Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτωπο 12 χωρών κατά Macron - Merkel - Νέοι τριγμοί προμηνύονται στην Ευρωζώνη

tags :
Μέτωπο 12 χωρών κατά Macron - Merkel - Νέοι τριγμοί προμηνύονται στην Ευρωζώνη
Η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη αντίδραση από άλλες κυβερνήσεις ενάντια στα σχέδιά τους για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Αυξάνονται οι αντιδράσεις στα σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, με τις προτάσεις Macron - Merkel να βρίσκουν σοβαρά εμπόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη αντίδραση από άλλες κυβερνήσεις ενάντια στα σχέδιά τους για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, "ροκανίζοντας" τις φιλοδοξίες των δύο χωρών για μια μεγάλη αναθεώρηση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.
Οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία είναι μεταξύ των 12 κυβερνήσεων που αμφισβητούν την ανάγκη για οποιαδήποτε κοινή «δημοσιονομική πολιτική» της ευρωζώνης, αμφισβητώντας το κεντρικό δόγμα του οράματος του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στους Financial Times, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra, έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno ότι υπάρχει "μεγάλη απόκλιση" όσον αφορά την ανάγκη για οποιοδήποτε προϋπολογισμό, με ορισμένες χώρες που ανησυχούν για τον "ηθικό κίνδυνο" και τα ζητήματα "φορολογικής ουδετερότητας" που θέτει το σχέδιο.
Τόσο ο Macron όσο και η Merkel, οι οποίοι θεωρούν ουσιώδη τη σύγκλιση για οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, προσπάθησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους αυτή την εβδομάδα πριν από μια ευρύτερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Συμφώνησαν ότι ένα νέο κοινό ταμείο της ευρωζώνης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ένα μείγμα εθνικών εισφορών και νέων εισφορών της ΕΕ, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Η συμφωνία τους αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου για τον τρόπο ενίσχυσης του νομισματικού μπλοκ.
Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι η παραχώρηση της κ. Merkel προς τον κ. Macron ενθάρρυνε άλλες χώρες να αντισταθούν στο σχέδιο, εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα άφηνε τους φορολογούμενους τους εκτεθειμένους σε προβλήματα των κρατών μελών που πλήττονται από την κρίση.
Πληροφορίες των Financial Times πάντως αναφέρουν ότι οι διαχωρισμοί ήταν εμφανείς στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, με αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει συγκρουσιακά στρατόπεδα με διαφορετικά οράματα για την κατεύθυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης.
Στην επιστολή του, ο κ. Hoekstra επέμεινε ότι η έλλειψη συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να κοινοποιηθεί σαφώς στους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τον ολλανδό υπουργό οικονομικών, εξ ονόματος του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Λεττονίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας.
Ο κατάλογος των 12 χωρών δημιουργεί έναν συνασπισμό που ονομάζεται "Χανσεατική Ένωση" - μια αρχική ομάδα οκτώ μικρότερων φορολογικά συντηρητικών χωρών, οι οποίες επέμειναν σε μεγαλύτερη εθνική ευθύνη για την επίλυση οικονομικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.
Το Βερολίνο και το Παρίσι επέμειναν ότι μια γαλλο-γερμανική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης δεν αποτελεί τετελεσμένο γεγονός για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Απαντώντας στην επιστολή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού ήταν ένα «σημείο εκκίνησης για συζήτηση» και δήλωσε ότι θέλησε να ενθαρρύνει τους επικριτές - πολλοί από τους οποίους ήταν φυσικοί σύμμαχοι του Βερολίνου στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης - να εκφράσουν τις απόψεις τους.
"Αν θέλουμε να έχουμε μια κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων, μια κοινή λύση, αυτό πρέπει να είναι μια ανοιχτή συζήτηση στην αρχή", δήλωσε ο κ. Scholz.
"Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης