Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Η ελληνική κρίση ή το τέλος της Οδύσσειας - Όπως ο Οδυσσέας, η Ελλάδα φθάνει τελικά στον προορισμό της

Moscovici: Η ελληνική κρίση ή το τέλος της Οδύσσειας - Όπως ο Οδυσσέας, η Ελλάδα φθάνει τελικά στον προορισμό της
Στην ελληνική κρίση αφιερώνει άρθρο του στο προσωπικό του blog ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici
Στην ελληνική κρίση αφιερώνει άρθρο του στο προσωπικό του blog ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, κάνοντας λόγο για το τέλος της Οδύσσειας, με αφορμή τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup.
Όπως επισημαίνει ο Moscovici, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να επιστρέψει με ασφάλεια στο θρόνο του, στην οικογένειά του και στον λαό του.
Μια δεκαετία ταξιδιών στο άγνωστο, αφημένος στη βούληση των Θεών και των ανέμων, συναντώντας χιμαιρικά τέρατα, αντιστεκόμενος στον πειρασμό των σειρήνων και –περισσότερο από οτιδήποτε άλλο - παλεύοντας με την αποφασιστικότητά του για την επιβίωσή του.
«Όπως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη, έτσι και η Ελλάδα τελικά φθάνει στον προορισμό της, δέκα χρόνια μετά την έναρξη μιας μακράς ύφεσης. Μπορεί επιτέλους να αναπνεύσει, κοιτάζοντας πίσω το μονοπάτι που διέσχισε και να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.
Όπως σημειώνει ο ευρωπαίος Επίτροπος, η 22α Ιουνίου 2018 θα παραμείνει ένα ορόσημο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Η ημερομηνία αυτή, τονίζει, σηματοδοτεί το τέλος μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τη βούληση ενός ολόκληρου λαού κι επίσης τη βούληση των Ευρωπαίων να υπερασπιστούν το ευρώ και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Μια κρίση που επιλύθηκε χθες (21/6) το βράδυ στο Eurogroup, μέσω της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, και μέσω των ισχυρών πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, που θα διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και του λαού της.
Ο Moscovici υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ήταν το βασικό θύμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη κατά την περασμένη δεκαετία.
«Πολλά έχουν απαιτηθεί ή ακόμη και επιβληθεί, κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων των προγραμμάτων.
Πολλά έχουν επιτευχθεί για την ουσιαστική αναδιάρθρωση μιας αποτυχημένης οικονομίας και για την ανοικοδόμηση μιας ξεπερασμένης διοίκησης.
Πολιτικά και οικονομικά λάθη έγιναν στην Αθήνα, αλλά επίσης στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον.
Θα επιστρέψω σε αυτό σύντομα», συνεχίζει ο Moscovici.
«Η ελληνική κρίση ήταν μια οδύσσεια στο άγνωστο», που ανάγκασε τους Ευρωπαίους να βρεθούν μαζί, να μείνουν ενωμένοι και να βρουν πρωτοφανείς λύσεις για να επιβιώσουν, τονίζει ο ευρωπαίος Επίτροπος.
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, τον Μάιο του 2010, τη διάρκεια ή τη βιαιότητα της κρίσης.
Κανείς, ούτε ακόμη και οι Έλληνες, δεν γνώριζαν τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και της διοίκησης και τις μεταρρυθμίσεις που θα ήταν αναγκαίες για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα.
Κανείς δεν πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα δάνειζαν περισσότερα από 240 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, με αντάλλαγμα αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Κανείς δεν είχε φανταστεί τα τέρατα που θα γεννούσε αυτή η κρίση και με τα οποία θα έπρεπε να παλέψουμε για πολλά χρόνια».
Τα οικονομικά τέρατα πρώτα, τα οποία και χτύπησαν σκληρά: μια βίαιη ύφεση, έως το -9% του ΑΕΠ το 2011, καταδικάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, μια τρομερή λιτότητα που έκοψε τους εθνικούς προϋπολογισμούς, μείωσε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και, τέλος, σε απώλεια του 25% του εθνικού πλούτου και στο ιλιγγιώδες χρέος στο 180% του ΑΕΠ.
Κοινωνικά τέρατα ακολούθησαν: η ανεργία που εκτοξεύτηκε σε περισσότερο από το 27% του πληθυσμού και στο 50% των νέων, οδηγώντας πολλούς στην εξορία.
Η δραματική αύξηση της φτώχειας επηρέασε όλη τη χώρα, υπονομεύοντας την εθνική συνοχή.
Η πολιτική ζωή της Ελλάδας επίσης διαλύθηκε από την κρίση, μετά από τις πολλές αλλαγές πρωθυπουργών, κυβερνήσεων και συνασπισμών.
Ένα νέο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα αναδύθηκε και θεωρήθηκε από κάποια κράτη-μέλη ότι είναι ο εχθρός που πρέπει να ηττηθεί, και που σήμερα είναι στην εξουσία για να εφαρμόσει τα αντίθετα από την αρχική πολιτική του ατζέντα.
Σε αυτή την ανασύνθεση, το τρομακτικό θηρίο επανεμφανίστηκε με την επίσης ανάδυση και μετά την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενός αυθεντικού νεοναζιστικού κόμματος.
Έχουμε ακούσει επανειλημμένως τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και έναν εφήμερο υπουργό Οικονομικών, τον οποίο δεν αξίζει καν να τον θυμόμαστε, να αναβιώνουν τις μνήμες μιας ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, με τον κίνδυνο να διασπαστεί η αλληλεγγύη που λειτούργησε ως πυξίδα για μας στην κρίση αυτή.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της Οδύσσειας ήταν το τέρας που λέγεται Grexit!
Το πολέμησα με όλη μου τη δύναμη από το 2012, πρώτα ως υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως ευρωπαίος Επίτροπος επικεφαλής για την Ελλάδα», επισημαίνει ο Moscovici.
«Τροφοδοτούμενη από κερδοσκόπους στις αγορές, με την πίεση κάποιων κρατών-μελών και των υπουργών τους σε τρομερές και θανατηφόρες διαπραγματεύσεις, η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εμφανίστηκε αρχικά σε κάποιους ως ο απαραίτητος ακρωτηριασμός για να σωθεί η Ευρωζώνη, και στη συνέχεια ως τιμωρία εναντίον μιας ελληνικής κυβέρνησης που εξελέγη για να σταματήσει τη λιτότητα.
Το Grexit από τότε έχει θαφτεί», συνεχίζει ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Όπως υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Moscovici, η Ελλάδα και η Ευρωζώνη αναδύονται σήμερα ισχυρότερες από αυτή την τρομερή κρίση.
«Η Ελλάδα έχει πληγεί σκληρά.
Πολλές θυσίες έχουν γίνει αποδεκτές, με θάρρος, και πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί, όχι λιγότερες από 450 τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Ελλάδα τώρα επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη, τα ελλείμματα έχουν γίνει πλεονάσματα, οι επενδύσεις επιστρέφουν, καθώς και μέρος των νέων, η ανεργία –ακόμη δραματικά υψηλή - έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το χρέος είναι υπό έλεγχο και οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα σε μια σταθερή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες.
Το ευρώ και το ευρωπαϊκό project δοκιμάστηκαν», αναφέρει ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το ενιαίο νόμισμα έχει επιδείξει οικονομική ισχύ όταν έλειπε η πολιτική αποφασιστικότητα.
«Η αλληλεγγύη επιβεβαιώθηκε με δυναμικό τρόπο.
Θεσπίσαμε, αν και μερικές φορές πολύ αργά, ισχυρούς μηχανισμούς για την προστασία των οικονομιών μας και για να αποτρέψουμε νέες κρίσεις».
«Ναι, η ελληνική κρίση τελείωσε εδώ, στο Λουξεμβούργο.
Μια ιστορική σελίδα γυρίζει για την Ευρωζώνη.
Κοιτάζω τον δρόμο που έχω διανύσει, με λύπη για το δράμα που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε.
Αλλά είμαι επίσης υπερήφανος που ήμουν πάντα με τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα χρόνια, εναντίον της λιτότητας και του Grexit.
Το ταξίδι των Ελλήνων φίλων μου δεν έχει τελειώσει για την ανοικοδόμηση της χώρας τους και για να διαγραφεί το στίγμα αυτής της κρίσης.
Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι εγώ, θα παραμείνουμε μαζί τους.
Διότι η Ευρωπαϊκή Οδύσσεια, από την πλευρά της, δεν σταματάει εδώ», καταλήγει ο Moscovici.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης