Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ecofin: Συμφωνία για ενίσχυση ESM και εργαλείων για τις τράπεζες - Διχασμένοι για χρέος, προϋπολογισμό οι ΥΠΟΙΚ

Ecofin: Συμφωνία για ενίσχυση ESM και εργαλείων για τις τράπεζες - Διχασμένοι για χρέος, προϋπολογισμό οι ΥΠΟΙΚ
Διχασμένοι σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους ή για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
Να διπλασιάσουν τα «πολεμοφόδια» για την αντιμετώπιση των τραπεζών που καταρρέουν και να ενισχύσουν τις εξουσίες του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, συμφώνησαν σήμερα (22/6/2018) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους ή για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, πλην της Βρετανίας, συζήτησαν σήμερα ιδέες για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Ιουνίου, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενδυνάμωση του ρόλου του ESM και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.
«Έχουμε επιλέξει να παρέχουμε ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες, έχουμε θέσει τα σωστά κίνητρα για να συνεχίσουν οι τράπεζες να απομακρύνουν τους κινδύνους, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τον ESM για να ενισχύσουμε τις γραμμές άμυνάς μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ο ESM θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) της Ευρωζώνης για τις τράπεζες, εάν αυτό ξεμείνει από χρήματα σε μια μεγάλη κρίση.
Σημειώνεται ότι το SRF χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των τραπεζών και θα πρέπει να φθάσει τη μέγιστη ισχύ των 55 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2023.
Το ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να το υποστηρίξει με άλλα 60 δισ. ευρώ.
Το Ecofin συμφώνησε επίσης ότι το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά όλες τις οικονομίες του νομισματικού μπλοκ για να εντοπίζει έγκαιρα πιθανά προβλήματα και να σχεδιάζει προγράμματα διάσωσης, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα φθηνά δάνεια.
«Συμφωνούμε ότι ένας ενισχυμένος ESM θα πρέπει να παίξει σημαντικότερο ρόλο στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων», ανέφερε ο Centeno, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να επικαλύπτει τον υφιστάμενο ρόλο παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά τα θέματα βιωσιμότητας του χρέους, ο Centeno δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές απόψεις.
«Συμφωνούμε να επανεξετάζουμε τα υπάρχοντα μέσα, ιδιαίτερα τα προληπτικά εργαλεία, και να αξιολογούμε την ανάγκη για νέα μέσα», ανέφερε ο Centeno.
Την ίδια ώρα, μια γαλλο-γερμανική ιδέα για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη δεν κέρδισε άμεση στήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης