Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Το Eurogroup ανακοίνωσε το τέλος της ελληνικής κρίσης μετά από οκτώ χρόνια

Telegraph: Το Eurogroup ανακοίνωσε το τέλος της ελληνικής κρίσης μετά από οκτώ χρόνια
Η συμφωνία αναμενόταν να είναι εύκολη, αλλά η αντίσταση της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία, παράτεινε τις συνομιλίες για έξι ώρες
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης κήρυξαν το τέλος της ελληνικής κρίσης, συμφωνώντας για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα κλείσει οκτώ χρόνια οικονομικών διασώσεων.
Η Ελλάδα θα αφήσει την οικονομική της διάσωση στις 20 Αυγούστου και οι υπουργοί Οικονομικών από τις 19 χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης βρίσκονταν υπό πίεση ώστε να προσφέρουν στην Αθήνα μία συμφωνία που θα την ισχυροποιούσε στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Η ελληνική κρίση τελείωνει εδώ απόψε», δήλωσε ο αρμόδιο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Pierre Moscovici, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Λουξεμβούργο.
«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαδρομής που ήταν τόσο μακρά και δύσκολο, είναι μία ιστορική στιγμή», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρωζώνη μετά από σχεδόν μία δεκαετία, κατά την οποία το ευρώ βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση.
Η συμφωνία αναμενόταν να είναι εύκολη, αλλά η αντίσταση της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία, η οποία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, παρέτεινε τις συνομιλίες για έξι ώρες.
«Είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο ελληνικός λαός βλέπει συμπαγή αποτελέσματα, πρέπει να αισθανθούν την αλλαγή στις τσέπες τους».
Τα δάνεια διάσωσης ήρθαν ως αντάλλαγμα για τις εκατοντάδες αυστηρές μεταρρυθμίσεις που προσγειώθηκαν σαν βράχος στην ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 25% μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε.
Ωστόσο, μετά τον πόνο, στον οποία συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και οι αυξήσεις στη φορολογία, η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποιήθηκε και αναμένεται να σημειωθεί μετριοπαθής ανάπτυξη φέτος.
Η Ελλάδα όμως θα παραμείνει υπό την εποπτεία των πιστοτών και μετά τη διάσωση και κάτω από αυστηρότερους όρους σε σχέση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Υπό τα αιτήματα της Γερμανίας, η βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, εάν επιτύχουν θα μπορούσαν να εισάγουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης κάθε χρόνο.
«Θα εξασφαλίσουμε ότι η πίεση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις παραμένει ισχυρή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hartwig Loger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης