Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές, στον απόηχο ΟΠΕΚ και Ελλάδας - Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές, στον απόηχο ΟΠΕΚ και Ελλάδας - Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν πιέσεις, ελέω των νέων απειλών Trump για δασμούς στις εισαγωγές
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (22/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη για το ελληνικό χρέος αλλά και της απόφασης του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται πιέσεις, ελέω των νέων απειλών Trump για δασμούς στις εισαγωγές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,09% υψηλότερα, στις 385,01 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 12.579,72 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,34% και έκλεισε στις 5.387,38 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο «εκτοξεύτηκε» κατά 1,67% στις 7.682,27 μονάδες.




Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 9.792,10 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,99% στις 21.888,47 μονάδες, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τη χθεσινή «βουτιά» 2%.
Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την πραγματική αύξηση ωστόσο να είναι μικρότερη.
Ειδικότερα, η αρχική αύξηση της παραγωγής θα ανέρχεται στα 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, δεδομένου ότι, παρά το γεγονός πως οι χώρες θα μοιραστούν το μερίδιο της αύξησης, δεν μπορούν όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά την παρούσα χρονική στιγμή.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν «ράλι» μετά τη σχετική είδηση, με το Brent να ενισχύεται κατά 2,4% στα 74,8 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 4,6% στα 68,6 δολ. ανά βαρέλι.
Επίσης, θετικές ήταν οι επιδόσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με άνοδο σχεδόν 1%, κυρίως χάρη στα κέρδη των ιταλικών τραπεζών.
Η μετοχή της BPER Banca σημείωσε άνοδο 7,4%, της UBI Banca κατέγραψε κέρδη 2,4%, ενώ της Banco BPM ενισχύθηκε κατά 3,4%.
Ώθηση στην ιταλική αγορά προσέφεραν δηλώσεις κορυφαίου βουλευτή της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, που τόνισε η νέα κυβέρνηση δεν θα εξετάσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Από την άλλη, υπό πίεση παρέμειναν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, πιέζοντας μάλιστα προς στιγμήν τον γερμανικό δείκτη DAX σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων, στον απόηχο και των νέων απειλών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο Trump απείλησε μέσω «Twitter» ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Όπως υποστηρίζει ο αμερικανός πρόεδρος, εάν η ΕΕ δεν αποσύρει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, τότε και οι ΗΠΑ θα πράξουν ανάλογα, επιβάλλοντας και οι ίδιες αντίστοιχους δασμούς.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 0,3%, της BMW κατέγραψε πτώση 1,1%, της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 0,2%, ενώ της ιταλικής Fiat Chrysler διολίσθησε κατά 2,4%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, θετικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη τον Ιούνιο του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες, από 54,1 μονάδες τον Μάιο του 2018, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά κατά το τρέχον έτος, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις 53,7 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης