενός μεγάλου εύρους χρεογράφων, χαρτοφυλακίων και επενδύσεων, ενώ η εμβέλεια του μπορεί να καλύπτει μια συγκεκριμένη αγορά, μια χώρα ή ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα. 
Τα επιτόκια, οι υφέσεις στην οικονομία και οι πόλεμοι αντιπροσωπεύουν παράγοντες συστημικού κινδύνου επειδή επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά και δεν μπορούν να αποφευχθούν μέσω διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου.
 Ο συστημικός κίνδυνος, σε αντίθεση με τον μη συστημικό, μπορεί να μετριαστεί μόνο μέσω της αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) και είναι έμφυτος στην αγορά. Είναι επίσης γνωστός ως “μη διαφοροποιήσιμος κίνδυνος” (non diversifiable risk) ή “κίνδυνος αγοράς” (market risk).

http://www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης