Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς και τι αυτή πρεσβεύει...

tags :
Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς και τι αυτή πρεσβεύει...
Είναι αδύνατο σε αυτή να νικήσει κάποιος την αγορά
Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς και τι αυτή πρεσβεύει...

Ως αποτελεσματική αγορά εννοούμε την αγορά εκείνη στην οποία οι τιμές των αξιογράφων που διαπραγματεύονται αντιδρούν με ακρίβεια και ταχύτητα με την εμφάνιση κάποιας νέας πληροφορίας, με αποτέλεσμα να ενσωματώνουν οι τρέχουσες τιμές πλήρως όλη την γνωστή πληροφόρηση.
Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς η οποία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενέστατα στον κλάδο της οικονομίας ορίζεται ως μία αγορά κεφαλαίου στην οποία οι τιμές των χρεογράφων προσαρμόζονται ταχύτατα, άμεσα και πλήρως σε κάθε νέα πληροφορία που εισάγεται στο επενδυτικό περιβάλλον με αποτέλεσμα ανά πάσα χρονική στιγμή οι μετοχές να αντικατοπτρίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν ή που πιθανόν θα δημοσιευτούν μελλοντικά στις αγορές.
Εν ολίγοις, σε μια αποτελεσματική αγορά, η πραγματική τιμή ενός χρεογράφου θα αποτελεί ανά πάσα στιγμή μια ορθή αξιολόγηση της εσωτερικής του αξίας.
Η αποτελεσματικότητα των αγορών περιγράφει την αντίδραση τους σε σχέση με την πληροφόρηση.
Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς πρεσβεύει, ότι οι χρηματαγορές είναι διαρκώς πλήρως ενημερωμένες ή αλλιώς ότι οι παρούσες τιμές των χρεογράφων αντικατοπτρίζουν πλήρως κάθε σχετική και διαθέσιμη πληροφορία κατά τρόπο αποτελεσματικό και αλλάζουν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώσουν οποιαδήποτε νέα πληροφορία προκύψει.
Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατο να νικήσει κάποιος την αγορά χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία αφού αυτή, σύμφωνα με τη θεωρία, έχει ήδη προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στην τιμή του χρεογράφου.
Αυτό είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλου αριθμού ορθολογικών επενδυτών οι οποίοι αναλύουν και αξιολογούν διαρκώς τα χρεόγραφα που διαπραγματεύονται στην αγορά.
Εάν η αγορά μιας μετοχής είναι αποτελεσματική σε σχέση με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κανένας επενδυτής δεν μπορεί να επιτύχει υπερβολικές αποδόσεις.
ΑΥΤΑ, φυσικά περί πραγματικών αγορών και όχι σαν την δική μας με την οποία ελάχιστοι πραγματικοί επενδυτές – κυρίως ονειροπόλοι και φιλοπάτριδες – ασχολούνται.
Ατυχώς.
Η ελπίδα πάντως πεθαίνει τελευταία…

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης